Midazolam

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Midazolam?

Midazolam digunakan pada kanak-kanak sebelum prosedur atau bius menyebabkan mengantuk, mengurangkan kebimbangan, dan menyebabkan kealpaan pembedahan atau prosedur. Ia perlu digunakan manakala kanak-kanak itu di bawah jagaan seorang profesional kesihatan. Ia tidak untuk rumah atau penggunaan jangka panjang.

Midazolam tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil benzodiazepin, yang menghasilkan kesan menenangkan pada otak dan saraf (sistem saraf pusat). Ia berfikir untuk bekerja dengan meningkatkan kesan bahan kimia semula jadi tertentu (GABA) di dalam otak.

Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan dalam pelabelan profesional yang diluluskan bagi ubat tetapi yang boleh ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Menggunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan dalam seksyen ini hanya jika ia telah jadi ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga boleh digunakan jangka pendek untuk masalah tidur (contohnya, masalah tidur, “ketakutan malam”).

Bagaimanakah kegunaan Midazolam?

Seorang profesional penjagaan kesihatan akan menyediakan dan mengukur dos anda. Mengambil midazolam melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia biasanya diberi sebagai dos tunggal sebelum prosedur atau bius.

Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda, tindak balas kepada terapi, berat badan, dan ubat-ubatan lain yang anda boleh mengambil.

Midazolam boleh menyebabkan reaksi pengeluaran, terutamanya jika ia telah digunakan secara tetap untuk jangka masa yang panjang atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes sedemikian, gejala (seperti berjabat, berpeluh, muntah, perut kejang / otot, sawan) boleh berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan midazolam. Untuk mengelakkan tindak balas pengeluaran, doktor anda boleh mengurangkan dos secara beransur-ansur. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut, dan melaporkan apa-apa reaksi pengeluaran segera.

Walaupun sangat tidak mungkin, tingkah laku dadah mencari tidak normal (ketagihan) adalah mungkin dengan midazolam. Untuk mengurangkan risiko menjadi ketagih, tidak meningkatkan dos, mengambil ia lebih kerap, atau mengambil ia untuk masa yang lebih lama daripada yang ditetapkan. Berbincanglah dengan doktor jika midazolam berhenti berfungsi dengan baik. Betul berhenti midazolam apabila diarahkan.

Elakkan makan limau gedang atau minum jus limau gedang ketika dirawat dengan midazolam melainkan jika doktor mengarahkan anda sebaliknya. Limau gedang boleh meningkatkan jumlah ubat-ubatan tertentu dalam aliran darah. Berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Bagaimana saya menyimpan Midazolam?

Midazolam adalah yang terbaik disimpan pada suhu bilik jauh dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan dadah, anda tidak perlu menyimpan midazolam di dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin ada jenama yang berbeza midazolam yang mungkin mempunyai keperluan simpanan yang berbeza. Ia adalah penting untuk sentiasa memeriksa pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak perlu mengepam midazolam ke dalam tandas atau menuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk betul membuang produk ini apabila ia luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana untuk membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Midazolam?

Sebelum anak anda menerima midazolam,

 • kepada doktor dan ahli farmasi anak anda jika dia alah kepada midazolam, mana-mana ubat-ubatan lain, atau ceri.
 • Beritahu doktor anak anda jika anak anda mengambil ubat-ubatan tertentu untuk human immunodeficiency virus (HIV) termasuk amprenavir (agenerase), atazanavir (Reyataz), darunavir (prezista), delavirdine (rescriptor), efavirenz (Sustiva, dalam Atripla), fosamprenavir (lexiva ), Indinavir (crixivan), lopinavir (dalam Kaletra), nelfinavir (viracept), ritonavir (Norvir, dalam Kaletra), saquinavir (invirase), dan tipranavir (aptivus). Doktor anak anda boleh memutuskan untuk tidak memberi midazolam kepada anak anda jika dia mengambil satu atau lebih ubat-ubatan ini.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anak anda apa preskripsi dan bukan preskripsi lain ubat-ubatan, vitamin dan pemakanan tambahan anak anda mengambil atau rancangan untuk mengambil. Pastikan anda menyebut ubat-ubatan ini berikut: amiodarone (Cordarone, pacerone); aminophylline (truphylline); antifungals seperti fluconazole (Diflucan), itraconazole (Sporanox), dan ketoconazole (Nizoral); tertentu penghalang saluran kalsium seperti diltiazem (Cartia, cardizem, tiazac, lain-lain) dan verapamil (calan, isoptin, verelan, lain-lain); cimetidine (Tagamet); clarithromycin (Biaxin); dalfopristin-quinupristin (synercid); erythromycin (e-MYCIN, EES); fluvoxamine (Luvox); ubat-ubatan tertentu untuk sawan seperti carbamazepine (Tegretol), phenobarbital, dan phenytoin (Dilantin); methylphenidate (Concerta, metadate, ritalin, lain-lain); nefazodone; ranitidine (Zantac); rifabutin (mycobutin); dan rifampin (Rifadin, rimactane). Doktor anak anda mungkin perlu menukar dos ubat anak anda atau memantau anak anda dengan teliti untuk kesan sampingan. Banyak ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan midazolam, jadi pastikan untuk memberitahu doktor anak anda tentang semua ubat anak anda mengambil, walaupun orang-orang yang tidak muncul dalam senarai ini.
 • Beritahu doktor anak anda apa produk herba anak anda mengambil, terutamanya st. Wort John.
 • Beritahu doktor anak anda jika anak anda mempunyai glaukoma. Doktor anak anda boleh memutuskan untuk tidak memberi midazolam anak anda.
 • Beritahu doktor anak anda jika anak anda mempunyai atau pernah mempunyai buah pinggang atau penyakit hati.
 • Beritahu doktor anak anda jika anak anda atau mungkin mengandung, atau menyusukan bayi.
 • Anda perlu tahu bahawa midazolam boleh membuat anak anda sangat mengantuk dan boleh menjejaskan memori beliau, pemikiran, dan pergerakan. Tidak membenarkan anak anda untuk menunggang basikal, memandu kereta, atau melakukan aktiviti lain yang memerlukan dia untuk berjaga-jaga sepenuhnya untuk sekurang-kurangnya 24 jam selepas menerima midazolam dan sehingga kesan midazolam yang telah dipakai di luar. Menonton anak anda dengan berhati-hati untuk memastikan bahawa dia tidak jatuh ketika berjalan pada masa ini.
 • Anda perlu tahu bahawa alkohol boleh membuat kesan sampingan midazolam lebih teruk.

Adakah selamat untuk mengambil Midazolam semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko apabila menggunakan midazolam semasa mengandung atau semasa menyusukan anak. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk menimbang potensi faedah dan risiko sebelum mengambil midazolam. Midazolam adalah kategori risiko kehamilan D menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA).

FDA rujukan kategori risiko kehamilan di bawah:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin terdapat beberapa risiko,
 • D = bukti positif mengenai risiko,
 • X = Contraindicated,
 • N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Beritahu penjaga anda segera jika anda mempunyai:

 • Batuk, berdehit, kesukaran bernafas, pernafasan lemah atau cetek;
 • Kadar jantung perlahan;
 • Perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • Pergolakan, permusuhan;
 • Kekeliruan, halusinasi, pemikiran yang luar biasa atau tingkah laku.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • Loya, muntah;
 • Mengantuk, pening;
 • Penglihatan kabur;
 • Hidung berair, bersin; atau
 • Amnesia atau kealpaan selepas prosedur anda.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Midazolam?

Midazolam boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan lain yang anda sedang mengambil, yang boleh menukar ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang interaksi dadah yang berpotensi, anda perlu menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi, ubat-ubatan nonprescription dan produk herba) dan berkongsi dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, tidak bermula, berhenti, atau menukar dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor.

Mengambil midazolam dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau mengancam nyawa. Tanya doktor anda sebelum mengambil midazolam dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan midazolam. Tidak semua interaksi yang mungkin disenaraikan di sini. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda dan mana-mana anda mula atau berhenti menggunakan semasa rawatan dengan midazolam, terutama sekali:

 • Bosentan;
 • imatinib;
 • nefazodone;
 • Wort John;
 • Antibiotik-clarithromycin, erythromycin, telithromycin;
 • Antikulat midazolam-itraconazole, ketoconazole, posaconazole, voriconazole;
 • Heart midazolam-nicardipine, quinidine;
 • Hepatitis c ubat-boceprevir, telaprevir;
 • HIV / AIDS midazolam-atazanavir, delavirdine, efavirenz, fosamprenavir, Indinavir, nelfinavir, nevirapine, ritonavir, saquinavir;
 • Penyitaan midazolam-carbamazepine, fosphenytoin, oxcarbazepine, phenobarbital, phenytoin, primidone; atau
 • Tuberculosis midazolam-isoniazid, rifabutin, rifampin, rifapentine.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Midazolam?

Midazolam boleh berinteraksi dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor anda atau ahli farmasi apa-apa makanan atau alkohol potensi interaksi sebelum menggunakan ubat ini.

 • Etanol
 • Grapefruit Juice.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Midazolam?

Midazolam boleh berinteraksi dengan keadaan kesihatan anda. Interaksi ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Ia adalah penting untuk sentiasa memberitahu doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan anda kini mempunyai, terutama sekali:

 • Apnea (berhenti sementara bernafas);
 • Penyakit jantung;
 • Hypoventilation (perlahan bernafas);
 • jangkitan;
 • Penyakit paru-paru, yang teruk;
 • Paru-paru atau saluran udara tersumbat-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh meningkatkan risiko kesan sampingan yang lebih serius.
 • Kegagalan jantung kongestif;
 • Penyakit buah pinggang;
 • Penyakit hati-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat disebabkan penyingkiran perlahan ubat dari badan.
 • Glaukoma akut sempit sudut Sekiranya tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Light Ubat pelali

 • lisan: 10 hingga 20 mg satu masa sebelum prosedur (IM atau IV diutamakan).
 • Suntikan intravena: 1 hingga 2.5 mg IV lebih 2 hingga 3 minit sebelum prosedur. Tunggu tambahan 2 minit atau lebih untuk menilai sepenuhnya kesan sedatif. Jika pentitratan tambahan adalah perlu, ia perlu diberi pada kadar tidak lebih daripada 1 mg lebih 2 minit, menunggu tambahan 2 minit atau lebih setiap kali untuk menilai sepenuhnya kesan sedatif. Jumlah dos yang lebih besar daripada 5 mg biasanya tidak perlu.
 • Suntikan intramuskular: 0.07 ke 0.08 mg / kg 30 hingga 60 minit sebelum pembedahan. Mengurangkan dos pada pesakit dengan COPD, pesakit berisiko tinggi, dan apabila narkotik atau depressants CNS lain digunakan. Dos 10 mg.

Dos Dewasa yang biasa untuk Light Anesthesia

 • Dos permulaan: 2 mg intravena sekali pada kadar yang tidak melebihi 1 mg / min sebelum prosedur.
 • Dos tambahan 0.5 hingga 2 mg boleh diberikan selepas 2 minit untuk mencapai tahap diingini ubat pelali.
 • Kebanyakan pesakit mencapai ubat pelali yang mencukupi dengan jumlah dos kurang daripada 5 mg.

Dos Dewasa yang biasa untuk ICU Pergolakan

 • Dos permulaan: 0.01 ke 0.08 mg / kg (biasanya 1-5 mg) intravena lebih 2 hingga 3 minit, setiap 5 hingga 15 minit untuk mengawal pergolakan akut.
 • Dos Penyelenggaraan: 0,02-0,2 mg / kg / jam dengan infusi berterusan. Pesakit perlu dinilai secara tetap dan kadar infusi diselaraskan untuk mengekalkan tahap yang dikehendaki ubat pelali.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos yang belum ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakan. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Midazolam boleh didapati dalam bentuk dos berikut dan kekuatan:

 • Solution, suntikan: 2 mg / mL, 5 mg / mL, 10 mg / 2 mL.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau dos berlebihan, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan anda atau pergi ke bilik kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos midazolam, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos biasa anda seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Susahnya Nak Lelapkan Mata Semasa Demam! Jangan Risau, Ini 7 Cara Untuk Tidur Lena

  Anda demam? Pasti anda rasa susah untuk tidur malam. Ini kami bawakan kepada anda 7 tip untuk anda tidur dengan lena ketika sedang sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Alami Kembung Perut? Itu Mungkin Tanda USUS TERSUMBAT, Atasinya Dengan Diet Ini

  Keadaan usus tersumbat boleh menyebabkan berlakunya masalah perut kembung. Jangan bimbang, diet pemakanan ini boleh bantu mengatasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Seperti yang diketahui umum, mereka yang mempunyai berat berlebihan cenderung untuk menghidap kolesterol tinggi, tetapi orang kurus juga boleh terkena, tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Selulit & Stretch Marks Berbeza, Ya! Ini 3 Cara Untuk Mencegahnya, Mudah Sahaja!

  Bila tengok keadaan kulit, jadi keliru, ini masalah selulit atau tanda regangan? Hmmm, macam mana nak bezakan antara kedua-duanya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  suami isteri

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  mitos kanser serviks

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  hidup gembira

  Tidak Perlu Banyak Wang, Ini 12 Cara Menikmati Hidup Dengan Gembira

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan