6 Suplemen untuk Kurangkan Lemak

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Anda mungkin tidak tahu tetapi jumlah “kalori masuk dan keluar” bukanlah gambaran sebenar apabila anda ingin mengurangkan lemak atau fat dan mendapatkan bentuk tubuh badan yang diidamkan. Badan kita sentiasa mengalami perubahan untuk mengekalkan homeostasis – keadaan di mana badan kita di dalam keseimbangan.

Kekurangan nutrien dan ketidakseimbangan hormon adalah isu agak kerap berlaku yang menghalang orang dari menghilangkannya. Berikut adalah 6 suplemen yang boleh membantu dalam usaha anda untuk menghilangkannya dan mendapatkan bentuk tubuh yang cantik.

Suplemen untuk Kurangkan Lemak

Carnitine

Walaupun terdapat maklumat yang terhad, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa carnitine boleh meningkatkan jisim otot, mengurangkan keletihan dan mengurangkan jisim lemak. Semua ini adalah semua komponen utama dalam menurunkan berat badan. Carnitine dilaporkan berfungsi dengan membawa asid lemak ke dalam sel supaya ia boleh dibakar untuk menghasilkan tenaga. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ia amat berguna dalam mengurangkan simpanan lemak di dalam perut.

Magnesium

Magnesium yang rendah boleh menghalang keupayaan seseorang untuk menggunakan glukosa bagi menghasilkan tenaga. Magnesium yang sepatutnya dibakar menjadi tenaga, ia disimpan menjadi lemak. Membetulkan kekurangan magnesium merangsang metabolisme dengan meningkatkan sensitiviti insulin. Sensitiviti insulin yang tinggi adalah sangat baik untuk kesihatan. Ini bermakna badan anda bertindak balas dengan cepat terhadap kenaikan tahap gula dalam darah, menggunakan jumlah insulin yang lebih kecil dan mengembalikannya kepada keadaan seimbang dengan cepat. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa magnesium juga boleh menghalang penyerapan lemak.

Vitamin D

Pakar dari seluruh dunia mengesahkan bahawa terdapat peratusan yang tinggi bagi mereka yang mengalami kekurangan vitamin D3 dan suplemen penting. Vitamin D3 sebenarnya adalah pro-hormon dan memainkan peranan yang besar dalam pelbagai fungsi selular. Bagi menghilangkannya, kekurangan Vitamin D boleh dikaitkan dengan metabolisme karbohidrat yang rendah. Tambahan pula, genetik kita yang dikawal oleh vitamin D boleh mengubah cara sel-sel lemak terbentuk menjadikannya lebih mudah untuk menyimpannya. Menurut pakar, vitamin D3 boleh menjadi suplemen yang paling penting untuk kesihatan kita

Zink

Zink memainkan peranan utama dalam pengeluaran hormon anabolik. Zink yang mencukupi membolehkan pelepasan 3 hormon anabolik yang paling penting degan lebih sihat: testosteron, hormon pertumbuhan dan insulin-seperti faktor pertumbuhan-1 (IGF-1). Hormon-hormon ini adalah antara bahan bakar lemak yang terbaik dihasilkan oleh badan anda.

Kekurangan zink juga boleh mengurangkan leptin, iaitu sejenis hormon yang mengawal selera makan. Leptin memberikan isyarat kepada otak untuk memberitahu anda apabila anda sudah kenyang. Didapati bahawa orang yang mempunyai tahap leptin yang rendah atau gangguan pada fungsi leptin cenderung untuk terlebih makan dan menambah jumlah lemak.

Vitamin B

Vitamin B membantu penghasilan tenaga, melawan keletihan dan kelesuan, meningkatkan kesihatan sistem saraf, membetulkan fungsi kelenjar adrenal dan membantu penghasilan bahan-bahan untuk mengawal saraf dan hormon. Penghadaman yang baik adalah satu lagi khasiat kompleks Vitamin B. Ia membantu dengan memberikan pencernaan yang lebih baik dengan menghasilkan asid hidroklorik (HCL); asid ini menguraikan karbohidrat, lemak, dan protein dengan lebih efisyen.

Untuk mengurangkannya, vitamin B5 & B3 perlu diambil berat. B5 mengurangkan berat badan dengan mengaktifkan lipoprotein lipase, sejenis enzim yang membakar sel-sel lemak. Satu kajian mengaitkan suplemen B5 dengan rasa kurang lapar apabila berdiet. B3 (Niacin) telah terbukti mampu meningkatkan adiponectin, iaitu hormon berat badan yang dirembeskan oleh sel-sel lemak. Ujian klinikal telah menunjukkan bahawa suplemen kromium yang mengandungi Niacin membantu mengurangkan berat badan.

Chromium

Menjadikan badan lebih sensitif terhadap insulin, membantu mengurangkan body fat dan meningkatkan otot tanpa lemak.

Diet anda pertama sekali perlu memberi tumpuan kepada membangunkan fungsi sel yang optimum. Jika persekitaran dalaman anda tidak seimbang, sistem anda akan menghadapi kesukaran untuk membina tisu tanpa lemak (otot) yang baru dan membakar simpanan lemak yang berlebihan. Kekurangan nutrien adalah perkara biasa dan benar-benar melambatkan anda terutamanya jika tahap aktiviti anda meningkat. Jika maklumat ini menarik minat anda, sila berhubung dengan profesional untuk membincangkan tentang ujian dan rawatan untuk anda, jika perlu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin juga ingin membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Phil Kelly

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Jadi ...

  Ditulis oleh Phil Kelly

  Senaman Kardio Buat Perut Gendut? Jadi Senaman Apa Yang Sesuai Untuk Bakar Lemak?

  senaman kardio adalah senaman yang dilakukan dengan intensiti sederhana sehingga tinggi (kardio kronik) boleh menjadi tidak produktif.

  Ditulis oleh Phil Kelly
  kardio

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Ditulis oleh Phil Kelly
  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pasang IUD Untuk Elak Mengandung? Awas, Ia Perlu Dibuang Jika Terjadi 7 Perkara Ini!

  Pemasangan IUD di dalam rahim wanita mampu mengelakkan kehamilan luar jangkaan. Namun, ada beberapa sebab kenapa perlu buang IUD. Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Seksual, Kontrasepsi 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

  Meskipun ramai tidak endah akannya, ketahuilah bahawa terdapat 5 keadaan kesihatan berkaitan kelenjar air liur berkaitan boleh berlaku. Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Lakukan Ujian Najis Untuk Kesan Kanser Kolorektal, Adakah Benar-benar Berkesan?

  Ujian saringan bagi mengesan tanda kanser usus boleh dibuat menggunakan sampel najis pesakit. Ia merupakan satu kaedah tidak invasif yang berupaya untuk...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Kolorektal 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Usus Tersumbat Boleh Bawa Maut, Awasi Jika Anda Kerap Muntah & Kembung Perut!

  Makanan dicerna mesti melalui usus. Tetapi jika wujud penyumbatan, proses tersebut boleh terhenti. Apakah punca masalah usus ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penyakit Perut/Gastrousus, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bau mulut

  Ini 5 Petua Hilangkan Nafas Berbau Lepas Makan Bawang, Confirm Tak Segan Lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  tulang hidung patah

  Sekiranya Anda Alami Kondisi Tulang Hidung Patah, Ini Senarai Perkara PERLU & JANGAN Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan