home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Manfaat Mesoterapi Lipolisis yang Tidak Boleh Diabaikan

Manfaat Mesoterapi Lipolisis yang Tidak Boleh Diabaikan

Mesoterapi lipolisis adalah pilihan yang popular oleh mereka yang ingin mengurangkan selulit (lemak) di bawah kulit. Kaedah ini semakin biasa, terutamanya di Eropah dan Amerika Syarikat. Berikut adalah beberapa manfaat mesoterapi lipolisis yang mungkin membantu anda.

Masa pemulihan yang singkat

Ini adalah manfaat paling menonjol daripada terapi mesoterapi lipolisis, berbanding dengan rawatan lipolisis yang memakan masa yang lain. Mesoterapi lipolisis adalah tidak invasif, ia tidak mengambil terlalu banyak masa pesakit sehingga mereka dapat kembali bekerja dan menyertai aktiviti seharian. Anda boleh meninggalkan klinik pada hari yang sama menjalani rawatan.

Lebih murah

Liposuction (sedutan lemak) adalah satu lagi cara pengurangan lemak, yang mempunyai matlamat yang sama seperti mesoterapi lipolisis. Walau bagaimanapun, perbezaan utama antara kedua-dua kaedah ini ialah: liposuction adalah rawatan kosmetik pembedahan, manakala mesoterapi lipolisis adalah tidak. Untuk perbezaan ini, menggunakan mesoterapi lipolisis untuk menyingkirkan lemak adalah lebih murah.

Prosedur yang pantas

Mesoterapi lipolisis mempunyai prosedur cepat yang lebih mudah untuk mereka yang sibuk. Rawatan boleh berlangsung selama tiga puluh minit maksimum bergantung kepada seseorang pesakit. Ia lebih cepat daripada prosedur lipolisis lain, yang mungkin mengambil masa beberapa jam.

Bebas kesakitan

Melaksanakan rawatan mesoterapi lipolisis, anda tidak berasa sakit. Ini kerana doktor hanya menggunakan suntikan kecil dan halus (microinjections) pada kulit anda. Ia akan berasa seperti gigitan nyamuk! Jika anda masih takut, mereka boleh menggunakan sedikit anestetik.

Pelbagai kegunaan

Dengan mesoterapi lipolisis, doktor anda akan menggunakan gel atau krim pada kulit anda yang mengandungi bahan untuk membantu kulit anda. Bahan-bahan ini boleh disesuaikan dengan suntikan yang berbeza sesuai untuk kawasan dan tujuan tertentu. Oleh itu, anda boleh memilih mana-mana bahagian tubuh yang mengandungi deposit lemak untuk dirawat.

Kurang kesan sampingan

Lebam dan pembengkakan mungkin muncul selepas lipolisis kosmetik. Walau bagaimanapun, mesoterapi lipolisis menyebabkan kurang lebam dan bengkak, berbanding liposuction. Oleh itu, anda berasa kurang ketidakselesaan dengan rawatan ini.

Terdapat banyak faedah yang boleh membawa mesoterapi lipolisis. Berunding dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan konsultasi yang betul sebelum anda membuat keputusan untuk menggunakan mesoterapi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Benefits Associated with Mesotherapy. http://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-treatments/mesotherapy-benefits.html. Accessed 4 June, 2016.

Mesotherapy & Liposuction. http://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-treatments/mesotherapy-liposuction.html. Accessed 4 June, 2016.

Mesotherapy & Injection Lipolysis. http://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-treatments/mesotherapy-injection-lipolysis.html. Accessed 4 June, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 26/03/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor