home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kesihatan Jantung Wanita Mengikut Kumpulan Umur

Kesihatan Jantung Wanita Mengikut Kumpulan Umur

Keadaan saluran darah adalah seperti umur, yang mana ia menjadi kurang fleksibel menyebabkannya lebih sukar untuk darah bergerak dengan mudah. Deposit lemak yang juga dipanggil plak, terkumpul di sepanjang dinding arteri melambatkan aliran darah ke jantung. Ia seiring dengan pemakanan dan amalan bersenam yang kurang, boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.

Walaupun kebiasaannya kelihatan penyakit jantung lebih dominan dengan lelaki, wanita daripada semua peringkat umur perlu mengambil serius penyakit ini. Wanita di bawah umur 65 tahun, dan terutama mereka yang mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung, perlu memberi perhatian kepada faktor risiko penyakit jantung.

20-an dan 30-an

Apa yang berlaku ketika ini, ia adalah tempoh lingkungan umur bagi wanita melahirkan anak, kurang cenderung kepada pengumpulan kolesterol arteri dan jumlah astrogen yang tinggi. Hormon yang kuat ini membantu menjaga fleksibiliti arteri dan paras kolesterol rendah.

Sekiranya semasa mengandung anda mengalami tekanan darah tinggi, diabetes atau kelahiran sebelum kandungan 37 minggu, anda sedang meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular pada masa akan datang.

Kajian yang diterbitkan dalam Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes mendapati bahawa wanita dengan preeklampsia mempunyai risiko peningkatan kegagalan jantung sebanyak empat kali ganda dan peningkatan risiko penyakit jantung.

Walaupun tekanan darah normal selepas mengandung, anda masih mempunyai dua hingga empat kali ganda risiko peningkatan penyakit kardiovaskular pada kemudiannya. Dengan diabetes gestasi, anda mempunyai risiko peningkatan tujuh kali ganda berbanding diabetes jenis 2 yang kemudiannya, yang mana boleh meingkatkan serangan jantung.

40-an

Pada peringkat ini jika anda tidak mengalami menopause, risiko penyakit jantung bagi ada umumnya adalah rendah. Walaubagaimana pun, sekiranya anda mempunyai keluarga, mempunyai ibu bapa yang perlu dijaga dan jadual kerja yang sibuk adalah mudah untuk mengabaikan kesihatan anda.

50-an

Selepas menopaus, risiko penyakit jantung akan meningkat. Dengan kehilangan estrogen, tekanan darah juga cenderung meningkat, seperti tahap LDL kolesterol dan trigliserida. Manakala kolesterol HDL cenderung untuk menurun, menetapkan tahap untuk penyumbatan arteri aterosklerosis.

60-an

Risiko serangan jantung adalah lebih tinggi pada peringkat umur ini. Menurut Persatuan Jantung Amerika, pada umur 60 hingga 79 tahun, kira-kira 71 peratus wanita mempunyai penyakit jantung. Berita baiknya adalah anda masih mempunyai kuasa untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Oleh itu, sekiranya anda mengalami sebarang simptom berikut, segera berjumpa doktor.

  • Ketidakselesaan di leher, bahu, belakang, rahang atau perut
  • Sesak nafas
  • Sakit lengan
  • Mual atau muntah
  • Berpeluh
  • Pening kepala yang melampau
  • Keletihan luar biasa

Baca juga:

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How Age and Gender Affect Your Heart https://wa.kaiserpermanente.org/healthAndWellness/index.jhtml?item=%2Fcommon%2FhealthAndWellness%2Fconditions%2FheartDisease%2FageAndGender.html Accessed on Oct 18, 2018.

Women: Heart Health in Your 20s, 30s, 40s, 50s, and 60s https://www.everydayhealth.com/heart-health/heart-health-tips-women/ Accessed on Oct 18, 2018.

Heart disease in women: Understand symptoms and risk factors https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease/art-20046167 Accessed on Oct 18, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x