home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Risiko Penyakit Akibat Tahap Kolesterol Tinggi

Risiko Penyakit Akibat Tahap Kolesterol Tinggi

Kolesterol adalah zat seperti lemak yang terdapat dalam semua sel tubuh. Tubuh memerlukan beberapa kolesterol untuk membantu menghasilkan hormon, vitamin D dan bahan-bahan yang membantu mencerna makanan anda. Kolesterol terdapat dalam makanan daripada sumber haiwan, seperti kuning telur, daging dan keju. Malah, tubuh anda juga menghasilkan kolesterol yang diperlukan. Namun risiko kolesterol tinggi dalam badan juga adalah berbahaya.

Jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam darah, ia boleh bergabung dengan bahan lain dalam darah untuk membentuk plak. Plak melekat pada dinding arteri anda. Pembentukan plak ini dikenali sebagai aterosklerosis. Ia boleh menyebabkan penyakit arteri koronari, di mana arteri koronari anda menjadi sempit atau disekat.

Risiko Kolesterol Tinggi Dalam Badan

1. Penyakit jantung koronari

Risiko utama yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi ialah penyakit jantung koronari (CHD). Tahap kolesterol darah mempunyai banyak kaitan dengan kemungkinan anda mendapat penyakit jantung. Sekiranya tahap kolesterol terlalu tinggi, ia akan membina dinding arteri anda. Dari masa ke masa, pembentukan ini dikenali sebagai aterosklerosis. Keadaan ini menyebabkan arteri menjadi semakin sempit, dan saluran darah sempit ini mengurangkan aliran darah ke jantung. Ini boleh mengakibatkan angina (sakit dada) dari aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, atau kes serangan jantung apabila saluran darah disekat sepenuhnya dan otot jantung mula mati.

2.Strok

Strok berlaku apabila saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak disekat atau pecah. Strok boleh berlaku jika bekalan darah ke otak berkurang. Apabila strok berlaku, sebahagian daripada otak tidak dapat mendapatkan darah dan oksigen yang diperlukan, sehingga ia mula mati.

3. Penyakit arteri periferal

Kolesterol tinggi juga dikaitkan dengan penyakit arteri periferal (PAD), yang merujuk kepada penyakit saluran darah yang berada di luar jantung dan otak. Dalam PAD, lemak tambahan membina dinding arteri dan mempengaruhi peredaran darah, terutamanya dalam arteri yang mengalir ke betis dan kaki. Arteri buah pinggang juga boleh terjejas.

4. Kencing manis jenis II

Diabetes jenis 2 adalah penyakit lain yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi kerana diabetes boleh menjejaskan tahap kolesterol yang berbeza. Walaupun kawalan gula darah adalah baik, penghidap diabetes cenderung meningkatkan trigliserida, menurunkan lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL), dan kadang-kadang meningkatkan lipoprotein berkepekatan rendah (LDL). Ini meningkatkan kemungkinan membina aterosklerosis.

5. Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kolesterol tinggi juga berkait. Apabila arteri menjadi keras dan disempitkan dengan plak kolesterol dan kalsium (aterosklerosis), jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah melaluinya. Akibatnya, tekanan darah menjadi tinggi.

Punca menyebabkan kolesterol tinggi

Penyebab utama kolesterol tinggi adalah gaya hidup yang tidak sihat. Ia termasuk:

  • Amalam pemakanan tidak sihat. Makan banyak lemak jahat. Sejenis lemak tepu, terdapat dalam beberapa jenis daging, produk tenusu, coklat, barang bakar, dan makanan yang digoreng dan diproses. Sejenis lagi adalah lemak trans, iaitu terdapat dalam beberapa makanan yang digoreng dan diproses. Makan lemak ini boleh meningkatkan kolesterol LDL (buruk) anda.
  • Kurang aktiviti fizikal. Dengan senaman, ia membantu mengurangkan kolesterol HDL anda.
  • Merokok. Ia menurunkan kolesterol HDL, terutama pada wanita. Ia juga meningkatkan kolesterol LDL anda.

Selain itu, genetik juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kolesterol tinggi. Contohnya, hiperkolesterolemia keluarga (FH) adalah bentuk warisan kolesterol yang tinggi. Keadaan perubatan lain dan ubat tertentu juga boleh menyebabkan kolesterol tinggi.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Cholesterol https://medlineplus.gov/cholesterol.html Accessed on July 4, 2018.

Cholesterol: High Cholesterol Diseases

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases Accessed on July 4, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x