What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip BBQ yang Sihat

Tip BBQ yang Sihat

Tiada yang lebih menggembirakan apabila keluarga berkumpul dan melakukan berbeku (BBQ) sendiri untuk makan malam. Ini adalah antara pelbagai cara memasak dan menghidangkan makanan yang biasanya membawa keseronokan serta manfaat dalam pemakanan untuk kesihatan anda. Ini adalah beberapa tip untuk BBQ yang sihat.

  1. Pilih protein dengan bijak

Mungkin stik besar dan tebal menatik bagi anda, tetapi lebih kecil, daging lebih ramping tidak akan membuat anda kasar selepas memakannya. Beberapa pek paling berkalori seperti tulang rusuk mata, T-bone perlu diabaikan; anda lebih memilih lower-cal top sirloin atau top round cuts. Daging khinzir, ayam, dan ikan juga pilihan memanggang yang sangat baik. Jangan lupa untuk membuang kulit ayam sebelum memasak dan membuang lemak yang boleh dilihat dari protein. Udang bakar dan beberapa filet ikan segar direndam ke dalam perisa akan mewujudkan rasa yang enak.

  1. Membuat perapan terbaik

Perapan membantu meterai dalam rasa dan melindungi protein daripada menjadi kering. Perapan asas adalah campuran minyak, beberapa bentuk asid (cuka, jus lemon), bawang putih, garam, lada hitam di bahagian yang sama. Rempah tambahan dan herba boleh membuatkan perapan anda lebih menarik. Fikirkan tentang gabungan kegemaran anda: Mexico, Asia, Mediterranean, Greek, Cajun. Perap semua protein sekurang-kurangnya 30 minit tetapi biasanya satu jam untuk makanan laut, dua jam untuk ayam, dan empat jam untuk daging, kambing dan daging lembu. Anda boleh menetapkan masa dan dapatkan daging di atas panggangan sebaik sahaja ia selesai menyerap rasa itu.

  1. Perlahankan api

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa daging yang dimasak pada suhu yang tinggi menyebabkan beberapa bahan kimia (amina heterocyclic – HCA, hidrokarbon aromatik polisiklik – PAH) yang boleh meningkatkan risiko kanser. PAH muncul apabila daging khinzir, daging lembu, ikan, atau ayam lebih dimasak pada nyalaan terbuka. Kedua-dua HCAs dan PAH boleh menyebabkan perubahan kepada DNA dan meningkatkan risiko kanser. Panggang perlahan-perlahan dan pastikan haba di antara 300-325 darjah Celsius. Tiada daging yang dihitamkan dan buang mana-mana bahagian hangus sebelum dihidangkan. Dan perlu ingat perapan juga; satu kajian pada 2008 menunjukkan bahawa menggunakan perapan, khususnya bersama dengan pudina dan lada merah, boleh menyebabkan penurunan dalam pembentukan HCA.

Kini sudah tiba masanya untuk BBQ yang sihat dengan protein sempurna diperap dan panggang anda!

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Top 10 Tips for Healthy Grilling and Barbecuing. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/add-color/top-ten-tips-for-healthy-grilling-and-barbecuing. Accessed on Sept 9, 2021.

Tips for a Healthy Cookout. https://www.eatright.org/food/planning-and-prep/cooking-tips-and-trends/tips-for-a-healthy-cookout. Accessed on Sept 9, 2021.

10 tips for a better barbecue in Washington. https://wa-health.kaiserpermanente.org/10-barbeque-tips-washington/. Accessed on Sept 9, 2021.

How to have healthy barbecue. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/how-to-have-a-healthy-barbecue Accessed on Sept 9, 2021.

Meals: Tips for Eating Healthy at Cookouts. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17561-meals-tips-for-eating-healthy-at-cookouts. Accessed on Sept 9, 2021.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 10/09/2021
Fakta Disemak oleh