home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pengambilan Alkohol Membunuh 3 Juta Orang Setiap Tahun

Pengambilan Alkohol Membunuh 3 Juta Orang Setiap Tahun

Lebih 3 juta kematian berpunca daripada penggunaan alkohol pada tahun 2016 menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Angka ini bersamaan 1 daripada 20 kematian dan lebih 3/4 daripada jumlah tersebut ialah lelaki. Secara keseluruhannya, penyalahgunaan alkohol menyumbang kepada 5% beban penyakit di peringkat global.

Laporan Status Global Mengenai Alkohol dan Kesihatan 2018 oleh WHO memberikan gambaran komprehensif tentang pengambilan alkohol dan beban penyakit disebabkan olehnya di peringkat dunia. Ia turut memuatkan langkah yang dilakukan oleh pelbagai negara untuk menanganinya.

“Terlalu ramai orang, keluarga, dan masyarakat merana disebabkan kesan daripada penyalahgunaan alkohol melalui keganasan, kecederaan, masalah kesihatan mental, serta penyakit seperti kanser dan strok,” kata Ketua Pengarah WHO, Dr Tedros Adhanom. Beliau menambah lagi, “Sudah tiba masanya untuk mengambil langkah bagi mencegah ancaman serius ini demi pembangunan masyarakat yang sihat.”

Daripada semua kematian disebabkan oleh alkohol, 28% disebabkan oleh kecederaan seperti kemalangan jalan raya, mencederakan diri sendiri, dan orang lain; 21% disebabkan gangguan saluran pemakanan; 19% disebabkan penyakit kardiovaskular dan selebihnya ialah penyakit berjangkit, kanser, gangguan mental, dan keadaan kesihatan lain.

Meskipun terdapat sedikit peningkatan positif sejak tahun 2010 pada kadar pengambilan alkohol berlebihan dan angka kematian yang disebabkan olehnya, keseluruhan beban dan masalah yang perlu dihadapi adalah terlalu tinggi terutamanya di Eropah dan Amerika.

Di peringkat global, dianggarkan sebanyak 237 juta lelaki dan 46 juta wanita mengalami gangguan terkait dengan penyalahgunaan alkohol. Peratusan paling tinggi dilaporkan di Eropah (14.8% lelaki, 3.5% wanita) dan Amerika (11.5% lelaki, 5.1% wanita). Masalah ini lebih banyak dihadapi di negara berpendapatan tinggi.

Kadar pengambilan dijangka akan bertambah dalam 10 tahun mendatang

Pada masa ini, dianggarkan sebanyak 2.3 bilion manusia mengambil alkohol. Lebih separuh daripadanya melibatkan populasi di 3 rantau WHO – Amerika, Eropah, dan Pasifik Barat. Eropah mencatatkan angka per kapita tertinggi di dunia walaupun angka tersebut sudah menurun lebih 10% sejak 2010. Pola semasa menunjukkan angka tersebut akan meningkat dalam 10 tahun mendatang terutamanya di Asia Tenggara, Pasifik Barat, dan Amerika.

Lebih banyak negara perlu mengambil langkah wajar

“Banyak langkah yang boleh diambil oleh semua negara untuk mengurangkan kos sosial dan kesihatan yang terkait dengan penyalahgunaan alkohol. Antara langkah yang terbukti berkesan serta kos efektif ialah menaikkan cukai minuman, mengharamkan atau mengehadkan iklan dan membataskan kewujudan fizikal alkohol itu sendiri,” kata Dr Vladimir Poznyak, Penyelaras Unit Pengurusan Penyalahgunaan Bahan WHO.

Hampir semua (95%) negara mengenakan cukai ke atas minuman keras tetapi hanya kurang separuh daripadanya menggunakan strategi kawalan harga yang lain seperti mengharamkan penjualan bawah harga pasaran atau potongan harga mengikut isipadu air. Majoriti negara menyekat pengiklanan produk arak di televisyen dan radio tetapi tidak banyak yang melakukan hal yang sama di internet dan media sosial.

Langkah yang lebih kreatif dan efektif perlu diambil bagi menyelamatkan lebih banyak nyawa serta memberikan masa depan yang lebih cerah dan sihat kepada generasi akan datang.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Harmful Use of Alcohol Kills More Than 3 Million People Each Year, Most of Them Men – http://www.who.int/news-room/detail/21-09-2018-harmful-use-of-alcohol-kills-more-than-3-million-people-each-year–most-of-them-men

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x