home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Makanan Sahur Yang Mengenyangkan, Barulah Tak Lapar Waktu Tengahari!

5 Makanan Sahur Yang Mengenyangkan, Barulah Tak Lapar Waktu Tengahari!

Menu sahur yang berkhasiat, ringkas dan mudah disediakan sentiasa dicari oleh semua orang. Bukan sahaja untuk mengenyangkan tetapi supaya ia lebih tahan lama dan boleh menyokong aktiviti harian seperti biasa.

Ketahui makanan yang membantu anda menyediakan hidangan sahur dengan cepat tapi mengenyangkan.

1. Oat

Makanan berasaskan oat sangat digalakkan semasa sahur. Walaupun 100g oat mengandungi 91 kalori sahaja namun kandungan serat tinggi membantu membuatkan anda berasa lebih kenyang dalam tempoh yang lama.

2. Biskut

Biskut adalah makanan kedua yang membantu anda berasa kenyang semasa puasa. Kandungan tenaga setiap biskut adalah berbeza-beza dan biasanya dinyatakan pada bungkusannya. Contohnya,setiap 100g biskut mengandungi 458 kalori.

Protein, lemak dan karbohidrat yang terdapat dalam biskut juga memenuhi keperluan pemakanan semasa puasa.

3. Pasta

Pasta mempunyai kandungan kalori yang cukup tinggi. Pengambilan 100g pasta kering mengandungi 370 kalori yang lebih rendah daripada biskut dan ia juga mengandungi protein serta lemak.

4. Nasi

Nasi adalah makanan harian utama bagi setiap orang. Namun hakikatnya ia adalah makanan keempat yang membantu anda kenyang lebih lama walaupun anda memakannya dalam kuantiti yang banyak semasa sahur.

Ini kerana nasi hanya mempunyai kandungan 129 kalori sahaja bagi setiap 100g nasi. Malah, protein dan lemaknya juga sedikit.

5. Mee

Kebanyakan orang beranggapan mee adalah menu paling senang, cepat dan ringkas disediakan semasa sahur terutamanya pemilihan mee segera. 100g mee mengandungi 340 kalori yang mana lebih tinggi daripada nasi.

Walau bagaimanapun, ia masih tidak mampu bertahan lama kerana bahan asanya adalah tepung yang juga olahan gula sederhana yang sangat mudah dicerna. Ini membuatkan ada berasa lebih cepat lapar.

Selain 5 makanan di atas, anda juga boleh memilih telur. Ini kerana ia mengandungi protein paling lengkap yang mana kira-kira 97% daripadanya boleh diserap oleh badan. Telur juga mengandungi kolin yang membantu metabolisme dan pusat sistem saraf berfungsi. Anda boleh memakannya dalam pelbagai cara seperti rebus dan goreng.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 ‘All-Day Energy’ Foods To Eat For Suhoor During Ramadhan http://litvchannel.com/6-day-energy-foods-eat-suhoor-ramadhan/

Menu Makan Sahur Paling Tahan Lama, Ternyata Nasi Ada di Posisi Ini http://style.tribunnews.com/2017/05/27/menu-makan-sahur-paling-tahan-lama-ternyata-nasi-ada-di-posisi-ini?page=2

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/04/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor