What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Kubis: Varian yang Pelbagai dengan Khasiat yang Pelbagai

  Kubis: Varian yang Pelbagai dengan Khasiat yang Pelbagai

  Kubis adalah sayuran berdaun daripada keluarga “brassicas”. Ia ditanam sepanjang tahun, dan kita memakan bahagian daunnya yang berwarna hijau atau ungu dalam pelbagai jenis hidangan. Kubis boleh tumbuh daripada hanya 0.5 hingga 4 kilogram dan ia kaya dengan kandungan vitamin dan mineral. Ia hampir tidak mempunyai lemak dan sangat kaya dengan serat yang membuatnya sihat untuk dimakan.

  Sejarah perkembangan pengambilan kubis

  Kita tidak mengetahui dengan tepat pada waktu bilakah sayuran ini mula muncul disebabkan faktor terdapat pelbagai tanaman lain yang berasal daripada keluarga “brassicas” yang sama. Tumbuh-tumbuhan daripada keluarga “brassicas” ini tumbuh di seluruh dunia dan kubis pada hari ini merupakan salah satu daripadanya. Teori yang paling biasa adalah kubis Barat yang ditanam secara domestik di Eropah sekitar 3,000 tahun yang lalu berasal daripada jenisnya yang liar. Ia mempunyai daun tebal yang mengekalkan kandungan air yang membolehkan ia bertahan di tempat yang lebih sejuk dengan air yang kurang.

  Di bahagian Timur, sayuran ini digunakan sejak tahun 4000 sebelum Masihi dan dibiakkan di bahagian China Utara. Varian-varian yang ditanam adalah kubis jenis nonheading (kubis yang tidak mempunyai teras besar dibahagian tengahnya) dan ditanam secara domestik oleh orang-orang Celtic dari Eropah tengah dan barat. Selain itu, orang-orang Mesopotamia juga mengetahui mengenai sayuran ini sementara orang Mesir purba tidak menanam kubis sehinggalah zaman Dinasti Ptolemaic.

  Pada zaman awal kerajaan Rom, sayuran ini menjadi makanan yang biasa di Mesir bersama-sama dengan sayur-sayuran lain. Theophrastus (371 – 287 sebelum Masihi), yang dianggap sebagai “bapa botani”, menyebut kubis dalam teksnya. Daripada sumber tersebut, ternyata bahawa orang Yunani mengetahui mengenai sayuran ini sekurang-kurangnya pada awal abad ke 4 sebelum Masihi. Orang Yunani memanggil kubis jenis hard-heading (kubis yang mempunyai teras yang keras dibahagian tengahnya) dengan nama “krambe” manakala orang Rom memanggilnya dengan panggilan “brassica” atau “olus”. Di Rom, sayuran ini dianggap makanan mewah dan ramai yang menganggapnya lebih baik berbanding semua sayur-sayuran lain. Orang-orang Rom juga menggunakannya untuk tujuan perubatan untuk melegakan kesakitan daripada gout, sakit kepala dan gejala pengambilan cendawan beracun.

  Kubis jenis bulat pertama kali muncul di England pada abad ke 14, dan ia menjadi semakin popular sebagai masakan di seluruh Eropah. Ia merupakan makanan untuk kedua-dua golongan kaya dan miskin pada ketika itu. Dari Eropah, varian sayuran ini yang ditanam telah menyebar ke benua Asia dan Amerika. Ia dibawa ke India oleh pedagang penjajah dari Portugal antara abad ke-14 dan ke-17, dan ia tidak diketahui di Jepun sehinggalah abad ke-18.

  Kubis pertama di Amerika telah dibawa oleh penjelajah Perancis bernama Jacques Cartier pada pelayaran ketiga pada tahun 1541 hingga 1542. Kubis menjadi satu keperluan bagi perjalanan melalui jalan laut yang panjang kerana ia mempunyai jumlah vitamin C yang tinggi yang menghalang scurvy (satu keadaan dimana seseorang mengalami kekurangan Vitamin C dalam tubuh dan boleh mengakibatkan penyakit lain seperti gusi lebam dan berdarah). Doktor kapal (contohnya doktor yang berada dalam kapal Captain Cook yang berlayar pada tahun 1769) menggunakan sauerkraut (kubis yang dijerukkan dalam air garam) untuk merawat luka para pelaut dan mencegah gangren.

  Pada masa kini, China adalah pengeluar terbesar sayuran ini, diikuti oleh India dan Rusia, yang merupakan pengguna terbesar tanaman ini. Di seluruh dunia, sayuran ini disediakan dengan cara yang berbeza. Walaupun ia boleh dimakan mentah sebagai salad, sayuran ini juga boleh dikukus, dijeruk, direbus, digoreng atau direbus. Sauerkraut dan kimchi adalah variasi sayur jeruk yang paling popular manakala coleslaw adalah salah satu salad yang paling popular.

  Fakta berkenaan kubis

  kubis

  • Sayuran ini adalah sayur-sayuran daripada keluarga Brassicaceae
  • Bahan kimia dalam kubis boleh melindungi tubuh daripada kesan negatif radiasi.
  • Sulforaphane yang terdapat di dalam sayuran ini boleh membantu melindungi daripada kanser.
  • Setengah cawan kubis yang dimasak mengandungi 81.5 mikrogram vitamin K.

  Jenis-jenis kubis dan bagaimana menyediakannya untuk hidangan

  • Kubis Cannonball

  Lebih umum dikenali sebagai kubis hijau, kubis cannonball adalah salah satu jenis sayuran ini yang paling popular. Ia dinamakan disebabkan oleh cara daunnya bergulung antara satu sama lain ke bahagian dalam dengan cara yang padat. Ia kelihatan seperti peluru meriam. Daunnya yang padat membuatnya sempurna untuk dicincang ke dalam coleslaw atau ditapai dan menjadikannya sauerkraut. Ia juga lazat direbus, distew atau dimasukkan kedalam sup bersama-sama dengan sayuran lain dan daging.

  • Bok Choy

  Anda mungkin menegnalinya dengan nama lain seperti bok choy, bai cai atau pak choi tetapi kesemuanya bermaksud jenis sayuran yang sama: sayuran berdaun yang berwarna gelap dengan batang yang langsing. Rasa bok choy akan menyerlah dengan satu masakan mudah dengan cara gorengan bersama bawang putih yang dicincang, sos tiram dan sedikit garam sebagai perasa.

  • Choy Sum

  Anda mungkin mengenalinya dengan nama choy sum atau cai xin, bergantung kepada nama yang biasa digunakan oleh anda. Transliterasi nama jenis ini dalam bahasa Kantonis dan Mandarin bermaksud “hati sayuran”. Sayuran berdaun ini kelihatan sama dengan kai lan dan bok choy, tetapi boleh dikenali dengan jelas melalui bunga kuning yang dimilikinya. Celuran di dalam air panas yang mengandungi garam akan membantu sayuran ini mengekalkan batangnya agar kekal rangup dengan daun yang lembut.

  • Kubis Napa

  Kubis jenis ini mempunyai bentuk oblong dengan daun yang berwarna hijau kekuningan. Sayuran jenis ini lebih manis dan lebih lembut berbanding daripada jenis lain dan banyak digunakan dalam masakan Asia Timur. Terdapat lebih daripada 180 jenis kimchi dan berkemungkinan yang paling popular daripada kesemua jenis kimchi adalah baechu-kimchi, yang dibuat dengan emnggunakan kubis napa yang digaram, diperasa, dan ditapai.

  • Kubis Savoy

  Jenis sayuran ini berkemungkinan adalah jenis yang paling fotogenik. Lapisan daun kubis savoy agak longgar dan kurang mampat antara satu daun dengan yang lain berbanding daripada kubis hijau atau merah. Kubis savoy lebih lembut daripada jenis lain dan anda boleh menikmatinya secara segar, wrapper yang rangup bagi hidangan lain atau direneh dalam mentega dan air stok. Salah satu cara kegemaran ramai untuk menyediakan kubis savoy adalah dengan mengukus daunnya dan membungkusnya dengan inti daging cincang dan nasi. Ia merupakan satu hidangan yang dipanggil dengan nama “golabki” di Poland dan “holubky” di Czech dan Slovakia.

  • Kubis January King

  Jangan keliru jenis sayuran ini dengan jenis kubis merah. Warna-warna yang terdapat pada sayuran berdaun keriting ini berbeza-beza kerana ada yang berwarna royal purple yang gelap dan berwarna turquoise. Sepertimana namanya, sayuran jenis ini adalah jenis yang agak keras yang biasanya ditanam pada musim luruh dan dituai pada musim sejuk. Ia paling enak jika dipanggang dengan sejumlah mentega, perasa dan rempah tetapi anda boleh menyediakannya sepertimana anda menyediakan sayuran daripada jenis savoy.

  • Kubis Merah

  kubis

  Juga dikenali sebagai kubis ungu atau kraut merah, kubis merah berubah warna mengikut nilai pH tanah dimana ia tumbuh – daunnya akan tumbuh berwarna kemerahan dalam tanah berasid dan berwarna ungu dalam tanah dengan nilai pH neutral. Kubis merah berubah warna dengan warna biru-kelabu apabila dimasak dan warna pigmen akan terlerai. Tetapi anda boleh mengurangkan hal ini secara mudah dengan menambahkan beberapa titis asid seperti jus lemon atau cuka ke dalam masakan. Sayuran jenis ini sangat enak apabila dihiris nipis dan dimasukkan ke dalam salad seperti coleslaw, direbus bersama hirisan daging, cuka sari apel atau ditapai untuk dijadikan sebagai sauerkraut.

  • Kubis Early Jersey Wakefield

  Jenis ini berasal dari Yorkshire di United Kingdom tetapi telah menjadi salah satu hidangan penduduk Amerika klasik selama berabad-abad. Jenis ini mempunyai teras yang berbentuk kon. Jenis ini biasanya mempunyai berat sekitar 3-4 paun dan sangat enak jika dkukus atau digoreng dengan perasa yang ringan.

  • Kubis Portugal

  Satu lagi jenis yang tergolong dalam keluarga kubis hijau ialah kubis Portugal yang berasal dari rantau Mediterranean. Sayuran ini mempunyai daun yang besar, melebar dan mempunyai rusuk tetapi tidak mempunyai teras. Bahagian rusuk daunnya dan bahagian atas batang adalah bahagian yang diambil untuk dimakan. Daunnya agak liat tetapi amat menyerlah dalam hidangan sup panas gaya Portugis.

  • Kubis Walking Stick

  Jenis ini mempunyai ketinggian antara 2 hingga 3 kaki. Ia lebih kelihatan seperti kale berbanding kubis biasa. Daunnya yang muda boleh dikukus atau digoreng. Jenis ini berasal dari Great Briatin dan daun kubis ini yang lebih besar pernah digunakan sebagai pembungkus untuk memanggang roti. Sayuran ini mendapat nama daripada kekuatan batangnya, yang sering disimpan untuk digunakan sebagai tongkat, pancang atau penongkat pokok atau tiang pohon kacang.

  • Kubis Winnigstadt

  Jenis ini berasal dari Jerman. Ia mempunyai daun yang berwarna hijau gelap dan berkilat. Ia memerlukan kawasan penanaman yang agak besar memandangkan keadaan daunnya yang boleh melebar sehingga 3 ke 4 kaki panjang. Ia sering menarik kehadiran cacing dikawasan penanamannya. Ia mempunyai rasa yang manis berbanding daripada kebanyakan jenis sayuran ini yang lain. Jenis ini sering digunakan sebagai salad dan coleslaw, tetapi juga agak sedap digunakan untuk dijadikan sebagai sauerkraut.

  Mengapa anda perlu memakan kubis?

  Sayuran ini amatlah bermanfaat untuk tubuh manusia. Pengubat pada zaman purba mengisytiharkan ia mengandungi moon power kerana ia tumbuh di bawah cahaya bulan. Sains pemakanan moden memahami manfaatnya berasal daripada kandungan sulfur dan vitamin C yang tinggi. Berikut merupakan antara manfaat sayuran ini:

  1. Ideal untuk penurunan berat badan.

  Terdapat hanya 33 kalori dalam secawan sayuran ini yang telah dimasak, selain ianya rendah kandungan lemak dan tinggi dengan kandungan serat. Ianya adalah smart carb.

  1. Ia adalah makanan otak.

  Ia penuh dengan kandungan vitamin K dan anthocyanin yang membantu fungsi mental dan penumpuan. Nutrisi ini juga menghalang kerosakan saraf, meningkatkan pertahanan anda terhadap penyakit Alzheimer dan dementia. Vitamin K penting untuk penghasilan sphingolipid, pembungkus mielin yang berada di sekitar beberapa sel saraf. Pembungkus ini adalah apa yang melindungi saraf daripada kerosakan dan pereputan. Oleh itu, pengambilan makanan yang mengandung vitamin K dapat meningkatkan pertahanan diri anda terhadap degenerasi saraf.Kubis merah mempunyai jumlah tertinggi nutrien-nutrien bermanfaat ini.

  1. Tinggi kandungan sulfur, iaitu mineral yang mencantikkan kulit.

  Sayuran ini membantu mengeringkan kulit berminyak dan jerawat. Sulfur adalah penting untuk keratin, bahan protein yang diperlukan untuk rambut, kuku dan kulit yang sihat.

  1. Membantu detoksifikasi badan.

  Kandungan vitamin C dan sulfur yang tinggi dalam sayuran ini menghilangkan toksin (radikal bebas dan asid urik), yang merupakan penyebab utama arthritis, penyakit kulit, penyakit sendi dan gout.

  1. Mempunyai sebatian pencegah kanser yang terkenal.

  kubis

  Sebatian yang terdiri daripada lupeol, sinigrin dan sulforaphane merangsang aktiviti enzim dan menghalang pertumbuhan tumor kanser. Satu kajian yang dijalankan keatas wanita menunjukkan pengurangan kanser payudara apabila sayur-sayuran seperti kubis ditambah kedalam diet mereka.

  1. Membantu menjaga tekanan darah daripada menjadi tinggi.

  Kandungan kalium yang tinggi membantu dengan membuka saluran darah seterusnya memudahkan aliran darah.

  7. Mengawal gula darah dan anti radang

  Pigmen merah semula jadi dalam kubis merah (betalains) dikatakan menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan pengeluaran insulin. Sudah tentu, ia tidak mempunyai gula putih dan sedikit gula mudah. Betalains mempunyai sifat anti-radang yang kuat sepertimana ubi bit.

  8.Untuk kesihatan jantung

  Antosianin yang kuat dalam kubis merah yang membantu melindungi daripada kanser telah ditunjukkan keberkesanannya dalam menekan keradangan yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular. Satu laporan dalam American Journal of Clinical Nutrition telah mengaitkan pengambilan makanan yang kaya flavonoid dengan risiko kematian yang lebih rendah disebabkan oleh penyakit kardiovaskular. Ia turut menyatakan bahawa makanan yang kaya flavonoid amat bermanfaat walaupun dalam jumlah yang kecil. Kandungan polifenol yang tinggi dalam kubis juga boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan mencegah pembentukan platelet dan mengurangkan tekanan darah.

  9.Imuniti dan pencernaan

  Cara yang paling popular untuk memakansayuran ini adalah dalam bentuk yang ditapai seperti sauerkraut dan kimchi. Makanan yang ditapai mungkin menjadi salah satu perkara terbaik yang boleh anda ambil untuk manfaat sistem imun dan pencernaan anda. Mikrob yang sihat menghasilkan persekitaran berasid untuk memelihara dan mengembangkan rasa; enzim yang dihasilkan dalam penapaian membuatkan vitamin dan mineral mudah diserap.

  Kandungan serat dan air pada sayuran ini juga membantu untuk mengelakkan sembelit dan mengekalkan saluran pencernaan yang sihat. Makan serat yang mencukupi menggalakkan keteraturan, yang mana ia penting untuk perkumuhan toksin melalui hempedu dan najis. Kajian terbaru menunjukkan bahawa serat makanan juga boleh memainkan peranan dalam mengawal sistem imun dan keradangan, seterusnya mengurangkan risiko keadaan yang berkaitan dengan keradangan seperti penyakit kardiovaskular, kencing manis, kanser, dan obesiti.

  Kubis membuatkan perut anda menjadi kembung?

  kubis

  Kale, brokoli, dan sayuran ini adalah sayur-sayuran jenis cruciferous, yang mengandungi raffinose – sejenis gula yang masih belum dicerna sehinggalah bakteria dalam usus anda menapaikannya. Proses ini menghasilkan gas dan seterusnya menjadikan perut anda menjadi kembung. Tetapi anda disarankan untuk tidak mengabaikan terus sayuran ini dalam diet anda. Anda digalakkan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien yang tinggi secara konsisten yang boleh membantu anda mempunyai sistem pencernaan yang lebih kuat dan sihat. Sistem pencernaan yang kuat dan sihat boleh mengurangkan anda daripada terdedah kepada kembung perut.

  Memasak mana-mana sayuran boleh melembutkan seratnya dan mengecilkan jumlah dan saiznya memandangkan sebahagian daripada kandungan air dalam sayuran tersebut akan keluar. Jadi ia mengambil hanya sedikit ruang di saluran GI untuk pencernaan. Ia boleh menjadikan sayuran yang anda makan lebih mudah dicerna.

  Kesimpulannya, makanlah banyak sayur-sayuran termasuklah sayur kubis kerana ia mengandungi banyak manfaat termasuklah manfaat yang mungkin anda tidak ketahui sebelum ini. Pelbagaikan cara masakan sayuran jenis ini agar anda tidak berasa bosan untuk mengambilnya dalam diet harian anda.

   

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-cabbage/

  https://guide.michelin.com/sg/en/article/features/7-varieties-of-cabbage-and-how-to-use-them-sg

  https://www.organicauthority.com/eco-chic-table/11-varieties-of-cabbage-how-to-use-them

  https://www.ecowatch.com/9-reasons-you-should-eat-cabbage-1881858897.html

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/284823.php

  https://www.health.com/health/gallery/0,,20802995,00.html

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 01/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Next article: