Bolehkah Menggunakan Julap untuk Turunkan Berat Badan?

  Bolehkah Menggunakan Julap untuk Turunkan Berat Badan?

  Mengurangkan berat badan dapat dilakukan dengan pelbagai cara, terutamanya dengan diet sihat dan senaman. Namun, ada juga yang memilih jalan pintas dengan mengambil ubat pelawas atau julap yang sepatutnya digunakan untuk meredakan sembelit. Ramai yang mengatakan ubat ini dapat mengurangkan berat badan. Namun, selamatkah jika dilakukan?

  Kenapa julap digunakan untuk menurunkan berat badan?

  Ubat pelawas atau julap digunakan untuk merawat sembelit dengan melembutkan najis dan membantu mendorongnya keluar daripada tubuh. Namun, berdasarkan kajian yang diterbitkan pada jurnal Pediatrics, didapati 10.5% wanita berusia 23 hingga 25 tahun menggunakan ubat ini untuk menurunkan berat badan mereka.

  Mengapa ubat ini menjadi trend untuk mengurangkan berat badan? Menurut kajian, terdapat beberapa jenis ubat pelawas yang berfungsi dengan menarik air daripada tubuh ke usus. Ini membolehkan lebih banyak air diserap ke dalam tinja sehingga proses membuang air besar lebih lancar. Pengurangan air dalam tubuh inilah yang menyebabkan berat badan berkurang secara relatif.

  Julap menurunkan berat badan, tetapi…

  Meskipun demikian, belum ada satu pun kajian yang bersetuju dengan penggunaanya untuk mengurangkan berat badan. Sebaliknya, pakar menegaskan bahawa menurunkan berat badan dengan pengambilan julap bukan cara yang efektif. Kenapa? Berikut beberapa alasannya.

  1. Dapat menyebabkan dehidrasi

  Fungsinya untuk melembutkan tinja yang keras memerlukan banyak cairan di dalam tubuh. Setelah tinja lunak, cairan tersebut akan dibuang sekali. Jika anda tidak mempunyai cairan badan yang mencukupi, maka anda berisiko mengalami dehidrasi. Keadaan ini biasanya dikesan dengan sakit kepala, air kencing berubah warna dan kurang kuantiti, berasa sangat haus, tubuh lemah, kulit kering, dan pening kepala.

  2. Julap tidak menghilangkan lemak tubuh

  Turunnya berat badan sepatutnya menandakan lemak tubuh berkurang jumlahnya. Ini berbeza dengan kesan pelawas yang anda minum. Meskipun berat badan menurun, lemak dalam tubuh tetap ada. Hanya kadar air sahaja yang berkurang.

  Berat badan yang berkurang bukan dari lemak, melainkan dari kadar air. Jadi, berat badan yang turun hanya bersifat sementara. Jika keperluan cecair anda kembali dipenuhi, berat badan akan kembali kepada angka asal.

  3. Elektrolit dalam tubuh tidak seimbang

  Elektrolit adalah zat mineral yang larut dalam air dan berfungsi untuk membantu sel dan sistem badan bekerja secara normal. Contoh elektrolit tubuh ialah klorida, natrium, kalium, magnesium, kalsium, dan fosfat.

  Ubat pelawas boleh menyebabkan beberapa elektrolit dalam tubuh hilang sehingga jumlahnya tidak seimbang. Keadaan tersebut dapat menyebabkan kejang, kebingungan, dan koma. Semua keadaan tersebut adalah kesan sampingan berbahaya daripada penyalahgunaan ubat pelawas.

  4. Menyebabkan kesan sampingan berbahaya jika digunakan jangka masa panjang

  Penggunaan julap untuk mengurangkan berat badan memang kedengaran praktikal. Namun, terdapat banyak kesan sampingan negatif pada kesihatan tubuh, antaranya:

  • Kerosakan sistem pencernaan. Fungsi pencernaan dan pankreas boleh terganggu jika ubat pelawas terus diambil ketika sedang tidak sembelit.
  • Kerosakan hati dan ginjal. Sama seperti ubat lain, jika tidak digunakan cengan tepat, kemungkinan fungsi hati dan ginjal akan menjadi terjejas. Lama-kelamaan hati dan ginjal akan rosak dan akan lebih sukar untuk dirawat.
  • Rhabdomyolysis. Ubat pelawas boleh menyebabkan rhabdomyolysis iaitu kerosakan jaringan otot dan pelepasan protein berbahaya ke dalam aliran darah.

  Oleh itu, jangan memudaratkan kesihatan anda semata-mata untuk menurunkan berat badan dengan kaedah yang salah. Pengamalan diet yang sihat dan aktiviti senaman bukan sahaja membantu menangani masalah berat badan, bahkan menjadikan mood dan kesihatan mental anda lebih baik.

  Baca Juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  5 Things You Need To Know About Using Laxatives For Weight Losshttps://www.self.com/story/4-things-you-need-to-know-about-using-laxatives-for-weight-loss. Accessed on February 9th, 2019.

  Laxatives for Weight Loss: Do They Work and Are They Safe? https://www.healthline.com/nutrition/laxatives-for-weight-loss/. Accessed on February 9th, 2019.

  Can you use laxatives for weight loss? https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/diet/can-use-laxatives-weight-loss/. Accessed on February 9th, 2019.

  Gender Conformity and Use of Laxatives and Muscle-Building Products in Adolescents and Young Adults. http://pediatrics.aappublications.org/content/138/2/e20154073.  Accessed on February 9th, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 14/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor