Meralgia Paresthetica

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Meralgia Paresthetica?

Meralgia Paresthetica ialah keadaan yang menyebabkan kekebasan, kesakitan atau berasa panas pada bahagian luar peha anda. Keadaan ini juga dikenali dengan nama sindrom Bernhardt-Roth. Ia berlaku apabila terlalu banyak tekanan atau kerosakan salah satu saraf pada kaki anda.

Dalam kebanyakan kes, terdapat kaedah mudah untuk merawat keadaan ini, seperti memakai pakaian longgar. Sesetengah individu yang mengalami Meralgia Paresthetica serius memerlukan ubat-ubatan atau pembedahan.

Dengan rawatan yang sesuai dan masa yang mencukupi untuk pulih, simptom anda akan semakin baik dan anda berasa lebih sihat.

Apakah kebarangkalian Meralgia Paresthetica?

Meralgia Paresthetica adalah keadaan yang sangat luar biasa. Ia berlaku dalam kalangan individu berusia 30 ke 40 tahun. Keadaan ini lebih jarang berlaku dalam kalangan kanak-kanak. Ia lebih biasa berlaku kepada lelaki berbanding wanita. Sila berbincang dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Meralgia Paresthetica?

Simptom lazim Meralgia Paresthetica ialah:

 • Sakit, kebas, rasa semut-semut atau terbakar pada bahagian luar peha anda.
 • Sensitif kepada sentuhan ringan berbanding tekanan kuat.
 • Sangat sensitif kepada panas.

Simptom anda mungkin sederhana pada permulaan penyakit, tetapi apabila keadaan menjadi semakin teruk, anda berasa kesakitan yang amat sakit. Ia mungkin pergi dan kembali semula tanpa sebab yang jelas.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Meralgia Paresthetica?

Meralgia Paresthetica berlaku apabila saraf lateral femoral cutaneous – di mana ia memberi deria kepada permukaan luar peha anda – ditekan atau dicubit. Saraf lateral femoral cutaneous ialah saraf deria tulen dan tidak menjejaskan kebolehan otot kaki anda.

Kebanyakan individu, saraf ini melalui pangkal peha ke bahagian luar peha tanpa masalah. Tetapi dalam kes Meralgia Paresthetica, saraf lateral femoral cutaneous terperangkap – di bawah ligamen inguinal, di mana ia melalui pangkal peha daripada abdomen ke bahagian atas peha anda.

Punca lazim tekanan ialah apa-apa keadaan yang meningkatkan tekanan pada bahagian pangkal peha, iaitu:

 • Pakaian ketat seperti tali pinggang, korset dan seluar ketat.
 • Oebsiti atau bertambah berat badan.
 • Memakai tali pinggang berat.
 • Kehamilan.
 • Tisu parut berhampiran ligamen inguinal akibat kecederaan atau pembedahan lepas.
 • Kecederaan saraf akibat diabetes atau kecederaan tali pinggang selepas kemalangan jalan raya,adalah contoh punca Meralgia Paresthetica.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Meralgia Paresthetica?

Terdapat banyak faktor risiko untuk Meralgia Paresthetica, seperti:

 • Berat tambahan. Menjadi berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan tekanan pada saraf kulit femoral lateral anda.
 • Perut yang semakin meningkat memberikan tekanan tambahan pada pangkal paha anda, di mana saraf kulit femoral lateral berlalu.
 • Kecederaan saraf yang berkaitan dengan diabetes boleh menyebabkan Meralgia Paresthetica.
 • Umur. Orang yang berumur antara 30 hingga 60 tahun menghadapi risiko yang lebih tinggi.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Meralgia Paresthetica didiagnosis?

Dalam kebanyakan kes, doktor anda boleh membuat diagnosis Meralgia Paresthetica berdasarkan sejarah perubatan anda dan peperiksaan fizikal. Dia mungkin menguji sensasi paha yang terjejas, meminta anda untuk menggambarkan kesakitan, dan meminta anda untuk mengesan kawasan mati rasa atau sakit pada paha anda. Pemeriksaan tambahan termasuk ujian kekuatan dan ujian refleks mungkin dilakukan untuk membantu mengecualikan sebab-sebab lain untuk gejala.

Untuk menolak syarat-syarat lain, doktor mungkin mencadangkan:

 • Kajian pengimejan. Walaupun tiada perubahan spesifik yang jelas pada sinar-X jika anda mempunyai Meralgia Paresthetica, imej pinggul dan pelvis anda mungkin berguna untuk mengecualikan syarat-syarat lain sebagai penyebab gejala anda. Jika doktor anda mengesyaki tumor boleh menyebabkan sakit anda, dia atau dia mungkin melakukan imbasan CT atau MRI.
 • Ujian ini mengukur pelepasan elektrik yang dihasilkan dalam otot untuk membantu menilai dan mendiagnosis gangguan otot dan saraf. Elektrod jarum nipis diletakkan ke dalam otot untuk merekodkan aktiviti elektrik. Keputusan ujian ini adalah normal dalam paraletica meralgia, tetapi ujian mungkin diperlukan untuk mengecualikan gangguan lain apabila diagnosis tidak jelas.
 • Kajian konduksi saraf. Elektrod-gaya patch dipasang pada kulit anda untuk merangsang saraf dengan dorongan elektrik ringan. Dorongan elektrik membantu mendiagnosis saraf yang rosak. Ujian ini mungkin dilakukan terutamanya untuk mengecualikan sebab-sebab lain untuk gejala.
 • Sekatan saraf. Kelegaan kesakitan yang dicapai dari suntikan anestetik ke paha anda di mana saraf kulit femoral lateral masuk ke dalamnya dapat mengesahkan bahawa anda mempunyai Meralgia Paresthetica. Pengimejan ultrabunyi mungkin digunakan untuk membimbing jarum.

Bagaimana pesakit Meralgia Paresthetica dirawat?

Matlamat rawatan adalah untuk mengurangkan tekanan pada saraf anda. Jenis terapi yang anda dapatkan bergantung kepada punca keadaan anda.

Untuk kes ringan, doktor anda mungkin mengesyorkan:

 • Haba, ais, atau mengambil ubat penahan sakit seperti aspirin, acetaminophen, naproxen, atau ibuprofen selama beberapa hari.
 • Pengurangan berat.
 • Memakai pakaian longgar, terutamanya di sekitar pinggul depan anda.
 • Terapi fizikal untuk kecederaan pinggul atau untuk menguatkan otot kaki atau abs.

Sekiranya keadaan anda lebih teruk, anda mungkin perlu:

 • Suntikan kortikosteroid untuk mengurangkan bengkak.
 • Pembedahan untuk mengurangkan tekanan pada saraf. Doktor biasanya mengesyorkan pembedahan hanya apabila tiada rawatan lain membantu.

Ia boleh mengambil sedikit masa untuk kesakitan anda hilang. Sesetengah orang akan berasa rasa kebas walaupun selepas rawatan. Dalam kebanyakan kes, anda harus dapat pulih dalam masa empat (4) hingga enam (6) minggu.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Meralgia Paresthetica?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi Meralgia Paresthetica:

 • Elak memakai pakaian yang ketat.
 • Kekalkan berat badan yang sihat atau kurangkan berat jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: