VR Boleh Bantu Merawat Keadaan Berkaitan Neurologi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Bermain permainan melalui penggunaan realiti maya atau virtual reality (VR) boleh menjadi alat untuk merawat individu yang mempunyai masalah berkaitan neurologi seperti autism, schizophrenia dan penyakit Parkinson. Berpandukan kajian yang dijalankan oleh University of Waterloo, Kanada, bermain permainan melalui teknologi VR boleh membantu seseorang individu yang mempunyai masalah ini mengalihkan persepsi mereka terhadap masa, yang mana keadaan masalah tersebut membawa mereka untuk melihat secara berbeza.

Seorang penyelidik yang juga felo pasca kedoktoran dalam bidang kinesiologi, Seamas Weech berkata, keupayaan untuk menganggarkan peredaran masa dengan ketepatan adalah asas kepada keupayaan kita untuk berinteraksi dengan dunia. Tetapi, bagi sesetengah individu, ‘internal clock’ mereka tidak diselaraskan, menyebabkan kekurangan masa yang mempengaruhi persepsi dan tindakan. Kajian ini membantu manusia untuk memahami bagaimana kekurangan ini mungkin diperoleh, dan bagaimana untuk menentu ukur semula tanggapan masa di dalam otak.

Kajian yang bertajuk ‘Movement-Contingent Time Flow in Virtual Reality Causes Temporal Recalibration’ ini melibatkan 18 orang perempuan dan 13 orang lelaki dengan penglihatan normal dan tidak mempunyai gangguan deria, muskuloskeletal atau neurologi. Para penyelidik menggunakan permainan VR, Robo Recall, untuk mewujudkan persekitaran semula jadi di mana untuk menggalakkan penentu ukuran semula persepsi masa. Manipulasi utama kajian ini adalah para penyelidik menggabungkan kelajuan dan jangka waktu peristiwa visual dengan gerakan tubuh peserta.

Para penyelidik mengukur keupayaan persepsi masa peserta sebelum dan selepas mereka terdedah kepada tugas VR yang dinamik. Sesetengah peserta juga menyelesaikan tugas persepsi masa yang bukan berbentuk VR, seperti membaling bola, untuk digunakan sebagai perbandingan kawalan. Para penyelidik mengukur tempoh sebenar dan yang dirasakan oleh siasatan bergerak dalam tugas persepsi masa. Mereka mendapati bahawa manipulasi VR dikaitkan dengan pengurangan ketara dalam anggaran masa peserta, iaitu sekitar 15 peratus.

Menurut Weech, kajian ini menambahkan bukti yang lebih bernilai yang mana persepsi masa adalah bersifat fleksibel, dan VR bertindak sebagai alat bernilai yang berpotensi untuk menentu ukur semula masa di dalam otak. VR turut menawarkan aplikasi yang menarik untuk inisiatif pemulihan yang memberi tumpuan kepada bagaimana persepsi masa bertebaran dalam populasi tertentu. Walau bagaimanapun, Weech menyatakan bahawa kesan VR tersebut masih kuat semasa kajian tersebut dijalankan, dan kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengenal pasti berapa lamakah tempoh masa kesan tersebut bertahan, dan adakah sekiranya isyarat ini boleh diperhatikan di dalam otak. Dan untuk membangunkan aplikasi klinikal, kajian perlu mengetahui sama ada kesan tersebut bertahan dalam jangka masa minit, hari atau minggu selepas itu.

Salah seorang penyelidik, Michael Barnett-Cowan menyatakan bahawa, VR pada masa kini mengubah pengalaman kita berkenaan ruang dan waktu, yang membolehkan penyelidikan asas berkaitan persepsi untuk memaklumkan pemahaman kita tentang bagaimana populasi otak normal, tercedera, berusia dan berpenyakit bekerja dan bagaimana mereka boleh dirawat untuk bertindak secara optimum.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Benarkah Saluran Usus & Otak Saling Berkaitan? Ini 4 Keadaan PATUT Anda Tahu

  Pernah dengan peribahasa ‘have butterflies in the stomach’? Apa kaitan rasa gemuruh dengan perut? Fahami kaitan antara kesihatan usus dan keadaan otak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Penggemar Minuman Keras Akan Cepat Hilang Ingatan! Ada 9 Lagi Tabiat Lain Yang Buat Anda Jadi Pelupa

  Hilang ingatan atau gangguan memori cenderung untuk berlaku seiring dengan peningkatan usia manusia. Oleh itu, elak daripada melakukan 9 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Habit Sihat 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Adakah niat atau perasaan ingin bunuh diri itu dianggap sebagai satu penyakit otak? Atau sekadar kesan gangguan mental? Ini penjelasan yang anda mesti tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Klimaks seks merupakan salah satu daripada cara untuk meningkatkan perkembangan otak manusia. Hormon yang dirembeskan mampu memberikan kesan positif ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 08/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan tidak berkhasiat

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  perkembangan otak bayi

  Mahu Anak Yang Bijak? Ibu Cuba Lakukan 9 Rangsangan Ini Pada Si Manja, Baik Untuk Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  struktur otak

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara tidur ikut tempoh masa

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 3 minit bacaan