What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bila Tengok Darah MESTI Nak Pengsan, Ini Sebab Mengapa Ia Berlaku Pada Anda!

Bila Tengok Darah MESTI Nak Pengsan, Ini Sebab Mengapa Ia Berlaku Pada Anda!

Kebanyakan orang berasa agak tidak selesa apabila melihat darah atau terpaksa mendapatkan suntikan. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang, melihat darah atau jarum menyebabkan mereka menjadi lemah atau berasa ingin pengsan.

Tindak balas dramatik ini dikenali sebagai vasovagal syncope atau neurocardiogenic syncope, yang menjadikan kadar degupan jantung dan tekanan darah menurun secara drastik. Apabila tekanan darah anda tiba-tiba jatuh, aliran darah ke otak berkurang menyebabkan anda pengsan.

Vasovagal syncope biasanya tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan. Tetapi anda mungkin boleh tercedera semasa episod vasovagal syncope. Doktor anda boleh mengesyorkan ujian untuk menolak penyebab pengsan yang lebih serius, seperti gangguan jantung.

Simptom sebelum pengsan akibat vasovagal syncope

  • Kulit yang pucat
  • Pening
  • Tunnel vision– penglihatan sempit sehingga anda hanya melihat apa di depan anda
  • Loya
  • Berasa hangat
  • Berpeluh
  • Menguap
  • Penglihatan kabur

Pemulihan selepas episod vasovagal syncope biasanya bermula kurang dari satu minit. Walau bagaimanapun, jika anda berdiri terlalu lama selepas pengsan, dalam masa kira-kira 15 hingga 30 minit anda berisiko untuk pengsan lagi.

‘Applied Tension Technique’ untuk mereka yang pengsan melihat darah

Applied Tension Technique adalah strategi yang dibangunkan untuk membantu mencegah daripada pengsan atau membantu seseorang lebih cepat sembuh jika mereka pengsan. Teknik ini melibatkan tekanan otot dalam tubuh anda, yang mana meningkatkan tekanan darah anda. Ini bermakna, jika tekanan darah anda meningkat, anda lebh kurang terdorong untuk pengsan.

Dalam teknik ini, anda perlu duduk di kerusi yang selesa dan tegangkan otot-otot di tangan, kaki dan torsol (sekitar bahagian dada) untuk 10 hingga 15 saat. Anda perlu menahan ketegangan sehingga anda mula berasakan hangat di kepala. Kemudian, rehatkan tubuh selama 20 hingga 30 saat. Ulanginya 5 kali.

Selain itu, jika anda berasa seperti mungkin akan pengsan, berbaring dan angkat kaki anda. Ini membolehkan graviti memastikan darah mengalir ke otak anda. Jika anda tidak boleh berbaring, duduk dan letakkan kepala di antara lutut sehingga anda berasa lebih baik.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Vasovagal syncope https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vasovagal-syncope/symptoms-causes/syc-20350527 Accessed on Mac 05, 2019.

Swoon at the Sight of Blood? https://www.webmd.com/mental-health/features/swoon-at-the-sight-of-blood#1 Accessed on Mac 05, 2019.

The Real Reason People Faint When They See Blood https://www.rd.com/health/why-people-faint-when-they-see-blood/ Accessed on Mac 05, 2019.

Applied Tension Technique – For People Who Faint at the Sight of Blood or Needles https://www.anxietycanada.com/adults/applied-tension-technique-people-who-faint-sight-blood-or-needles Accessed on Mac 05, 2019.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 16/09/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor