home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

4 Punca Sakit Kepala Semasa Berpuasa Dan Cara Mengatasinya

4 Punca Sakit Kepala Semasa Berpuasa Dan Cara Mengatasinya

Banyak orang yang berpuasa di bulan Ramadan mengaku mengalami sakit kepala ketika berpuasa. Ada juga orang yang baru merasakan sakit kepala berulang semasa berpuasa. Lantas apa yang jadi penyebab sakit kepala ketika puasa? Bagaimana cara menghilangkan sakit kepala agar puasa tetap lancar? Jangan bimbang, sakit kepala ketika puasa boleh diatasi dengan mudah. Sila baca selanjutnya.

Penyebab sakit kepala semasa berpuasa

Bagi setiap orang, punca sakit kepala adalah berbeza-beza. Ini bergantung kepada keadaan fizikal anda dan tahap sakit kepala yang dirasakan. Berikut adalah empat kemungkinan yang ada.

1. Dehidrasi

Bila anda tak minum banyak air ketika berbuka puasa sehingga sahur, anda berisiko mengalami dehidrasi. Dehidrasi atau kekurangan air menyebabkan isi padu otak mengecut dan tidak mendapatkan oksigen yang cukup. Akibatnya, selaput otak menghantar isyarat rasa sakit ke seluruh bahagian otak.

Simptom dehidrasi selain sakit kepala adalah letih, otot kejang, sukar menumpukan perhatian, air kencing berwarna pekat atau gelap, serta kulit sangat kering hingga bersisik atau mengelupas.

2. Hipoglisemia

Hipoglikemia adalah keadaan kesihatan di mana paras glukosa (gula) darah di dalam badan anda menurun secara drastik. Gula sangat diperlukan oleh otak sebagai sumber tenaga untuk berfungsi seperti biasa. Maka, apabila anda tidak makan atau minum apa-apa selama berjam-jam, tubuh yang kekurangan glukosa tak boleh mengepam darah ke otak.

Hal ini menyebabkan sakit kepala, pusing, mual, dan fikiran jadi pusing. Jika tidak segera ditangani, ia boleh menyebabkan pengsan atau tidak sedar diri.

3. “Ketagih” kafein

Adakah anda mengalami ketagihan kafein?Jika anda tidak boleh melalui sehari sahaja tanpa beberapa cawan kopi, sakit kepala semasa berpuasa mungkin disebabkan oleh simptom putus kafein. Semasa berpuasa, anda tentu tidak boleh minum kopi seperti biasa atau bahkan anda tidak minum kopi sama sekali. Anda berisiko mengalami simptom putus kafein.

Simptomnya antara lain adalah sakit kepala, letih, mual, cemas, gelisah, sukar menumpukan perhatian. Simptom putus kafein boleh berlangsung bermula dari seharian penuh hingga dua bulan. Bergantung kepada kekerapan anda mengambil minuman berkafein.

4. Perubahan pola tidur

Di bulan Ramadan, anda mungkin mengalami perubahan pola tidur kerana harus bangun lebih pagi untuk sahur. Akibatnya, anda mungkin mendapatkan kurang tidur atau jam biologi berubah. Hal ini berisiko menyebabkan sakit kepala.

Ini adalah kerana, kajian dari Missouri State University membuktikan bahawa kurang tidur akan meningkatkan pengeluaran protein jenis tertentu di dalam otak. Protein ini mencetuskan reaksi saraf yang menyebakan sakit kepala.

Cara menghilangkan sakit kepala saat puasa

Sakit kepala semasa puasa tentu sangat mengganggu. Namun, jangan bimbang. Berikut adalah tip meredakan sakit kepala yang selamat semasa berpuasa.

1. Urut ringan

Mengurut wajah dan kepala anda boleh membantu meringankan rasa sakit. Mulakan dengan membuat gerakan melingkar dengan jari, dari kedua-dua tulang pipi anda. Kemudian perlahan-lahan gerakkan jari ke atas, iaitu di sisi luar kedua-dua mata anda. Teruskan sehingga jari-jari anda bertemu di bahagian tengah dahi.

2. Kompres sejuk

Sediakan ais batu dan bungkuskannya di dalam kain lembut. Kemudian letakkan kompres sejuk tersebut di bahagian kepala yang sakit. Menurut seorang doktor saraf dari Michigan Headache Clinic Dr. Edmund Messina, kompres sejuk boleh membantu meredakan keradangan saraf atau pembuluh darah di dalam otak.

3. Elakkan cahaya yang terlalu terang

Cahaya dari komputer atau tingkap yang terlalu terang boleh membuatkan mata letih sehingga kepala semakin sakit. Jadi, elakkan cahaya yang terlalu terang. Anda boleh menutup tirai atau menurunkan kontras cahaya di skrin komputer atau telefon pintar anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Dehydration Headache: Know the Causes, Signs, and Treatments. http://universityhealthnews.com/daily/pain/dehydration-headache/Diakses pada 22 Mei 2017.

Ramadan Fasting Without the Headaches. http://www.mh.co.za/food/ramadan-fasting-without-the-headache/ Diakses pada 22 Mei 2017.

Hypoglycaemia. https://www.migrainetrust.org/about-migraine/trigger-factors/hypoglycaemia/ Diakses pada 22 Mei 2017.

13 Surprising Ways to Fight Headache Pain. http://www.health.com/health/gallery/0,,20538298,00.html/view-all Diakses pada 22 Mei 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 04/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor