Activated Clotting Time

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Activated Clotting Time?

Activated clotting time (ACT) biasanya diarahkan untuk mengukur kesan beberapa ubat pencair darah (anticoagulants) seperti heparin atau direct thrombin inhibitors; ubat-ubatan ini digunakan dalam angioplasti, dialisis buah pinggang, dan pintasan kardiopulmonari (CPB).

Ujian ini mengukur masa pembekuan selepas menambah beberapa stimulan. Dengan memeriksa keadaan pembekuan dengan ACT, doktor anda boleh memerhatikan keadaan anda apabila anda menerima rawatan dengan ubat pencair darah (anticoagulants) seperti heparin.

Kedua-dua APPT (activated partial thromboplastin time) dan ACT (activated clotting time) boleh diarahkan untuk memerhatikan rawatan dengan heparin untuk pesakit yang sedang menjalani pintasan kardiopulmonari (CPB). Walau bagaimanapun, ACT mempunyai yang kelebihan yang lebih banyak daripada APTT.

Pertama, ACT lebih tepat dari APTT apabila dos tinggi heparin digunakan untuk melawan pembekuan darah. Ia amat berguna untuk situasi klinikal yang memerlukan dos tinggi heparin termasuk CPB, apabila dos tinggi coagulant adalah 10 kali lebih penting daripada trombosis urat. APTT tidak dapat mengukur keadaan dos tinggi ini. Sasaran ACT adalah 400-480 detik dalam pintasan kardiopulmonari (CPB).

Kedua, ACT lebih murah dan lebih mudah dilakukan; ia juga boleh dilakukan di atas katil. Ia membolehkan akses dengan serta-merta dan mengurangkan masa untuk dilakukan melalui jabatan.

Mengapa activated clotting time dilakukan?

Kerana ACT lebih murah dan lebih mudah dilakukan; ia juga boleh dilakukan di atas katil. Oleh itu, ia sangat berguna kepada pesakit yang sedang melalui:

 • Percutaneous coronary intervention;
 • Dialisis buah pinggang;
 • Pintasan kardiopulmonari (CPB).

Perkara yang perlu diketahui

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menerima ujian activated clotting time?

Faktor-faktor berikut mempengaruhi keputusan:

 • Keadaan biologi seperti hipotermia, pencairan darah, bilangan dan fungsi platelet.
 • Faktor-faktor yang mempengaruhi farmakokinetik heparin (contohnya penyakit buah pinggang atau penyakit hati) dan anti-heparin boleh mempengaruhi keputusan ACT.
 • Gumpalan boleh meningkatkan keputusan ACT lebih daripada biasa, yang akan merosakkan hasil ujian,

Adalah penting anda memahami amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalani ujian ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan, sila berunding dengan doktor anda untuk maklumat dan arahan lanjut.

Tahu apa yang berlaku

Bagaimana persediaan menerima ujian activated clotting time?

Sebelum ujian, anda tidak perlu menyediakan apa-apa terutamanya. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin akan melihat keadaan kesihatan anda. Anda harus bertanya kepadanya jika anda memerlukan persediaan tertentu.

Anda harus memakai baju lengan pendek agar jururawat dapat mengambil darah dengan mudah dari lengan anda.

Apa yang berlaku semasa ujian activated clotting time?

Pakar kesihatan yang mengumpul darah akan:

 • Membalut di sekeliling lengan untuk menghentikan pendarahan.
 • Membersihkan tempat suntikan dengan alkohol.
 • Menyuntik jarum ke dalam urat. Mereka boleh menyuntik lebih daripada 1 kali jika perlu.
 • Melampirkan hos untuk membendung pendarahan.
 • Menanggalkan jalur pita di sekitar lengan selepas mendapat cukup darah.
 • Meletakkan pembalut atau kapas di tempat suntikan.
 • Meletakkan pelekat berubat di tempat suntikan

Apa yang berlaku selepas masa ujian activated clotting time?

Anda tidak akan merasa sakit ketika disuntik. Sesetengah orang mungkin merasa sakit ketika jarum menusuk kulit. Tetapi apabila jarum berada di dalam pembuluh darah dan mula menyedut darah, kebanyakan orang tidak berasa sakit lagi. Doktor atau jururawat akan mengambil darah untuk ujian. Doktor atau jururawat akan mengambil darah untuk diuji. Tahap kesakitan anda bergantung kepada kemahiran jururawat, keadaan urat anda dan kepekaan anda terhadap kesakitan.

Selepas pengambilan darah, anda perlu mengenakan pembalut dan menekan ringan pada lubang suntikan untuk menghentikan pendarahan. Anda boleh kembali ke aktiviti normal selepas ujian.

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai ujian activated clotting time, sila berunding dengan doktor anda untuk memahami arahan dengan lebih baik.

Memahami keputusan

Apa maksud keputusan saya?

Bergantung pada makmal yang anda pilih, julat normal bagi ujian activated clotting time mungkin berbeza-beza.

Biasanya, julat ujian normal akan dinyatakan pada kertas keputusan. Bincang dengan pakar atau doktor anda sebelum mengambil ujian dan selepas menerima keputusan untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Keputusan normal

Gumpalan darah dalam 70-120 saat.

Sekiranya anda mempunyai terapi ubat pencair darah, nilai normal ialah 150-600 saat.

Keputusan tidak normal

Ia mengambil masa yang lebih lama untuk darah membeku mungkin kerana:

 • Menggunakan Heparin;
 • Kekurangan faktor pembekuan;
 • Cirrhosis;
 • Inhibitor Lupus;
 • Menggunakan Warfarin.

Ia mengambil masa yang lebih singkat untuk darah membeku mungkin disebabkan oleh pembekuan darah yang tidak normal di dalam pembuluh darah.

Bergantung kepada makmal dan hospital, julat normal untuk ujian activated clotting time mungkin berbeza-beza. Sila berbincang dengan doktor anda mengenai apa-apa soalan yang anda ada mengenai keputusan ujian anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: