backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Antroskopi Bahu

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Mellisa Lim · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Artroskopi Bahu?

Artroskopi bahu anda membolehkan pakar bedah anda untuk mendiagnosis dan merawat masalah yang menjejaskan sendi, tanpa perlu potongan besar pada kulit anda. Ini boleh mengurangkan kesakitan yang anda rasa dan mempercepat pemulihan anda.

Artroskopi (pembedahan lubang kunci) melibatkan pemeriksaan bahagian dalam bahu anda menggunakan teleskop yang dimasukkan melalui potongan kecil pada kulit anda. Pakar bedah anda sepatutnya dapat merawat beberapa masalah menggunakan alat pembedahan khas.

Mengapa Artroskopi Bahu dilakukan?

Artroskopi bertujuan mengesahkan apa masalah sebenarnya dan bagi kebanyakan orang, masalah itu dapat dirawat pada masa yang sama. Rawatan ini boleh disyorkan untuk masalah bahu ini:

 • Cincin rawan (labrum) atau ligamen yang koyak atau rosak;
 • Ketidakstabilan bahu, di mana sendi bahu longgar dan menggelungsur terlalu banyak atau terkehel (terkeluar dari bola dan soket sendi);
 • Tendon bisep koyak atau rosak;
 • Kaf rotator yang terkoyak;
 • Taji tulang atau keradangan di sekitar kaf rotator;
 • Keradangan atau kerosakan lapisan sendi, sering disebabkan oleh penyakit, seperti rheumatoid arthritis;
 • Arthritis pada hujung tulang klavikel (tulang selangka);
 • Tisu longgar yang perlu dikeluarkan;
 • Sindrom pertembungan bahu, untuk memberi lebih banyak ruang untuk pergerakan bahu
 • Simptom-simptom

  Apakah risiko Artroskopi Bahu?

  Pembedahan untuk memperbaiki koyak tulang rawan biasanya dilakukan untuk menjadikan bahu lebih stabil. Kebanyakan orang pulih sepenuhnya, dan bahu mereka tetap stabil. Tetapi sesetengah orang mungkin masih mengalami ketidakstabilan bahu selepas pembaikan artroskopik. Menggunakan artroskopi untuk membaiki kaf rotator cenderung atau tendinitis biasanya melegakan kesakitan. Tetapi anda tidak boleh mendapat semula semua kekuatan anda. Beberapa kesan sampingan yang perlu anda ketahui adalah:

  • Pendarahan ke dalam sendi;
  • Jangkitan pada sendi bahu;
  • Kesakitan yang teruk, kekakuan dan hilang guna lengan dan tangan anda (sindrom sakit kompleks sekawasan);
  • Kerosakan kepada saraf.

  Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Apakah persediaan yang perlu dilakukan sebelum menjalani Artroskopi bahu?

  Operasi biasanya dilakukan di bawah anestetik am. Anda harus diberikan arahan yang jelas untuk diikuti sebelum pembedahan, termasuk sama ada anda boleh makan apa-apa pada waktu yang akan datang. Dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya mula berpuasa kira-kira enam jam sebelum prosedur anda. Anda mungkin dapat minum cecair, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan anda.

  Punca

  Apa yang berlaku semasa Artroskopi bahu?

  Pembedahan ini biasanya mengambil masa dalam 40 minit.

  Pakar bedah anda biasanya akan membuat dua hingga empat potongan kecil di sekeliling sendi. Mereka akan memasukkan teleskop kecil melalui salah satu potongan supaya mereka boleh memeriksa sendi. Mereka akan memasukkan instrumen pembedahan melalui potongan lain jika perlu untuk merawat sebarang masalah dengan sendi.

  Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

  Faktor-faktor Risiko

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Apakah yang berlaku selepas Artroskopi bahu?

  Anda sepatutnya boleh balik ke rumah pada hari yang sama.

  Ahli fisioterapi mungkin memberi anda latihan dan nasihat untuk membantu anda pulih dari pembedahan. Anda boleh mengambil masa sehingga tiga bulan untuk kembali melakukan aktiviti seperti biasa.

  Bersenam secara kerap akan membantu anda untuk kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum anda mula bersenam, minta nasihat pasukan penjagaan kesihatan anda atau doktor anda.

  Kebanyakan orang dapat merasakan perubahan besar tetapi memerlukan masa untuk rasa sakit berkurang dan meningkatkan pergerakan. Simptom-simptom sering kali kembali selepas satu jangka masa.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Mellisa Lim · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan