home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Kekal Sihat Selepas Rawatan

Tip Kekal Sihat Selepas Rawatan

Kanser sangat sukar bagi sesiapa sahaja. Diagnosis dan rawatan boleh membuat anda takut dan letih. Walaupun selepas anda mengatasinya, anda perlu mencari maklumat lanjut bagaimana untuk menjalani kehidupan sebagai survivor kanser.

Senaman

Senaman yang kerap meningkatkan rasa kesejahteraan anda selepas menyembuhkan kanser dan dapat memajukan pemulihan anda. Penyelidik mendedahkan bahawa ia juga mungkin merosot risiko kanser berulang. Walaupun terbukti senaman dapat mengurangkan risiko kematian kanser adalah permulaan, terbukti untuk manfaat senaman ke jantung, paru-paru dan sistem badan lain adalah besar. Atas sebab ini, pesakit kanser digalakkan untuk melakukan senaman. Selain itu, aktiviti fizikal untuk rutin harian anda tidak mengambil terlalu banyak masa anda. Adalah dinasihatkan untuk berbincang dengan doktor tentang program senaman anda. Kadang-kadang anda tidak akan berasa seperti bersenam, dan tidak mengapa. Sekiranya kesan sampingan rawatan berlarutan, seperti keletihan, jangan biarkan mereka membuat anda terlepas. Apabila anda merasakannya, berjalan-jalan di sekitar rumah atau pejabat anda. Lakukan apa yang anda boleh, dan ingat bahawa rehat juga sangat diperlukan untuk pemulihan anda.

Mempunyai diet seimbang

Tukar diet anda kepada buah-buahan dan sayur-sayuran, serta bijirin penuh. Gabungan makanan ini akan memastikan vitamin dan nutrien yang anda perlukan untuk menjadikan tubuh anda sihat.

Ia belum terbukti sama ada diet atau nutrien tertentu boleh menyebabkan kanser serviks daripada berulang. Kajian menunjukkan bahawa diet rendah lemak atau diet termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu mempunyai hasil yang berbeza. Secara umum, adalah idea yang baik untuk diet yang menekankan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Walaupun ia mungkin menggoda untuk menambah diet anda dengan pelbagai vitamin dan mineral tambahan, elakkan keinginan itu. Sesetengah pesakit kanser mungkin berfikir bahawa jika sedikit vitamin yang baik, sejumlah besar mestilah lebih baik. Tetapi itu tidak berlaku. Malah, sejumlah besar nutrien tertentu boleh mencederakan anda.

Jika anda mengambil berat tentang mendapatkan semua vitamin yang anda perlukan, tanya doktor anda sama ada mengambil multivitamin harian adalah tepat untuk anda.

Pastikan berat badan yang sihat

Anda mungkin telah mendapat atau kehilangan berat semasa rawatan. Cuba untuk mendapatkan berat badan anda ke tahap yang ideal. Bercakap dengan doktor anda mengenai berat badan yang sesuai untuk anda dan cara terbaik untuk mendapatkan berat badan sasaran.

Untuk pesakit kanser yang memerlukan penambahan berat badan, ini akan menghasilkan cara untuk membuat makanan lebih menarik dan mudah dimakan. Anda dan doktor anda boleh bekerjasama untuk mengawal rasa mual, sakit, atau reaksi buruk yang lain terhadap rawatan kanser yang mungkin menghalang anda mendapat nutrisi yang diperlukan.

Bagi pesakit kanser yang perlu menurunkan berat badan, ambil langkah untuk mengurangkan berat badan secara perlahan. Adalah dinasihatkan untuk kehilangan tidak lebih daripada 1 kilogram seminggu. Hadkan bilangan kalori yang anda makan dan seimbangkannya dengan senaman. Jika anda perlu kehilangan banyak berat badan, ia mungkin kelihatan menakutkan. Perlahan-lahan dan kekal kepadanya.

Berhenti merokok

Hentikan kebiasaan sesekali dan keseluruhannya. Merokok atau menggunakan gula-gula getah tembakau menimbulkan risiko kepada beberapa jenis kanser. Berhenti sekarang boleh mengurangkan risiko kanser berulang dan juga mengurangkan risiko anda membangun jenis kanser kedua (kanser utama kedua).

Jika anda telah cuba berhenti pada masa lalu tetapi tidak berjaya sepenuhnya, dapatkan pertolongan. Bercakap dengan doktor anda tentang sumber untuk membantu anda berhenti.

Minum alkohol secara sederhana

Jika anda memilih untuk minum alkohol, berbuat demikian dengan had. Itu bermakna sehingga satu minuman sehari untuk wanita dari semua peringkat umur dan lelaki yang lebih tua daripada usia 65. Dan sehingga dua minuman sehari untuk lelaki berumur 65 tahun dan lebih muda.

Alkohol mempunyai manfaat positif bagi sesetengah orang – contohnya, meminumnya sehari boleh mengurangkan risiko penyakit jantung anda. Tetapi ia juga meningkatkan risiko kanser tertentu, termasuk kanser serviks. Walaupun tidak jelas sama ada minum alkohol boleh menyebabkan kanser berulang, ia dapat mempercepatkan risiko kanser utama kedua.

Pertimbangkan risiko dan faedah minum arak dan berbincang dengan doktor anda. Doktor anda boleh membantu membimbing anda, tetapi satu-satunya batasan ialah bilakah anda mahu bermula. Anda dan doktor anda perlu berbincang dan memutuskan untuk memilih diet yang sesuai untuk kesihatan anda dan cuba menjadikannya lebih keras.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Tips for Staying Healthy After Being Treated for Cancer. http://food.ndtv.com/health/tips-for-staying-healthy-after-being-treated-for-cancer-1291767. Accessed January 9, 2107.
Cancer survivors: Care for your body after treatment. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-survivor/art-20044015. Accessed January 9, 2107.
8 Ways to Stay Healthy After Cancer. https://siteman.wustl.edu/prevention/take-proactive-control/8-ways-to-stay-healthy-after-cancer/. Accessed January 9, 2107.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada [date}
x