Pengurusan Kesakitan: Pendekatan Berdisiplin Merawat Kesakitan

  Pengurusan Kesakitan: Pendekatan Berdisiplin Merawat Kesakitan

  Sakit adalah keadaan yang sangat biasa. Rasa sakit akan meningkat apabila seseorang lebih berusia, dan wanita lebih cenderung mengalami rasa sakit berbanding lelaki.

  Pengurusan kesakitan adalah perubatan khusus yang diperlukan untuk merawat semua jenis sakit, termasuk gangguan sakit otot muskuloskeletal, tulang belakang dan neuropati. Dengan diagnosis yang tepat dan campur tangan awal, ia boleh membantu pesakit menghindari kesakitan kronik, atau sekurang-kurangnya mengurangkan keterukan kesakitan, dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

  Terdapat dua jenis kesakitan utama. Kesakitan akut adalah tindak balas biasa kepada kecederaan tisu, yang bermula dengan tiba-tiba dan biasanya dalam tempoh yang singkat.

  Kesakitan kronik (berterusan) di luar masa penyembuhan normal dan umumnya berlangsung selama lebih daripada tiga bulan. Kesakitan kronik biasanya disebabkan oleh kecederaan seperti sukan atau kemalangan kerja, penyakit atau masalah kesihatan yang lain.

  Pengurusan Kesakitan: Merawat Minda dan Tubuh

  Pendekatan secara fizikal dan emosi adalah penting dalam menangani atau menguruskan kesakitan. Ubat kesakitan kronik boleh menjadi berkesan dan penting bagi kebanyakan orang bagi menguruskan kesakitan, tetapi ia bukan satu-satunya alat yang tersedia apabila melibatkan rawata kesakitan dan ia juga bukan satu-satunya kaedah yang digunakan.

  Perubatan

  Terdapat banyak ubat-ubatan yang dipreskripsi untuk kesakitan. Jenis ubat sakit kronik yang digunakan termasuk:

  • NSAID (ubat anti-radang bukan steroid), termasuk ibuprofen, naproxen, dan aspirin
  • Acetaminophen (Tylenol)
  • Anti-depresan, yang boleh meningkatkan tidur dan mengurangkan kesakitan
  • Ubat anti-sawan, yang boleh berkesan dalam merawat kesakitan yang berkaitan dengan kerosakan saraf atau kecederaan
  • Steroid, seperti dexamethasone dan prednisone, untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan

  Terapi

  Terapi boleh ditujukan kepada minda dan tubuh. Mana-mana terapi bukan semata-mata fizikal atau psikologi, tetapi kombinasi kedua-duanya.

  • Terapi fizikal adalah bahagian yang sangat penting dalam mana-mana program pengurusan kesakitan. Kesakitan boleh menjadi lebih teruk dengan senaman yang tidak dilakukan dengan betul (atau ditafsirkan dengan tidak betul sebagai kesakitan dan bukannya berlebihan), dan ahli terapi fizikal boleh menyesuaikan rejimen senaman yang betul untuk anda. Latihan yang betul perlahan-lahan membina toleransi dan mengurangkan kesakitan anda. Anda tidak akan berhenti dan putus asa akibat kesakitan.
  • Terapi tingkah laku-kognitif membolehkan seseorang belajar dan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang kesakitan, dan apa yang mereka boleh lakukan mengenainya. Terapi ini benar-benar mengenai pemahaman peranan kesakitan dalam hidup anda dan apa yang sebenarnya bermakna bagi anda.

  Pilihan pengurusan kesakitan yang lain

  Pelbagai pendekatan dan modaliti yang boleh membantu anda menangani bahagian-bahagian kesakitan fizikal dan emosi, iaitu:

  • Terapi TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation)
  • Meditasi
  • Teknik penenang
  • Imejan visual, semudah menggambarkan pemandangan yang damai, sebagai contoh Biofeedback, yang mengajar kawalan ke atas ketegangan otot, suhu, kadar jantung dan banyak lagi
  • Terapi haba dan sejuk
  • Manipulasi dan urut

  Walaupun sesetengah jenis kesakitan datang dari sumber utama seperti sakit kepala, dan yang lain dari sumber sekunder seperti dari pembedahan. Ini membolehkan aplikasi sains, dan kemajuan terkini dalam perubatan untuk melegakan kesakitan anda. Dan kebanyakan pesakit, terutama yang sakit kronik, berjumpa psikiatri atau ahli terapi sebagai sebahagian daripada pengalaman, belajar untuk mengatasi rasa sakit yang dialami mereka.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan