home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Wanita Ada Dua Rahim?

Bolehkah Wanita Ada Dua Rahim?

Wanita secara amnya dilahirkan mempunyai satu rahim. Namun, wanita dengan dua rahim atau uterus adalah keadaan yang jarang berlaku, tetapi ianya wujud.

Didelphys uterus atau dua rahim ialah sejenis keabnormalan rahim sejak lahir di mana seseorang wanita itu mempunyai dua uterus dan kadangkala dua bentuk serviks. Malahan, sesetengah wanita dengan keadaan ini turut mempunyai dua faraj.

Kejadian terbaru membabitkan seorang remaja perempuan dari Oldham mendapati dirinya mempunyai dua rahim selepas bangkit dari koma selama empat hari.

Menurut BBC, remaja berusia 18 tahun, Ebony Stevenson, terpaksa dikejarkan ke hospital kerana mengalami sawan dan dimasukkan ke dalam koma. Sebelum kejadian, remaja ini tidur kerana mengalami sakit kepala.

Mengejutkan lagi, doktor mendapati bahawa remaja tersebut sedang hamil dan mempunyai dua rahim; satu rahim sedang mengandungkan bayinya dan satu rahim lagi masih mengalami menstruasi. Stevenson juga mengalami pre-eklampsia, iaitu suatu komplikasi kehamilan yang menyebabkannya mendapat sawan. Jadi, rawatan efektif untuk keadaan tersebut adalah dia perlu segera melahirkan bayinya.

Stevenson kemudian hanya tersedar dari koma selepas empat hari dan menyedari dirinya sudah selamat bergelar ibu. Dia juga baru mengetahui mempunyai dua rahim dan tidak tahu tentang kehamilannya, kerana masih mengalami menstruasi setiap bulan dan tidak mengalami mabuk hamil.

Mengapa boleh ada dua rahim?

Wanita yang ada dua rahim adalah kelainan kongenital yang jarang berlaku. Dalam fetus wanita, rahim bermula sebagai dua tiub kecil. Apabila fetus berkembang, tiub biasanya akan bergabung untuk membentuk satu organ yang berongga dan lebih besar – rahim atau uterus. Bagaimanapun, ada kalanya tiub tidak boleh bergabung sepenuhnya. Sebaliknya, setiap tiub berkembang menjadi struktur yang berasingan. Dua rahim mungkin boleh mempunyai satu pembukaan (serviks) ke dalam satu vagina, atau setiap rongga rahim mungkin mempunyai serviks. Dalam kebanyakan kes, dinding tisu nipis mengalir ke bawah faraj, membahagi kepada dua bukaan berasingan.

Akan tetapi, penyebab sebenar keadaan ini berlaku tidak diketahui. Ia boleh jadi berkait dengan genetik.

Simptom-simptom

Biasanya, tiada simptom khusus yang menunjukkan seseorang wanita itu mempunyai dua rahim. Keadaan ini biasanya diketahui apabila doktor melakukan rutin pemeriksaan pelviks atau semasa melakukan ujian untuk mengetahui penyebab berlakunya keguguran berulang.

Bagaimanapun, bagi wanita yang mempunyai dua faraj dengan dua rahim, dia mungkin akan mengalami pendarahan menstrual walaupun jika dia memakai tampon. Ini kerana dia hanya memakai tampon pada satu faraj sahaja dan satu faraj lagi mengalami pendarahan haid.

Komplikasi

Kebanyakan wanita yang mempunyai dua rahim menjalani kehidupan seks yang normal, serta kehamilan dan kelahiran. Akan tetapi, kadangkala mereka yang mempunyai dua rahim dan keabnormalan perkembangan rahim dikaitkan dengan:

  • Ketidaksuburan
  • Keguguran
  • Kelahiran pramatang
  • Keabnormalan buah pinggang

Penting untuk anda ingat bahawa wanita dengan dua rahim adalah keadaan yang jarang berlaku, dan dalam kebanyakan kes ia tidak boleh dikesan kerana keadaan ini tidak menimbulkan masalah. Bagaimanapun, jika anda mengetahui tentang keadaan anda selepas kehamilan, dapatkan nasihat doktor tentang penjagaan terbaik untuk diri anda dan kandungan.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What is a double uterus and does it affect pregnancy? https://www.healthline.com/health/double-uterus#complications. Accessed February 20, 2019.

Strange but true: Some women have more than one uterus – and vagina. https://www.babycenter.com/0_strange-but-true-some-women-have-more-than-one-uterus-8211-a_10364947.bc Accessed February 20, 2019.

Double uterus. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/double-uterus/symptoms-causes/syc-20352261 Accessed February 20, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 09/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x