What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Adenomiosis

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Definisi

Apa itu Adenomiosis?

Adenomiosis adalah keadaan di mana lapisan dalaman rahim (endometrium) memecah melalui dinding otot rahim (miometrium). Adenomiosis boleh menyebabkan kekejangan haid, tekanan perut rendah, dan kembung sebelum haid dan boleh menyebabkan haid yang berat. Keadaan ini boleh didapati di seluruh rahim atau terletak di satu tempat.

Walaupun Adenomiosis dianggap keadaan yang benigna (tidak mengancam nyawa), kesakitan yang kerap dan pendarahan berat yang berkaitan dengannya boleh memberi kesan negatif kepada kualiti hidup wanita.

Apakah kebarangkalian Adenomiosis?

Adenomiosis paling kerap dilihat pada wanita pada awal 40an. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Adenomiosis?

Gejala-gejala umum adenomiosis adalah:

 • Pendarahan haid yang berat atau berpanjangan.
 • Keradangan yang teruk atau tajam seperti sakit pelvik semasa haid (dismenorea).
 • Kekejangan haid yang berpanjangan sepanjang had anda dan bertambah buruk apabila anda menjadi lebih tua.
 • Sakit semasa bersetubuh.
 • Gumpalan darah yang lalu semasa haid anda.
 • Rahim anda mungkin menjadi lebih besar. Walaupun anda mungkin tidak tahu sama ada rahim anda diperbesar, anda mungkin perasan bahawa abdomen bawah anda kelihatan lebih besar atau terasa lembut.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom atau sebarang soalan, sila rujuk doktor anda. Setiap tubuh badan adalah berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Adenomiosis?

Penyebab Adenomiosis tidak diketahui. Teori pakar mengenai kemungkinan punca termasuk:

 • Pertumbuhan tisu invasif. Sesetengah pakar percaya bahawa Adenomiosis hasil dari pencerobohan terus sel endometrial dari lapisan rahim ke otot yang membentuk dinding uterus. Insisi rahim yang dibuat semasa operasi seperti bahagian cesarean (bahagian C) boleh menggalakkan serangan langsung sel-sel endometrium ke dinding rahim.
 • Asal perkembangan. Pakar-pakar lain membuat spekulasi bahawa Adenomiosis berasal dari otot rahim dari tisu endometrium yang disimpan di sana ketika rahim mula-mula dibentuk pada janin.
 • Keradangan rahim berkaitan dengan melahirkan anak. Teori lain menunjukkan hubungan antara Adenomiosis dan melahirkan anak. Satu keradangan lapisan rahim semasa haid selepas bersalin boleh menyebabkan kepecahan batas sempadan sel normal yang menggariskan uterus. Prosedur pembedahan pada rahim mungkin mempunyai kesan yang sama.
 • Asal usul batang. Teori baru-baru ini mencadangkan bahawa sel induk tulang sumsum boleh menyerang otot rahim, menyebabkan Adenomiosis.

Tidak kira bagaimana Adenomiosis berkembang, pertumbuhannya bergantung kepada estrogen yang beredar dalam tubuh wanita. Apabila pengeluaran estrogen berkurangan pada putus haid, Adenomiosis akhirnya hilang.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Adenomiosis?

Terdapat banyak faktor risiko untuk adenomiosis, seperti:

 • Pembedahan rahim, seperti pembuangan bahagian-C atau fibroid.
 • Melahirkan anak.
 • Pertengahan umur.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Adenomiosis didiagnosis?

Doktor anda mungkin mengesyaki Adenomiosis berdasarkan:

 • Tanda dan gejala.
 • Ujian pelvik yang mendedahkan rahim yang diperbesar, lembut.
 • Pengimejan ultrabunyi rahim.
 • Pengimejan resonan magnetik (MRI) uterus.

Dalam sesetengah keadaan, doktor anda boleh mengumpul sampel tisu rahim untuk ujian (biopsi endometrium) untuk mengesahkan bahawa pendarahan rahim luar biasa anda tidak dikaitkan dengan keadaan serius yang lain. Tetapi, biopsi endometrium tidak akan membantu doktor mengesahkan diagnosis Adenomiosis. Satu-satunya cara untuk memastikan Adenomiosis adalah untuk memeriksa rahim selepas pembedahan untuk membuangnya (histerektomi).

Penyakit rahim yang lain boleh menyebabkan tanda-tanda dan gejala serupa dengan Adenomiosis, menjadikan Adenomiosis sukar untuk didiagnosis. Keadaan seperti itu termasuk tumor fibroid (leiomyoma), sel-sel rahim yang tumbuh di luar rahim (endometriosis) dan pertumbuhan dalam lapisan rahim (polip endometrium). Doktor anda boleh membuat kesimpulan bahawa anda mempunyai Adenomiosis hanya selepas menentukan tiada sebab lain untuk tanda-tanda dan gejala anda.

Bagaimana pesakit Adenomiosis dirawat?

Rawatan untuk Adenomiosis bergantung sebahagiannya kepada gejala anda, keparahan mereka, dan sama ada anda telah menyelesaikan masalah melahirkan anak. Gejala-gejala ringan boleh dirawat dengan ubat-ubatan kesakitan di kaunter dan penggunaan pad pemanas untuk meredakan kekejangan.

 • Ubat anti-radang. Doktor anda boleh menetapkan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) untuk melegakan kesakitan ringan yang berkaitan dengan Adenomiosis. NSAID biasanya bermula satu hingga dua hari sebelum permulaan haid anda dan berterusan melalui beberapa hari pertama dalam tempoh anda.
 • Terapi hormon. Gejala-gejala seperti haid yang berat atau menyakitkan boleh dikawal dengan terapi hormon seperti IUD melepaskan levonorgestrel (yang dimasukkan ke dalam rahim), penyekat aromatase, dan analog GnRH.
 • Embolisasi arteri rahim. Dalam prosedur invasif yang sederhana ini, yang biasanya digunakan untuk membantu mengecutkan fibroid, zarah-zarah kecil digunakan untuk menyekat saluran darah yang memberikan aliran darah ke Adenomiosis. Zarah dibimbing melalui tiub kecil dimasukkan ke dalam vagina melalui serviks. Dengan bekalan darah terputus, Adenomiosis mengecut.
 • Ablasi endometrium. Prosedur minimum invasif ini memusnahkan lapisan rahim. Abdominal endometrium telah didapati berkesan dalam melegakan simptom pada sesetengah pesakit apabila Adenomiosis tidak menembusi jauh ke dalam otot dinding rahim.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Adenomiosis?

Gaya hidup dan kaedah perubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda mengatasi Adenomiosis:

 • Rendam dalam mandian hangat.
 • Gunakan pad pemanas pada perut anda.
 • Ambil ubat-ubatan anti-keradangan di atas, seperti ibuprofen (Advil, Motrin IB, yang lain).

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Bashirouh Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel