backup og meta

Membina Hubungan Kerja yang Baik

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

Membina Hubungan Kerja yang Baik

Ke mana sahaja anda pergi, mempunyai hubungan yang baik di adalah penting. Ia bukan kerana anda perlu sentiasa perlu mempunyai rakan atau apa-apa, tetapi hubungan yang baik menggalakkan banyak perkara dalam hidup seperti melegakan tekanan, kegembiraan, meningkatkan produktiviti, seseoranga baik adalah lebih baik daripada anda tidak mengenali sesiapa atau semua orang seolah-olah tidak bergaul dengan baik dengan anda! Persekitaran kerja tidak terkecuali. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat dalam membina hubungan kerja yang baik.

Ketahui sebab ingin membina hubungan kerja yang baik

Dengan perhubungan, ia telah menjadi salah satu yang jelas. Cuba faham mengapa anda ingin berkawan dengan orang lain. Mengetahui apa yang anda perlukan dari mereka dan apa yang mereka perlukan daripada anda memainkan peranan penting dalam hubungan. Walau bagaimanapun, anda perlu kekalkan permuafakatan dalam perhubungan. Jika anda mahu sesuatu daripada orang lain, anda perlu memberi kepadan mereka terlebih dahulu. Iaitu memberi dan mengambil (give and take).

Jadual masa perhubungan anda

Tiada hubungan bertahan tanpa interaksi daripada satu dan yang lain. Oleh itu, berdasarkan peraturan ditubuhkan lebih awal – memberi dan menerima – tiada siapa yang akan berhubungan dengan anda melainkan anda mengalu-alukan mereka. Oleh itu, ia adalah disyorkan untuk luangkan masa untuk perhubungan secara umum. Ini boleh menjadi beberapa komen pada rakan sekerja anda atau menikmati secawan kopi bersama, atau sarapan pagi. Dan, anda tidak perlu menumpukan masa anda, katakan 30 minit, sekaligus untuk membina hubungan, ia mungkin hanya beberapa minit perbincangan ringkas sepanjang hari. Perkara-perkara kecil ini akan membantu stabilkan asan hubungan yang baik.

Elakkan bergosip

Umumnya orang tidak suka bergosip; sebenarnya, mereka tidak mahu bergosip (walaupun mereka mungkin aktif melakukannya). Apa pun, bergosip dikenali sebagai pembunuh hubungan utama. Bergosip menimbulkan ketidakpercayaan dan menjadi lebih teruk dalam apa-apa keadaan anda, perkara yang terbaik adalah elakkan bergosip. Jika anda mendengar gosip, anda hanya boleh menghentikan bergosip dengan berkata “Saya ada kerja yang perlu dilakukan”; “Mungkin masa yang lain”; dan lain-lain. Orang ramai tidak boleh bercakap apabila tidak mendengar, bolehkah mereka?

Apabila bercakap tentang kerja, terdapat banyak perkara yang terlibat dalam membina hubungan yang baik. Di atas hanya sebahagian kecil daripada mereka. Peraturan yang paling asas adalah untuk lebih baik terhadap orang, dan terdapat banyak perkara yang disenaraikan dalam kategori itu. Percaya, kesedaran, komunikasi terbuka, menghormati, dan sebagainya adalah beberapa perkara lain yang boleh dipertimbangkan apabila membina hubungan di tempat kerja. Ingat, jika anda adalah seorang pekerja yang baik, anda sentiasa memenuhi peranan dan anda melayan orang dengan baik, tidak ada sebab orang tidak mahu berkawan dengan anda!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan