home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Membina Hubungan Kerja yang Baik

Membina Hubungan Kerja yang Baik

Ke mana sahaja anda pergi, mempunyai hubungan yang baik di adalah penting. Ia bukan kerana anda perlu sentiasa perlu mempunyai rakan atau apa-apa, tetapi hubungan yang baik menggalakkan banyak perkara dalam hidup seperti melegakan tekanan, kegembiraan, meningkatkan produktiviti, seseoranga baik adalah lebih baik daripada anda tidak mengenali sesiapa atau semua orang seolah-olah tidak bergaul dengan baik dengan anda! Persekitaran kerja tidak terkecuali. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat dalam membina hubungan kerja yang baik.

Ketahui sebab ingin membina hubungan kerja yang baik

Dengan perhubungan, ia telah menjadi salah satu yang jelas. Cuba faham mengapa anda ingin berkawan dengan orang lain. Mengetahui apa yang anda perlukan dari mereka dan apa yang mereka perlukan daripada anda memainkan peranan penting dalam hubungan. Walau bagaimanapun, anda perlu kekalkan permuafakatan dalam perhubungan. Jika anda mahu sesuatu daripada orang lain, anda perlu memberi kepadan mereka terlebih dahulu. Iaitu memberi dan mengambil (give and take).

Jadual masa perhubungan anda

Tiada hubungan bertahan tanpa interaksi daripada satu dan yang lain. Oleh itu, berdasarkan peraturan ditubuhkan lebih awal – memberi dan menerima – tiada siapa yang akan berhubungan dengan anda melainkan anda mengalu-alukan mereka. Oleh itu, ia adalah disyorkan untuk luangkan masa untuk perhubungan secara umum. Ini boleh menjadi beberapa komen pada rakan sekerja anda atau menikmati secawan kopi bersama, atau sarapan pagi. Dan, anda tidak perlu menumpukan masa anda, katakan 30 minit, sekaligus untuk membina hubungan, ia mungkin hanya beberapa minit perbincangan ringkas sepanjang hari. Perkara-perkara kecil ini akan membantu stabilkan asan hubungan yang baik.

Elakkan bergosip

Umumnya orang tidak suka bergosip; sebenarnya, mereka tidak mahu bergosip (walaupun mereka mungkin aktif melakukannya). Apa pun, bergosip dikenali sebagai pembunuh hubungan utama. Bergosip menimbulkan ketidakpercayaan dan menjadi lebih teruk dalam apa-apa keadaan anda, perkara yang terbaik adalah elakkan bergosip. Jika anda mendengar gosip, anda hanya boleh menghentikan bergosip dengan berkata “Saya ada kerja yang perlu dilakukan”; “Mungkin masa yang lain”; dan lain-lain. Orang ramai tidak boleh bercakap apabila tidak mendengar, bolehkah mereka?

Apabila bercakap tentang kerja, terdapat banyak perkara yang terlibat dalam membina hubungan yang baik. Di atas hanya sebahagian kecil daripada mereka. Peraturan yang paling asas adalah untuk lebih baik terhadap orang, dan terdapat banyak perkara yang disenaraikan dalam kategori itu. Percaya, kesedaran, komunikasi terbuka, menghormati, dan sebagainya adalah beberapa perkara lain yang boleh dipertimbangkan apabila membina hubungan di tempat kerja. Ingat, jika anda adalah seorang pekerja yang baik, anda sentiasa memenuhi peranan dan anda melayan orang dengan baik, tidak ada sebab orang tidak mahu berkawan dengan anda!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Building Good Work Relationships”
https://www.mindtools.com/pages/article/good-relationships.htm Accessed December 18th, 2016

“How to Establish & Maintain Good Relationships in the Workplace”
http://smallbusiness.chron.com/establish-maintain-good-relationships-workplace-22396.html Accessed December 18th, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x