home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Senaman Mata

Senaman Mata

Ada yang mengatakan bahawa mata adalah jendela kepada jiwa kerana kemampuannya menyampaikan lebih daripada perkataan. Pada masa moden ini, kita banyak menghabiskan masa melihat telefon dan skrin komputer selama berjam-jam, kadangkala dalam keadaan pencahayaan yang lemah, yang meninggalkan kesan buruk kepada mata kita. Memandangkan menjauhkan diri daripada telefon dan komputer anda adalah agak mustahil, berikut adalah beberapa latihan yang boleh meringankan keadaan ini dan melegakan ketegangan mata.

Berkelip

Kebanyakan ketegangan mata disebabkan komputer adalah sebab kurang berkelip. Menyangkakan ianya tidak penting, kebanyakan orang terlupa untuk berkelip sewaktu memberi tumpuan pada skrin komputer mereka. Jika anda tidak berkelip dengan secukupnya, mata anda akan menjadi kering dan berlinangan air mata. Oleh itu, latih diri untuk berkelip setiap 44 saat untuk memastikan mata anda cukup kelembapan dan tidak gatal.

Pengimbasan visual

Selepas berjam-jam menumpukan perhatian dan merenung skrin komputer, cuba untuk menukar fokus anda ke berulang kali antara objek jauh dan objek dekat. Cuba untuk mencari objek sekitar 46 meter jauh daripada anda dan ikuti bentuknya. Kemudian tumpukan kepada objek 10 meter berhampiran anda dan ikuti bentuknya. Anda perlu menghabiskan 10 hingga 15 saat untuk setiap objek dan mengulangi semula langkah ini selama 4 hingga 5 kali.

Gerakkan bola mata

Kaedah ini adalah satu usaha yang sangat mudah tetapi sangat membantu. Selepas sejam bekerja, duduk di kerusi anda, tutup mata anda dan mula untuk menggerakkan bola mata dalam bulatan. Ulangi langkah ini 1 hingga 2 kali setiap jam untuk memberikan mata anda urutan. Menggerakkan bola mata boleh melembapkan mata anda dan mengurangkan ketegangan otot-otot kecil.

Memberi tumpuan

Berhenti menatap skrin dan menaip. Pegang pen jauh daripada anda dan kemudian perlahan-lahan gerakkan kepada mata anda, tetapkan pandangan kepada bahagian tertentu pada pen tersebut hingga terlalu dekat dengan hidung dan anda tidak dapat menumpukan perhatian kepadanya. Ulangi senaman ini selama kira-kira 10 kali dan anda juga boleh menggerakkannya dari sisi ke sisi dan bukan ke belakang dan sebagainya.

Tapak tangan

Senaman ini merupakan salah satu senaman yang paling berkesan untuk melegakan mata letih. Duduk dalam kedudukan yang selesa dan gosok tapak tangan untuk memanaskannya. Kemudian, bentukkan tapak tangan dan tekan perlahan-lahan pada mata yang dipejamkan. Biarkan haba memberi kesan kepada mata anda.

Kerana kita semua akan bertambah tua, adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk menjaga badan dengan betul, terutamanya bahagian mata. Badan anda dilindungi dengan kumpulan otot yang berbeza dan begitu juga mata anda; penggunaan berterusan akan menyebabkan kesakitan dan ketegangan yang tidak diingini. Oleh itu, jangan lupa untuk merehatkan mata anda dan amalkan senaman yang bersesuaian. Di samping itu, sediakan diet berkhasiat untu mata anda untuk mencegah glaukoma awal.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Refreshing Eye Exercises for Tired Computer Users. http://www.rebuildyourvision.com/blog/vision-conditions/computer-vision-syndrome/6-refreshing-eye-exercises-for-tired-computer-users/ acessed March 26, 2017

How to Refresh Your Tired Eyes At Work! Simple Steps to Eye Exercises. http://www.careeraddict.com/refresh-your-tired-eyes-at-work-simple-steps-to-eye-exercises acessed March 26, 2017

Tired Eyes — What You Can Do to Wake Your Eyes Up. http://www.eyehealthweb.com/tired-eyes acessed March 26, 2017

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 12/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel