backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kilasan Testis

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Kilasan Testis?

Testikel adalah sebahagian daripada kelenjar pembiakan lelaki yang terletak di skrotum. Ia berfungsi sebagai pengeluaran dan penyimpanan sperma, juga terlibat dalam sistem endokrin untuk menghasilkan hormon dikenali sebagai testosteron. Testikel ini ditempatkan dengan tali kristal. Selain daripada fungsi ini, kristal tali termasuklah saluran darah, saraf ke testis dan saluran endokrin lain sebagai saluran sperma.

Kilasan testis ialah ketika tali testikel terpintal di akhir planet. Spiral tapak yang memintal ini memotong bekalan darah ke testis. Jika anda terus memintal, testikel akan tercedera dan mungkin nekrosis. Kilasan testis boleh terjadi secara tiba-tiba dan tanpa sebab atau akibat kecederaan.

Apakah kebarangkalian Kilasan Testis?

Kilasan testis adalah penyakit yang jarang berlaku yang mana menurut pemeriksaan hanya berlaku pada 1 dari 5000 individu. Kilasan testis boleh berlaku pada mana-mana umur tetapi paling kerap di kalangan lelaki berusia 12 hingga 20 tahun dan juga biasa pada bayi baru lahir. Sila berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Kilasan Testis?

Gejala-gejala kilasan testis termasuk:

 • Tiba-tiba, sengit di skrotum.
 • Skrotum membengkak.
 • Sakit perut.
 • Loya dan muntah-muntah.
 • Testikel lebih tinggi daripada biasa atau sudut kitaran yang luar biasa.
 • Kesakitan asas.
 • Demam.

Mungkin ada gejala lain yang tidak disebutkan. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai tanda-tanda ini, sila berunding dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Kilasan testis boleh mencetuskan ketidakselesaan pada mulanya tetapi jika dibiarkan, boleh mengakibatkan gangren kerana aliran darah ke testis sangat rendah. Apabila mengesan kilasan testis, anda memerlukan pembedahan dengan segera untuk menyelesaikan masalah. Hubungi doktor anda jika anda:

 • Rasa sakit atau bengkak di dalam testikel. Keganasan mendadak atau sekiranya gejala kembali selepas pembedahan. Testikel boleh diputar semula.
 • Rasa tompok pada tumor testis.
 • Demam, pendarahan atau sakit selepas pembedahan.

Punca

Apakah Punca Kilasan Testis?

Seperti janin, testis telah mula mengembangkan janin di dalam perut. Apabila janin membesar, testikel bergerak ke bawah sehingga ia berada di skrotum. Testikel dilampirkan pada perut dengan kristal tali dan dipasang pada tisu di sekelilingnya. Kadangkala hubungannya adalah tisu dan testis yang terlalu longgar tergantung bebas pada kord spermatik. Kilasan biasanya terjadi kepada individu yang mempunyai masalah dengan tisu di kawasan ini. Dalam sesetengah kes, tumor lobus yang berdaging boleh mengakibatkan penyimpangan testis dari kedudukan normal menjadikan tali halus terpintal.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Kilasan Testis?

Terdapat banyak faktor yang boleh meningkatkan risiko kilasan testis, termasuk:

 • Umur: individu berumur 12 ke 16 tahun lebih berisiko mendapat penyakit ini.
 • Tunai asas kilasan testis yang lalu: jika anda menderita daripada kilasan testis tanpa rawatan (membuatkan ia dipintal dan berpusing), anda mempunyai risiko yang lebih tinggi.
 • Sejarah keluarga mengidap kilasan testis.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Kilasan Testis didiagnosis?

Anda perlu menjalani pembedahan dengan segera untuk mengelakkan kerosakan kekal atau kehilangan testis. Pakar bedah itu akan mengeluarkan kord testikel yang telah dipintal dan meletakkannya kembali ke kedudukan asal. Jika ditangguhkan lebih 4-6 jam pembedahan selepas kesakitan bermula, testikel tidak dapat diselamatkan. Baki testikel selalunya dibaiki untuk mencegah pintalan yang sama. Jika testikel yang tidak hidup, ia akan dikeluarkan. Jika masih ada testikel yang sihat dan tidak dipotong, seksualiti dan keupayaan untuk menjadi seorang bapa tidak akan terjejas.

Selepas pembedahan, patut berehat di atas katil dan mungkin memerlukan peralatan sokongan atau memakai kain di skrotum pada pinggang (untuk mengurangkan bengkak dan ketidakselesaan). Elakkan mengangkat berat atau bermain sukan yang bersentuhan. Mungkin seks kembali selesa.

Bagaimana pesakit Kilasan Testis dirawat?

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sejarah. Ultrasound atau pengimejan akan dilakukan untuk mendiagnosis, mengenalpasti dan menghapuskan keadaan lain. Pengimejan akan menunjukkan aliran darah yang berkurangan ke testis untuk kilasan testis.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Kilasan Testis?

Berikutnya merupakan gaya hidup dan rawatan sampingan yang mungkin boleh membantu anda mengatasi kilasan testis:

Sekiranya anda didiagnosis dengan kilasan testis, penyakit ini boleh dihadkan selepas pembedahan memperbaiki kedua-dua testikel. Di samping itu, anda juga perlu mengelak daripada mengambil bahagian dalam sukan yang terlalu kuat kerana kesan yang kuat seperti perlanggaran testikel ketika bermain sukan boleh membuatkan tali dipintal.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 13/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan