Apa Anda Perlu Buat Jika Anak Tidak Mendengar Kata Anda (Bahagian 2)

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berada dalam senario di mana waktu makan malam semakin hampir, tetapi anak anda masih duduk menonton televisyen (TV)? Anda cuba memanggil mereka untuk makan tetapi tiada guna, anak anda masih melekat di hadapan TV. Jika ini telah beberapa kali terjadi, anda mula naik marah. Walau bagaimanapun, bertenang sebentar dan fikirkan begini: ia adalah sesuatu yang normal apabila sesekali anak tidak mendengar kata anda.

Kanak-kanak selalunya tidak mendengar kata orang dewasa atas beberapa sebab: Mereka mungkin memberi lebih perhatian kepada apa yang mereka sedang lakukan, atau anak tidak mendengar kata anda, atau kadangkala mereka tidak mengendahkan anda dengan bersebab. Semasa peringkat perkembangan, kanak-kanak meningkatkan skil kognitif mereka dan cuba untuk bertindak sebagai orang dewasa. Maka, mereka mungkin mahu melakukan perkara dengan cara mereka sendiri.

Jika anak anda tidak mengendahkan anda atau anak tidak mendengar kata anda, apa yang anda perlu lakukan adalah dengan bertanyakan diri anda sendiri: “Mengapa anak-anak berbuat seperti itu? Apa yang mereka inginkan?” Anda perlu meletakkan had kepada apa yang anak anda boleh lakukan dan apa yang tidak boleh mereka lakukan. Biarkan mereka tahu jika mereka tidak mengendahkan atau tidak mendengar kata anda, mereka akan mendapat balasan. Apabila mereka sudah bertenang dan boleh berbicara, duduk bersama anak anda dan berborak dengan mereka. Anda perlu cuba untuk tidak menjerit atau meninggikan suara kepada anak anda kerana mereka tidak mendengar kata anda. Ini hanya akan membuatkan hubungan anda lebih teruk.

Berikut adalah beberapa situasi di mana anak anda mungkin tidak mendengar cakap anda ataupun mengendahkan anda. Dalam kes sebegini, anda perlu menggunakan pendekatan atau cara mendidik yang lembut dan bijak dengan anak anda.

Situasi jika anak tidak mendengar kata:

Anak saya tidak mengendahkan bila saya memintanya melakukan kerja rumah atau kerja sekolah 

Masa paling sukar untuk bercakap dengan kanak-kanak adalah apabila mereka menonton TV atau bermain dengan telefon pintar. Dengan menyuruh mereka mula melakukan kerja di rumah, ataupun melakukan kerja sekolah mereka ketika ini adalah sukar kerana mereka akan sengaja tidak menghiraukan kata-kata anda bagi mengelak mematuhi arahan anda.

Ini mungkin pernah berlaku kepada anda (atau semasa anda kecil dengan melakukan perkara ini). Sebelum anda mengetahuinya, anda akan mula cakap berulang-ulang beberapa kali. Berbanding mengulang semula kata-kata anda, adalah lebih berkesan jika anda menetapkan masa bila kerja rumah tersebut perlu diselesaikan.

Bagi kerja sekolah pula, tetapkan masa tertentu untuknya. Semasa melakukan kerja sekolah, hindarkan semua peralatan elektronik dekat dengan anak anda sehinggalah kerja tersebut selesai sepenuhnya.

Anak saya tidak mengendahkan saya dengan memakai iPod sepanjang masa 

Jika kanak-kanak memakai fon kepala semasa anda sedang bercakap dengan mereka, terdapat hanya satu jawapan: mereka melakukannya dengan sengaja untuk menghindarkan anda. Ini adalah tindakan yang amat tidak sopan dan perlu diajar segera. Pada ketika ini, anda perlu bertanya mereka untuk menanggalkan fon kepala keluar daripada telinga mereka.

Jangan cuba untuk bercakap dengan anak anda semasa mereka sedang memakai fon kepala. Walaupun jika anak anda mengatakan yang mereka sedang mendengar anda berkata-kata. Anda perlu menjadi konsisten dan tegas. Ingatlah, saling hormat-menghormati amat penting apatah lagi jika kanak-kanak sudah meningkat usia.

Ini adalah sesuatu yang semula jadi jika anda berasa kecewa apabila anak menolak untuk berkelakuan baik atau tidak mendengar kata anda. Akan tetapi, ingatlah bahawa ini bukan masa yang sesuai untuk anda memulakan pertengkaran. Apa yang kita ibu bapa tidak mahukan adalah memberi kanak-kanak kuasa dan membesar-besarkan benda yang kecil. Oleh itu, anda perlu kekal tenang dan membuat keputusan yang betul untuk menangani situsi seperti di atas.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hanya Ada Satu Paru-paru Dalam Tubuh Badan, Boleh Atau Tidak Hidup Secara Normal?

  Umum sudah tahu bahawa paru paru manusia adalah antara organ yang paling penting. Persoalannya, bolehkah hidup hanya dengan satu paru-paru? Jom klik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Mak Ayah Ambil Tahu Ini! Jangan Tarik Tangan Anak Terlalu Kuat, Undang RISIKO Sendi Siku Teralih!

  Suka mengayunkan anak ala putaran kipas helikopter? Jika ya, tindakan itu boleh menyebabkan kecederaan pada anak punca sendi siku teralih.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 23/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Buat anda yang tertanya-tanya dan terfikir sama ada pil perancang keluarga untuk lelaki sudah wujud atau belum, ini jawapannya. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Menyusu badan mempunyai cabaran tersendiri. Pun begitu, ia tidak bermakna anda perlu mengetepikan aktiviti fizikal untuk kecergasan diri. Ini caranya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  leher berkedut

  Leher Berkedut & Menggeleber Akibat Usia? TENANG, Ada 3 Cara Untuk Mengurangkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  bulu hidung

  Nak Cabut Bulu Hidung Jangan Terus Tarik Saja, BAHAYA! Ada Kaedah Lebih Selamat, Cuba Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  lelaki homoseksual

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan