Bagaimana Televisyen Bantu Anak Anda Belajar?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak dan televisyen amat sukar untuk dipisahkan. Rancangan seperti Upin & Ipin, Boboiboy atau Ejen Ali sudah pasti menjadi rancangan televisyen kegemaran anak anda. Pada hemat ibu bapa, televisyen mendatangkan banyak mudarat buat anak mereka dan wajar dihadkan waktu tontonannya. Namun begitu, televisyen sebenarnya mampu menjadi alat bantuan untuk anak anda belajar. Tidak percaya dengan kenyataan ini? Ikuti artikel berikut untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

1. Meningkatkan kemahiran bercerita anak anda

Kanak-kanak sangat gemar bercerita tentang apa yang dilalui mereka kepada ahli keluarga mereka. Ini termasuklah rancangan televisyen yang ditonton mereka. Usai sahaja menonton, mereka akan menceritakan kembali tentang watak, cerita atau aksi yang berlaku dalam rancangan televisyen tersebut. Ini sangat bagus untuk membina keyakinan mereka untuk berinteraksi dan berbual bersama individu lain kelak.

2. Mendorong anak anda belajar membaca dan bercakap

Sebenarnya, televisyen berkeupayaan mendorong anak anda belajar membaca dan bercakap. Penggunaan sarikata atau kapsyen yang terdapat pada beberapa rancangan televisyen sebenarnya sangat membantu kanak-kanak untuk belajar membaca dan mengenali tulisan. Selain itu, anak anda mungkin akan lebih petah bercakap jika mereka kerap menonton rancangan televisyen kegemaran mereka. Ini kerana sifat kanak-kanak yang gemar meniru dan mengajuk akan menjadi senjata utama mereka untuk mula menguasai bahasa.

3. Memberi pengetahuan baru kepada anak anda

Pelbagai pengetahuan baru dapat dipelajari oleh anak anda dengan menonton televisyen. Ini kerana televisyen memaparkan pelbagai jenis perkara atau objek mahupun perkataan yang anak anda tidak tahu. Dengan ini, mereka mudah untuk mengenali dan memahami sesuatu yang baru melalui cara yang paling santai dan relaks iaitu menonton televisyen.

4. Mengenal sesuatu yang sukar anak anda temui

Kanak-kanak amat mudah tertarik dengan sesuatu yang mereka belum pernah temui. Disebabkan itu, televisyen merupakan medium yang tepat untuk membuat anak anda mengenal tempat, benda atau binatang yang berada jauh daripada jangkauan mereka. Rancangan dokumentari antarabangsa seperti Animal Planet dan National Geographic adalah rancangan yang paling sesuai dan menarik untuk ditonton bersama anak anda.

5. Membantu anak anda belajar di rumah

Terdapat pelbagai rancangan ilmiah yang ditayangkan di televisyen bertujuan mengajar anak anda seperti di sekolah. Perbezaannya, ruang tamu rumah anda adalah bilik darjah anak anda dan televisyen merupakan gurunya. Malahan itu, rancangan kartun luar negara seperti Dora the Explorer atau Go Diego Go juga merupakan rancangan kartun bercorak hubungan dua hala yang menarik malah bagus untuk perkembangan otak anak anda.

6. Mengasah skil analitik anak anda

Selain menjadi bahan tontonan umum, rancangan televisyen juga boleh dijadikan sebagai medium untuk anda dan anak anda melakukan perbincangan. Sebagai contoh, gunakan satu rancangan kartun untuk dijadikan sebagai topik perbualan bersama anak anda. Berbincanglah bersama mereka tentang watak, plot atau apa-apa yang menarik dalam rancangan tersebut. Ini sekaligus dapat mengasah skil analitik anak anda

7. Mengajar anak anda fungsi iklan

Rancangan televisyen tidak boleh lari daripada iklan. Menurut kajian, kanak-kanak yang masih kecil sebenarnya tidak dapat membezakan rancangan televisyen sebenar dengan iklan. Sebagai ibu bapa, anda boleh gunakan peluang ini untuk mengajar anak anda berkenaan tujuan dan fungsi iklan. Ini dapat memberi pendedahan awal kepada anak mengenai keperluan dan kepentingan iklan yang disiarkan menerusi televisyen.

8. Memastikan anak anda mempunyai contoh ‘role model’ yang bagus

Kanak-kanak amat mudah terpengaruh dengan individu yang mereka tonton di kaca televisyen. Rancangan yang memaparkan selebriti atau tokoh kebanggaan kita adalah rancangan yang sangat sesuai untuk ditonton oleh anak anda agar mereka dapat mencontohi individu tersebut. Namun begitu, ibu bapa perlu ingat bahawa ini sangat berisiko kerana bimbang anak anda terpengaruh dengan ‘role model’ yang salah. Oleh itu, sentiasa perhatikan anak anda ketika menonton televisyen.

Konklusinya, televisyen juga mempunyai pro dan kontranya yang tersendiri. Di sebalik mudarat yang seringkali diutarakan, terdapat banyak lagi manfaat yang kurang diketahui masyarakat. Oleh itu, gunakan peluang yang ada dan jadikan televisyen sebagai salah satu daripada alat bantuan untuk anak anda belajar secara santai dan relaks.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jus Buah-buahan Sihat Tapi Manis, Jadi Boleh Ke Pesakit Diabetes Minum Air Buah?

  Ada yang bertanya, boleh atau tidak jika pesakit diabetes minum jus buah-buahan? Adakah terdapat buah untuk jus tertentu yang lebih sihat untuk mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Suka Gigit Kuku Petanda Sakit Jiwa? Bukan Budak Kecil Saja Yang Buat, Orang Dewasa Pun Ada!

  Tabiat gigit kuku ini bukan hanya berlaku dalam kalangan kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa. Anda perlu tahu keburukan menggigit kuku ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Penghidap Radang Usus IBD, Ini 13 Masalah Kulit Yang Mungkin Akan Anda Alami

  Penyakit radang usus sebenarnya turut beri kesan kepada kulit. Jom ketahui 13 masalah kulit yang boleh berlaku bagi pesakit radang usus ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pusat Kesihatan, Penyakit Perut/Gastrousus 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Antara Cermin Mata & Contact Lens, Yang Mana Satu Lebih Baik? Ini Pro & Kontranya

  Anda rabun? Keliru sama ada ingin memakai cermin mata atau kanta lekap? Usah risau lagi, artikel ini akan mengupas mengenai pro dan kontra kedua-duanya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesukaran tidur insomnia

  Selalu Susah Nak Tidur? Hati-hati! Makanan & Minuman Ini Boleh Sabotaj Waktu Tidur Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  bendasing dalam mata

  BUANG Tabiat Ini, Jangan Gosok Mata Kalau Termasuk Habuk! Jika Tidak, Ini Yang Akan Jadi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/10/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat minyak kelapa

  Kajian Kata Berkumur Guna Minyak Kelapa Boleh Putihkan Gigi & Elok Untuk Mulut, Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 29/10/2020 . 3 minit bacaan
  buah epal dan obesiti

  Buah Epal Bukan Saja Bagus Untuk Kesihatan, Orang Nak Kurus Pun Boleh Amalkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/10/2020 . 3 minit bacaan