Apakah Yang Anda Perlu Lakukan Jika Anak Lambat Bercakap?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda akan risau sekiranya si kecil anda lambat bercakap jika dibandingkan dengan anak individu lain. Persoalannya, apakah yang menyebabkan anak anda lambat bercakap? Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Apakah faktor yang menyebabkannya?

Sebenarnya, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan anak lambat bercakap, antaranya:

Teknologi

Menurut kajian terbaharu oleh pakar di Hospital Kanak-kanak di Amerika Syarikat, kanak-kanak berumur bawah 2 tahun yang terlalu terdedah dengan teknologi akan mengalami kelewatan pertuturan dan bahasa. Antara teknologi tersebut adalah televisyen, komputer, telefon pintar atau tablet.

Genetik

Menurut kajian, jika anda sebagai ibu bapa sendiri lambat bercakap ketika kanak-kanak, tidak mustahil anak anda juga akan mengikuti anda. Ini kerana faktor genetik ini boleh diwarisi sama seperti bentuk tubuh badan, iras penampilan dan sebagainya.

Pergaulan yang terhad

Ibu bapa yang berkerja mungkin kurang meluangkan masa bersama anak. Mereka lebih gemar untuk mengupah pengasuh atau menghantar anak ke pusat asuhan. Ini sebenarnya merencatkan perkembangan anak kerana mereka cenderung untuk kurang bergaul bersama rakan lain atau pengasuh itu sendiri.

Kekurangan pengalaman baru

Perkara pertama yang perlu dikuasai oleh kanak-kanak untuk belajar bercakap adalah mengenal nama sesuatu benda. Ibu bapa yang sibuk pula mungkin kurang meluangkan masa memberi pengalaman yang baru kepada anak. Sebagai contoh, ibu bapa perlu duduk dan ajar anak mereka tentang nama-nama benda yang terdapat dalam buku atau televisyen seperti sungai, daun, pasir dan lain-lain.

Percampuran bahasa

Kebanyakan ibu bapa kini gemar mencampurkan bahasa kononnya untuk membiarkan anak terbiasa dengan pelbagai jenis bahasa. Sebagai contoh, mereka gemar mencampurkan bahasa Melayu dengan bahasa Inggeris seperti “mama nak pergi work” atau “come sit here sayang”. Ini hanya akan mendatangkan kekeliruan kepada anak lalu merencatkan proses pembelajaran bahasa mereka.

Apakah yang perlu dilakukan?

Jika anak anda merupakan salah seorang yang lambat bercakap, ikuti tip-tip berikut:

#1. Sentiasa bercakap dengan anak anda

Ibu bapa perlu tahu bahawa kanak-kanak belajar bercakap melalui interaksi sesama manusia dan bukannya daripada skrin teknologi. Oleh itu, bercakaplah dengan anak anda sekerap yang mungkin walaupun mereka kelihatan tidak mengendahkan anda. Banyakkan bertanya soalan untuk mendorong mereka bercakap. Jika mereka bertanya pula, janagn keberatan untuk menjawab soalan tersebut dengan baik. Paling bagus, jika anda boleh berbual-bual dengan mengenai apa-apa topik sekalipun.

#2. Menyanyi bersama anak anda

Menurut kajian, kanak-kanak akan memberi respons positif terhadap perkataan yang mereka sering dengar secara berulang kali. Disebabkan itu, lagu merupakan sesuatu yang boleh membantu anak anda untuk belajar bercakap. Apa yang anda boleh lakukan adalah, memilih satu lagu yang anak anda suka dan kemudian ajak mereka untuk menyanyi bersama anda. Lakukan ini sekerap yang mungkin kerana ia dapat membantu anak anda untuk belajar bahasa dan membina keyakinan diri.

#3. Membawa buku bersama anda

Menurut kajian, kanak-kanak tidak akan belajar membaca melalui pembacaan e-books atau apa-apa sahaja bacaan berteraskan teknologi. Sepatutnya, ibu bapa perlu sentiasa membawa buku bergambar kesukaan anak ke mana-mana sahaja. Meskipun dia belum boleh membaca, biarkan mereka memegang buku tersebut dan menyelak setiap muka surat dan melihat gambar. Bacakan buat mereka kandungan tulisan buku tersebut dan lama-kelamaan, minta pula mereka membacakannya untuk anda.

#4. Fokus pada pendengaran

Dalam proses pembelajaran bahasa, pendengaran adalah sama penting dengan percakapan. Oleh itu, latih pendengaran mereka dengan arahan yang mudah seperti “bangun”, “duduk” dan lain-lain. Dalam pada itu, biasakan juga diri anda sendiri untuk memberi ruang dan mendengar setiap apa yang anak anda ingin cakapkan. Jadilah pendengar yang baik buat mereka agar mereka sentiasa berasa ada individu yang mereka boleh percaya dan bergantung untuk bercerita dan berbual-bual.

#5. Gunakan makanan

Antara perkara tentang perkataan yang terawal kanak-kanak akan belajar adalah makanan. Ini kerana ia adalah lebih dekat dengan mereka. Oleh itu, ibu bapa boleh menggunakan makanan sebagai topik atau medium perbualan dengan anak anda. Bawa mereka ke dapur dan kenalkan mereka dengan nama-nama makanan. Lakukan ini sebagai rutin apabila tiba waktu anda memasak. Namun harus diingatkan untuk berhati-hati kerana dapur adalah tempat yang berbahaya buat kanak-kanak dan boleh mendatangkan kecederaan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan