10 Cara Mendidik Anak yang Berkelakuan Buruk

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Antara perkara yang sangat mencabar kesabaran ibu bapa adalah mengajar anak mereka untuk berkelakuan baik. Ini sangat sukar kerana setiap kanak-kanak mempunyai perangai mereka yang tersendiri. Namun begitu, anda diingatkan untuk tidak sesekali hilang kesabaran dan menghukum mereka membuta tuli. Berikut merupakan 10 cara menghadapi anak yang berkelakuan buruk.

Biarkan anak anda lihat sendiri kesan tindakan mereka

Ini merupakan perkara paling penting untuk diajar kepada kanak-kanak demi menanam sikap tanggungjawab dalam diri mereka. Sebagai contoh, anda boleh berikan mereka makanan dan mainan yang terhad kuantitinya. Jika mereka kerap sangat gemar membazir makanan dan membuang mainan mereka yang sedia terhad itu, mereka sudah tidak mempunyai apa-apa lagi untuk makan dan main.

Cipta peraturan apabila perlu

Jika anak anda berdegil tidak mahu menyimpan mainan yang telah dimainkan oleh mereka, beritahu anak anda bahawa anda akan menyorokkan mainan tersebut dan mereka tidak lagi boleh bermain dengannya. Setelah itu, anda perlu betul-betul melakunya agar mereka percaya kata-kata anda seiring dengan tindakan.

Halang anak anda melakukan aktiviti kegemaran mereka

Antara cara lain untuk mendisiplinkan anak adalah dengan menghalang mereka melakukan aktiviti kegemaran mereka seperti menonton televisyen atau bermain permainan video. Ini juga perlu betul-betul dilakukan oleh anda agar mereka tidak menganggap anda cuma mahu menyakat mereka sahaja.

Pastikan anda tidak menyuruh anak anda perkara yang mereka tidak boleh buat

Ada perkara yang kanak-kanak boleh buat dan sebaliknya. Jangan menyuruh mereka melakukan perkara yang mereka tidak boleh buat. Selain itu, gunakan bahasa yang paling mudah difahami agar anak anda lebih mudah memahami apa yang anda mahu mereka lakukan.

Tetap pendirian terhadap peraturan

Sekali anda sudah menetapkan peraturan, anda diingatkan untuk tidak sesekali melonggarkannya. Jangan biasakan anak anda untuk melakukan sebarang perbincangan dan terus kekal dengan peraturan anda.

Jangan mengalah dengan kelakuan buruk anak anda

Meskipun kadangkala kelakuan buruk tidak banyak mendatangkan kesan negatif (lewat tidur 30 minit atau terlebih makan gula-gula tidak akan membuat mereka sakit, bukan begitu?), anda tidak seharusnya mengalah dengannya. Ini kerana satu pengecualian akan mengundang kepada permintaan pengecualian yang lain lagi kelak.

Jangan abaikan perasaan anak anda

Kadangkala, kelakuan buruk anak anda sebenarnya berpunca daripada cemburu atau sedih. Anak anda perlu diajar untuk mengawal perasaan seperti ini untuk megelakkan kelakuan yang lebih teruk.

Minta maaf sekiranya anda melakukan kesilapan

Jika anda melakukan kesalahan, minta maaf kepada anak anda dan berjanji untuk tidak mengulanginya. Anda boleh jadikan kesilapan anda ini sebagai ruang untuk anak anda belajar sesuatu. Biarkan mereka memahami konsep bahawa kesilapan kadangkala tidak boleh dielakkan. Perkara paling penting adalah bagaimana untuk belajar daripada kesilapan.

Sentiasa bersikap positif terhadap anak anda

Kadangkala, timbul perasaan kecewa dengan anak anda. Namun begitu, anda tidak boleh menunjukkannya. Jika anak anda mengetahui bahawa anda sendiri sudah tidak mempercayainya, mereka akan hilang keyakinan diri dan seterusnya menyebabkan kelakuan buruk yang mungkin lebih teruk.

Katakan tidak pada kekejaman

Walaupun anak anda yang berkelakuan buruk sangat menguji kesabaran, anda perlu mengawal diri daripada melakukan kekejaman. Ini kerana kekejaman tidak akan mengajar sifat tanggungjawab sebaliknya hanya memupuk sifat amarah dan agresif. Kanak-kanak yang biasa dipukul oleh ibu bapa ketika membesar akan menganggap kekejaman itu adalah normal dan orang yang lebih berkuasa akan mempunyai hak untuk melakukannya.

Tuntasnya, kunci kepada disiplin adalah cara mendidik anak. Sebagai ibu bapa, hukum anak anda setimpal dengan kesalahan mereka serta puji anak anda jika mereka melakukan perkara yang baik. Selain itu, anda perlu sentiasa kekal konsisten dan bersikap positif. Disiplin bukan sahaja bermaksud memastikan anak anda tidak menyepahkan rumah anda tetapi juga memastikan anak anda mempunyai rasa tanggungjawab dan jati diri yang kukuh untuk digunakan apabila mereka dewasa kelak.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Urologi: Kenali Simptom, Punca Dan Rawatan Untuk Masalah Saluran Kencing Anda

  Ramai yang kurang tahu mengenai kepakaran urologi dan kepentingannya bukan sahaja buat lelaki malahan wanita. Mari kenali apa itu urologi dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Urologi 21/01/2021 . 6 minit bacaan

  Maut Disebabkan Terkena Jangkitan Saluran Kencing? Tak Mustahil Terjadi Jika Alami Keadaan Ini…

  Bolehkah seseorang itu maut hanya disebabkan oleh jangkitan saluran kencing? Jawapannya adalah ya jika ada tanda sepsis yang berlaku. Apa itu sepsis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Anak Menangis Sampai Muka Jadi Biru? Mak Ayah Usah Biarkan! Ini Namanya Raungan Senyap

  Siapa tak risau apabila melihat bayi menangis jadi kebiruan akibat tahan nafas. Lebih teruk lagi jika perkara ini sering menjadi punca anak pengsan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tinggalkan Hand Sanitiser Di Dalam Kereta, Masih Boleh Guna Atau Sudah Tidak Berkesan?

  Susah untuk membasuh tangan dan lebih suka gunakan pensanitasi tangan? Pastikan anda tahu bila anda perlu beli botol baharu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan buruk melancap

  Kerap Melancap Punca Pundi Kencing Lemah & Selalu Ke Tandas, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  miss v gatal wanita

  Miss V Terasa Gatal-gatal? Ini 5 Penyebab Utama Faraj Wanita Kerap Alami Kegatalan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  batu karang

  Awas.. Syok Makan Ini, Makan Itu, Rupa-rupanya Agen Utama Batu Karang Ginjal!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 5 minit bacaan
  sakit buah pinggang

  7 Tanda Penyakit Buah Pinggang Yang Harus Anda Perhatikan, Jangan Biar Ia Semakin Parah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 5 minit bacaan