10 Cara Mendidik Anak yang Berkelakuan Buruk

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Antara perkara yang sangat mencabar kesabaran ibu bapa adalah mengajar anak mereka untuk berkelakuan baik. Ini sangat sukar kerana setiap kanak-kanak mempunyai perangai mereka yang tersendiri. Namun begitu, anda diingatkan untuk tidak sesekali hilang kesabaran dan menghukum mereka membuta tuli. Berikut merupakan 10 cara menghadapi anak yang berkelakuan buruk.

Biarkan anak anda lihat sendiri kesan tindakan mereka

Ini merupakan perkara paling penting untuk diajar kepada kanak-kanak demi menanam sikap tanggungjawab dalam diri mereka. Sebagai contoh, anda boleh berikan mereka makanan dan mainan yang terhad kuantitinya. Jika mereka kerap sangat gemar membazir makanan dan membuang mainan mereka yang sedia terhad itu, mereka sudah tidak mempunyai apa-apa lagi untuk makan dan main.

Cipta peraturan apabila perlu

Jika anak anda berdegil tidak mahu menyimpan mainan yang telah dimainkan oleh mereka, beritahu anak anda bahawa anda akan menyorokkan mainan tersebut dan mereka tidak lagi boleh bermain dengannya. Setelah itu, anda perlu betul-betul melakunya agar mereka percaya kata-kata anda seiring dengan tindakan.

Halang anak anda melakukan aktiviti kegemaran mereka

Antara cara lain untuk mendisiplinkan anak adalah dengan menghalang mereka melakukan aktiviti kegemaran mereka seperti menonton televisyen atau bermain permainan video. Ini juga perlu betul-betul dilakukan oleh anda agar mereka tidak menganggap anda cuma mahu menyakat mereka sahaja.

Pastikan anda tidak menyuruh anak anda perkara yang mereka tidak boleh buat

Ada perkara yang kanak-kanak boleh buat dan sebaliknya. Jangan menyuruh mereka melakukan perkara yang mereka tidak boleh buat. Selain itu, gunakan bahasa yang paling mudah difahami agar anak anda lebih mudah memahami apa yang anda mahu mereka lakukan.

Tetap pendirian terhadap peraturan

Sekali anda sudah menetapkan peraturan, anda diingatkan untuk tidak sesekali melonggarkannya. Jangan biasakan anak anda untuk melakukan sebarang perbincangan dan terus kekal dengan peraturan anda.

Jangan mengalah dengan kelakuan buruk anak anda

Meskipun kadangkala kelakuan buruk tidak banyak mendatangkan kesan negatif (lewat tidur 30 minit atau terlebih makan gula-gula tidak akan membuat mereka sakit, bukan begitu?), anda tidak seharusnya mengalah dengannya. Ini kerana satu pengecualian akan mengundang kepada permintaan pengecualian yang lain lagi kelak.

Jangan abaikan perasaan anak anda

Kadangkala, kelakuan buruk anak anda sebenarnya berpunca daripada cemburu atau sedih. Anak anda perlu diajar untuk mengawal perasaan seperti ini untuk megelakkan kelakuan yang lebih teruk.

Minta maaf sekiranya anda melakukan kesilapan

Jika anda melakukan kesalahan, minta maaf kepada anak anda dan berjanji untuk tidak mengulanginya. Anda boleh jadikan kesilapan anda ini sebagai ruang untuk anak anda belajar sesuatu. Biarkan mereka memahami konsep bahawa kesilapan kadangkala tidak boleh dielakkan. Perkara paling penting adalah bagaimana untuk belajar daripada kesilapan.

Sentiasa bersikap positif terhadap anak anda

Kadangkala, timbul perasaan kecewa dengan anak anda. Namun begitu, anda tidak boleh menunjukkannya. Jika anak anda mengetahui bahawa anda sendiri sudah tidak mempercayainya, mereka akan hilang keyakinan diri dan seterusnya menyebabkan kelakuan buruk yang mungkin lebih teruk.

Katakan tidak pada kekejaman

Walaupun anak anda yang berkelakuan buruk sangat menguji kesabaran, anda perlu mengawal diri daripada melakukan kekejaman. Ini kerana kekejaman tidak akan mengajar sifat tanggungjawab sebaliknya hanya memupuk sifat amarah dan agresif. Kanak-kanak yang biasa dipukul oleh ibu bapa ketika membesar akan menganggap kekejaman itu adalah normal dan orang yang lebih berkuasa akan mempunyai hak untuk melakukannya.

Tuntasnya, kunci kepada disiplin adalah cara mendidik anak. Sebagai ibu bapa, hukum anak anda setimpal dengan kesalahan mereka serta puji anak anda jika mereka melakukan perkara yang baik. Selain itu, anda perlu sentiasa kekal konsisten dan bersikap positif. Disiplin bukan sahaja bermaksud memastikan anak anda tidak menyepahkan rumah anda tetapi juga memastikan anak anda mempunyai rasa tanggungjawab dan jati diri yang kukuh untuk digunakan apabila mereka dewasa kelak.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan