Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Bulan Ke-19

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor

Pembesaran & Tingkah Laku

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Kosa kata anak anda akan berkembang dalam bulan-bulan mendatang. Perkataan tunggal pertamanya kebiasannya adalah kata nama (kucing, bola, botol). Frasa yang menggunakan kata nama dan kata kerja akan datang dalam beberapa bulan selepas perkataan pertamanya: “Saya mahu.”

Kini anak anda yang berumur 19 bulan mempunyai koordinasi yang baik antara tangan dan mata dan mempunyai otot lengan dan kaki yang kuat. Dia mampu menggunakan skil motornya untuk memanjat. Kini dia akan menggunakan skil tersebut bergantung kepada personalitinya. Dia mungkin akan sangat berhati-hati dalam penerokaannya atau terus memanjat dan menempuh semua halangan yang ada dari kerusi ke buaian, pagar bayi ke meja dapur. Memanjat sangat menyeronokkan tetapi aspek keselamatan tidak boleh dihiraukan.

Apakah yang anak saya patut bersedia untuk lakukan?

Ini adalah waktu yang baik untuk mula melatih buang air di dalam tandas. Kerusi tandas yang membolehkan kaki anak anda menyentuh tanah mungkin merupakan pilihan yang paling mudah. Akhirnya, sisipan tempat duduk tandas (toilet seat insert) mungkin membantu tetapi untuk menggunakannya dengan sendiri, anak anda perlu cukup besar dan stabil untuk memanjat ke atas tempat duduk tandas tersebut.

Kanak-kanak yang dengar kata, ceria dan ramah pun akan kadangkala merengek dan menangis. Jika boleh, beri respon dan biarkan anak anda tahu yang anda tahu dia sedang bersedih. Benarkan perasaannya tetapi jangan besar-besarkan emosi tersebut. Jika anak anda menangis dan merengek, beberapa pelukan dan alihkan perhatiannya mungkin membantu. Anda boleh jelaskan, “Saya tak faham kalau awak merengek. Cuba bagi tahu apa yang awak nak.” Anak anda masih muda dan tidak boleh berfikir dengan munasabah.

Temu Janji Doktor

Apa yang harus saya berbincang dengan doktor?

Jika anda harus membawa anak yang sakit kepada doktor, rasa tidak selesa mungkin menambah ketakutan yang dia mungin pernah alami. Anak anda yang berumur 19 bulan mungkin mengaitkan doktor terbabit dengan kesakitan suntikan atau ketidakpastian tentang apa yang berlaku seterusnya.

Datang ke klinik dengan membawa permainan dan buku kegemarannya untuk mengalihkan perhatiannya sementara menunggu. Tanyakan doktor jika anak anda boleh duduk di atas riba anda semasa pemeriksaan.

Apa yang harus saya katakan kepada doktor?

Dalam setiap anak yang kuat bercakap, terdapat anak yang secara relatifnya senyap. Terlalu awal untuk berasa risau tentang anak yang lambat bercakap walaupun jika anak anda tidak bercakap sekurang-kurangnya 15 perkataan pada waktu ini. Namun, berjumpa doktor adalah idea yang baik. Doktor mungkin mengesyorkan anda berjumpa ahli terapi bercakap untuk melihat masalah anak anda.

Apa yang patut dijangka

Apa yang saya bimbangkan?

Setiap kali anda atau anak anda mengalami sakit perut atau cirit-birit, bakteria keracunan makanan berkemungkin adalah penyebabnya. Anda juga mungkin tidak akan tahu apa penyebabnya memandangkan simptom secara umumnya mengambil masa 2 hari untuk datang. Bakteria di dalam makanan boleh berganda setiap 20 minit pada suhu bilik dan hanya beberapa ribu sudah mencukupi untuk membuatkan seorang dewasa lemah. Kanak-kanak lebih cenderung kepada keracunan makanan kerana saiz mereka yang kecil. Pastikan dapur anda sentiasa bersih, masak makanan anda dengan baik dan simpan di dalam peti ais untuk mencegah perkembangan bakteria.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Share now :

Tarikh Reviu: 16/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 25/07/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

anak

Hari Keluarga Antarabangsa: Ini 7 Sebab Mengapa Perlu Luang Masa Dengan Famili, No 4 Paling Penting

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 15/05/2020 . 3 minit bacaan
pergaulan dengan keluarga ipar

Batas Pergaulan Keluarga Besar, Ipar-Duai Jangan Sampai Berlaga Pipi Lain Jantina

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 26/02/2020 . 4 minit bacaan
wujudkan-hubungan-sihat-dengan-ibu-bapa

Mak Ayah ‘Kaki Kontrol’? Ketahui 7 Tip Wujudkan Hubungan Sihat Dengan Mereka

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 11/02/2020 . 3 minit bacaan
Rahsia Ibu Tunggal yang Perlu Anda Ketahui

Rahsia Ibu Tunggal yang Perlu Anda Ketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 30/09/2019 . 4 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ingin Kekal Cergas? Bagaimana Jika Anda Lakukannya Bersama Ahli Keluarga

Melakukan aktiviti kecergasan fizikal bersama ahli keluarga boleh meningkatkan keyakinan diri anak anda. Apakah kepentingan kecergasan fizikal yang lain?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Tips Keibubapaan 20/09/2019 . 3 minit bacaan

8 Sebab Kenapa Lagu Kanak-Kanak Seperti ‘Baby Shark’ Penting Untuk Tumbesaran Anak Anda

Lagu kanak-kanak adalah sangat penting buat perkembangan mereka. Sila ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Farid
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 27/07/2019 . 4 minit bacaan

Sekitar 30 Juta Bayi Pramatang dan Sakit Memerlukan Rawatan Setiap Tahun

Kira-kira 30 juta bayi dilahirkan terlalu awal, kecil atau dalam keadaan sakit setiap tahun dan memerlukan penjagaan khusus untuk hidup, menurut laporan oleh satu pakatan global termasuk Pertubuhan Kesihatan Dunia ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Berita, Berita Antarabangsa 14/12/2018 . 2 minit bacaan

Bagaimana Ingin Bercuti Tanpa Stres?

Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai dalam 2 minggu sahaja lagi, cuti sekolah juga bakal berakhir. Dengan berbaki cuti yang ada, tentu anda ingin menggunakan peluang ini untuk meluangkan masa bersama keluarga dan orang ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 13/12/2018 . 2 minit bacaan