home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana dan Mengapa Anak Remaja Anda Memanipulasi Anda

Bagaimana dan Mengapa Anak Remaja Anda Memanipulasi Anda

Psikologi anak anda yang kian membesar mengajar mereka bagaimana untuk membuatkan anda percaya apa yang mereka mahu anda percayai dan memberikan mereka apa yang mereka mahu. Mereka juga mempunyai cara untuk mengelak dimarahi. Bagaimanakah anda menangani cara mereka memanipulasi dan membina hubungan dengan anak anda?

Dengan cara apakah anak anda memanipulasi anda?

Ibu bapa kebiasaannya mengawal anak remaja mereka. Dalam sesetengah kes, anak remaja anda akan kembali dengan taktik untuk mengalahkan ibubapa mereka.

Ini adalah beberapa manipulasi remaja:

Cinta: Untuk remaja yang sukar didekati atau mendapat pengesahan daripada ibu bapa mereka, mereka mungkin akan cuba melembutkan hati ibu dan bapa dengan mengekspresikan cinta yang berlebihan, rasa kasih sayang, atau menyenangkan hati. Untuk ibu bapa yang mempunyai masalah mendekati anak mereka, mereka mungkin akan tertipu dengan muslihat ini.

Rasa marah: Jika anak ditolak oleh ibu bapa, mereka mungkin mengekspresikan perasaan tersinggung atau tercedera. Mereka juga boleh membuatkan ibu bapa mereka merasa bersalah

Kritikan: Ibu bapa yang selalu menurut kehendak anak mereka mungkin akan diambil kesempatan. Si anak mungkin menyerang karakter ibu bapa mereka tersebut bilamana mereka tidak dapat apa yang mereka mahukan. Ibu bapa yang penyayang mungkin menganggap mereka gagal jika tidak memenuhi kehendak mereka.

Penderitaan: Ini adalah manipulasi terhadap ibu bapa yang selalu berasa bersalah. Anak anda mungkin berpura-pura takut, sedih, atau tidak gembira untuk membuatkan ibu bapa mereka rasa bersalah.

Tidak berdaya: Remaja boleh berpura-pura untuk berputus asa atau tertekan sehingga ibu bapa yang sensitif merasa kasihan kepada mereka.

Apati: Ibu bapa yang takut disisihkan dalam hubungan mungkin ditipu anak anda. Remaja boleh berlakon seperti hubungan mereka dengan ibu bapa tidak bermakna kepada mereka.

Mengamuk: Anak remaja boleh berpura-pura menjadi gila atau mempunyai keadaan mental yang tidak stabil supaya ibu bapa mereka berhati-hati mendekati mereka dan mengikut kehendak mereka. Dalam sesetengah kes, mereka boleh mula mengugut.

Apa yang patut anda lakukan?

Untuk menghentikan manipulasi ini, ibu bapa mestilah bertegas dan konsisten, bermakna mereka perlu menolak, dan melawan daripada mengikut permainan mereka. Anda juga boleh mengawal perilaku mereka jika anda menegaskan bahawa anda tidak akan dilembutkan walau dengan apa cara sekalipun, agar mereka berhenti memanipulasi. Anda tidak patut membiarkan perasaan benci daripada mereka atau perasaan disisihkan atau perasaan lain mempengaruhi keputusan anda. Menurut doktor David Swanson, ibu bapa yang tidak tunduk kepada manipulasi anak mereka bukanlah mereka yang berhati kejam sebaliknya bertanggungjawab dan sedar apa yang baik untuk kebaikan anak mereka.

Hello Health Group tidak menawarkan khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Ways Your Teen Is Playing You. http://www.webmd.com/parenting/guide/6-ways-your-teen-manipulates-you#4 Accessed April 6, 2017

Emotional Extortion: How Adolescents Manipulate Parents. https://www.psychologytoday.com/blog/surviving-your-childs-adolescence/200909/emotional-extortion-how-adolescents-manipulate-parents/ Accessed April 6, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x