Ingin Tahu Berapa Ketinggian Anak Anda apabila Dewasa? Ini Caranya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Setiap ibu bapa pasti tertanya-tanya akan ketinggian anak mereka apabila dewasa nanti. Malahan, ada ibu bapa yang cuba untuk meramal sejauh mana anak mereka boleh tinggi kelak. Pakar pediatrik juga merasakan pentingnya ibu bapa untuk memastikan kanak-kanak membesar dengan sepatutnya. Ada beberapa kaedah untuk ibu bapa dan pakar pediatrik gunakan bagi meramal ketinggian kanak-kanak apabila dewasa.

Bagaimana meramal ketinggian kanak-kanak apabila dewasa?

Pendekatan paling tepat dalam meramal ketinggian kanak-kanak adalah dengan menggunakan “usia tulang” anak tersebut, yang boleh ditentukan oleh X-ray tangan. Akan tetapi, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa di rumah untuk menganggarkan ketinggian anak mereka. Cara paling biasa yang dilakukan adalah dengan melihat kepada ketinggian ibu bapa itu sendiri.  .

Kaedah “Dua tahun darab dua”

Dikatakan lonjakan pertumbuhan paling awal dari bayi hingga ke anak kecil (yang sudah bertatih) sebenarnya memberikan secara kasar separuh ketinggian anak tersebut semasa dewasa. Kaedah mudah untuk meramal tinggi semasa dewasa adalah dengan menggandakan tinggi anak tersebut semasa usianya 2 tahun. Bagaimanapun, kanak-kanak perempuan membesar dan berkembang dengan lebih cepat, jadi pengiraan ramalan ketinggian mereka boleh dibuat dengan menggandakan tinggi mereka pada usia mereka 18 bulan. Kaedah ini telah diguna pakai sejak lama dahulu, namun masih tiada kajian dibuat untuk menilai akan ketepatannya.

Kaedah “Mid-parental”

Kaedah yang lebih rumit ini dipanggil “kaedah mid-parental.” Cara pengiraannya adalah dengan mencampurkan ketinggian ibu dan bapa, kemudian dibahagikan dengan 2.

−Untuk anak lelaki: tambah 3.8 cm
−Untuk anak perempuan: tolak 3.8 cm

Nota: Ini hanyalah ramalan kasar purata tinggi anak semasa mereka dewasa. Anda mungkin akan melihat margin ralat kira-kira 1-2 cm lebih atau kurang. Semakin tinggi ibu bapa, semakin tinggi juga anaknya kelak. Sama juga dengan ibu bapa yang rendah, anak mereka juga akan rendah.

Carta tumbesaran

Ukuran yang sering digunakan untuk mengukur tinggi, berat, dan saiz kepala anak. Dengan memplotkan tumbesaran kanak-kanak merupakan cara terbaik bagi memantau kanak-kanak tersebut membesar seperti yang diinginkan. Pakar pediatrik menggunakan penyelarasan carta tumbesaran untuk setiap kali kunjungan kanak-kanak ke klinik. Apa yang ramai orang tidak tahu adalah carta tumbesaran ini juga amat berguna untuk menjangkakan tempoh baligh bagi kanak-kanak yang lebih tua. Keremajaan berlaku lebih awal pada masa kini. Permulaan tumbuh bulu pubik atau buah dada pada kanak-kanak perempuan boleh berlaku seawal usia mereka 6 tahun! Carta tumbesaran boleh menyokong penemuan pediatrik bagi mengetahui sama ada perkembangan awal kanak-kanak tersebut berada dalam julat normal.

Sejarah & genetik keluarga

Corak tumbesaran dan ketinggian selalunya mengikut keluarga. Pakar pediatrik akan bertanyakan tentang tinggi anda kerana keturunan juga memainkan peranan penting dalam meramal tinggi kanak-kanak apabila dewasa nanti. Anda juga mungkin akan ditanya tentang tinggi ahli keluarga anda yang lain. Selain itu, anda mungkin akan ditanya: Adakah anda rendah di sekolah rendah tetapi semakin membesar semasa di sekolah menengah? Adakah anda baligh awal atau lambat? Soalan-soalan ini adalah maklumat penting untuk pakar pediatrik menilai tumbesaran anak anda.

Apa yang boleh mempengaruhi ketinggian seseorang kanak-kanak?

Meskipun faktor genetik adalah salah satu faktor penting dalam penentuan awal tinggi kanak-kanak (e.g. ibu bapa rendah selalunya akan dapat anak rendah), tetapi, faktor lain juga memberikan kesan sebanyak mana anak anda akan membesar. Ini termasuklah faktor pemakanan, hormon, perubatan, dan keadaan kesihatan. Selain itu, sesetengah faktor seperti senaman, pendedahan kepada pencemaran, corak tidur, iklim, kesihatan, diet, dan keadaan psikologi juga mempunyai impak kepada tumbesaran kanak-kanak.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Ambil Ringan Jika Kencing Warna Pink & Berbau Busuk. Ini Adalah Tanda Batu Karang!

  Tahukah anda, ada banyak tanda atau gejala penyakit batu karang dan salah satunya ialah air kencing berdarah? Jom baca artikel ini untuk tahu gejala lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Penyakit Batu Karang: Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Ini!

  Masalah batu karang merupakan penyakit yang lazim di Malaysia. Penyakit yang berlaku kepada 1 dalam 10 individu ini boleh menyebabkan rasa sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Batu Karang, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Apa Itu Masalah Pundi Kencing: Kenali Simptom, Punca Dan Rawatan Ini

  Kini, sakit pundi kencing bukan sahaja masalah bagi warga berumur malah yang muda juga. Mari baca info lengkap mengenai masalah tersebut dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 6 minit bacaan

  Sukar Untuk Membuang Air Kecil? Jaga-Jaga, Anda Mungkin Sedang Mengalami Masalah Retensi Urin!

  Retensi urin atau retensi air kencing merupakan satu keadaan yang menyukarkan pesakit untuk membuang air atau mengosongkan pundi kencing.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Pundi Kencing, Urologi 22/01/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerap kencing

  Penyakit Inkontinens Urin Bukan Hanya Kencing Tidak Lawas, Ada Banyak Lagi Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 6 minit bacaan
  penawar batu karang

  Rawatan Dan Diagnosis Untuk Penyakit Batu Karang, Ketahui Semua Prosedur Yang Terlibat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  Sakit saluran kencing

  7 Cara Mencegah Batu Karang Yang Berkesan! Ada Banyak Lagi Cara Lain Selain Kekal Hidrat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan
  kencing batu

  Dehidrasi, Hipertensi Antara 14 Punca dan Faktor Risiko Penyakit Batu Karang Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 5 minit bacaan