Ingin Tahu Berapa Ketinggian Anak Anda apabila Dewasa? Ini Caranya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Setiap ibu bapa pasti tertanya-tanya akan ketinggian anak mereka apabila dewasa nanti. Malahan, ada ibu bapa yang cuba untuk meramal sejauh mana anak mereka boleh tinggi kelak. Pakar pediatrik juga merasakan pentingnya ibu bapa untuk memastikan kanak-kanak membesar dengan sepatutnya. Ada beberapa kaedah untuk ibu bapa dan pakar pediatrik gunakan bagi meramal ketinggian kanak-kanak apabila dewasa.

Bagaimana meramal ketinggian kanak-kanak apabila dewasa?

Pendekatan paling tepat dalam meramal ketinggian kanak-kanak adalah dengan menggunakan “usia tulang” anak tersebut, yang boleh ditentukan oleh X-ray tangan. Akan tetapi, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa di rumah untuk menganggarkan ketinggian anak mereka. Cara paling biasa yang dilakukan adalah dengan melihat kepada ketinggian ibu bapa itu sendiri.  .

Kaedah “Dua tahun darab dua”

Dikatakan lonjakan pertumbuhan paling awal dari bayi hingga ke anak kecil (yang sudah bertatih) sebenarnya memberikan secara kasar separuh ketinggian anak tersebut semasa dewasa. Kaedah mudah untuk meramal tinggi semasa dewasa adalah dengan menggandakan tinggi anak tersebut semasa usianya 2 tahun. Bagaimanapun, kanak-kanak perempuan membesar dan berkembang dengan lebih cepat, jadi pengiraan ramalan ketinggian mereka boleh dibuat dengan menggandakan tinggi mereka pada usia mereka 18 bulan. Kaedah ini telah diguna pakai sejak lama dahulu, namun masih tiada kajian dibuat untuk menilai akan ketepatannya.

Kaedah “Mid-parental”

Kaedah yang lebih rumit ini dipanggil “kaedah mid-parental.” Cara pengiraannya adalah dengan mencampurkan ketinggian ibu dan bapa, kemudian dibahagikan dengan 2.

−Untuk anak lelaki: tambah 3.8 cm
−Untuk anak perempuan: tolak 3.8 cm

Nota: Ini hanyalah ramalan kasar purata tinggi anak semasa mereka dewasa. Anda mungkin akan melihat margin ralat kira-kira 1-2 cm lebih atau kurang. Semakin tinggi ibu bapa, semakin tinggi juga anaknya kelak. Sama juga dengan ibu bapa yang rendah, anak mereka juga akan rendah.

Carta tumbesaran

Ukuran yang sering digunakan untuk mengukur tinggi, berat, dan saiz kepala anak. Dengan memplotkan tumbesaran kanak-kanak merupakan cara terbaik bagi memantau kanak-kanak tersebut membesar seperti yang diinginkan. Pakar pediatrik menggunakan penyelarasan carta tumbesaran untuk setiap kali kunjungan kanak-kanak ke klinik. Apa yang ramai orang tidak tahu adalah carta tumbesaran ini juga amat berguna untuk menjangkakan tempoh baligh bagi kanak-kanak yang lebih tua. Keremajaan berlaku lebih awal pada masa kini. Permulaan tumbuh bulu pubik atau buah dada pada kanak-kanak perempuan boleh berlaku seawal usia mereka 6 tahun! Carta tumbesaran boleh menyokong penemuan pediatrik bagi mengetahui sama ada perkembangan awal kanak-kanak tersebut berada dalam julat normal.

Sejarah & genetik keluarga

Corak tumbesaran dan ketinggian selalunya mengikut keluarga. Pakar pediatrik akan bertanyakan tentang tinggi anda kerana keturunan juga memainkan peranan penting dalam meramal tinggi kanak-kanak apabila dewasa nanti. Anda juga mungkin akan ditanya tentang tinggi ahli keluarga anda yang lain. Selain itu, anda mungkin akan ditanya: Adakah anda rendah di sekolah rendah tetapi semakin membesar semasa di sekolah menengah? Adakah anda baligh awal atau lambat? Soalan-soalan ini adalah maklumat penting untuk pakar pediatrik menilai tumbesaran anak anda.

Apa yang boleh mempengaruhi ketinggian seseorang kanak-kanak?

Meskipun faktor genetik adalah salah satu faktor penting dalam penentuan awal tinggi kanak-kanak (e.g. ibu bapa rendah selalunya akan dapat anak rendah), tetapi, faktor lain juga memberikan kesan sebanyak mana anak anda akan membesar. Ini termasuklah faktor pemakanan, hormon, perubatan, dan keadaan kesihatan. Selain itu, sesetengah faktor seperti senaman, pendedahan kepada pencemaran, corak tidur, iklim, kesihatan, diet, dan keadaan psikologi juga mempunyai impak kepada tumbesaran kanak-kanak.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Usah Risau, Pesakit Talasemia Boleh Kekal Sihat! Ikuti 5 Tip Ini Untuk Kawal Penyakit Anda!

  Individu yang menghidap penyakit talasemia mungkin sukar untuk kekal sihat. Namun, tidak mustahil untuk mereka jalani hidup yang berkualiti.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pusat Kesihatan, Anemia 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Apa yang menarik dengan minuman kopi? Tahukah anda, jika datuk dan nenek anda minum kopi, ia mungkin membantu mengurangkan risiko nyanyuk dan parkinson!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kepuasan Seks Kian Menurun? Mungkin Ini Masanya Untuk Cuba 2 Teknik Mustahak Ini!

  Buat anda yang belum tahu, teknik cosplay dan roleplay adalah antara tip hubungan seks yang terbaik! Jom klik untuk tahu mengenainya lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Rutin harian kini merangkumi banyak penggunaan telefon seperti menghantar mesej dan lain-lain. Tapi, jika sampai menyebabkan gangguan tidur, bagaimana?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyusuan susu ibu

  Seronoknya Dengar Tip Kembali Langsing Lepas Bersalin, Hanya Menyusukan Bayi, TAPI Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan gigitan pepijat

  Badan Gatal-gatal Kena Gigit Pepijat? Macam Mana Nak Atasi Masalah Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 4 minit bacaan
  tidak hamil

  5 Sebab Mengapa Tak Hamil Walaupun Ada Ovulasi, Para Wanita WAJIB Ambil Tahu Jika Nak Anak!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  bakteria dalam perut

  Kanak-kanak 11 Tahun Maut Akibat Alahan Makanan, Bakteria Dalam Perut Adalah Puncanya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan