Bagaimana Mencegah Jenayah Pedofilia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Meskipun telah terlalu banyak kes pedofilia dilaporkan di Malaysia mahupun di peringkat global, masih banyak lagi yang dipercayai tidak dilaporkan oleh mangsa. Tiada sokongan dan stigma masyarakat menyebabkan banyak lagi kes yang masih didiamkan dan kesan psikologi dibiarkan membesar dalam diri kanak-kanak yang terpaksa menanggung trauma peristiwa hitam tersebut dalam hidup mereka.

Kini selepas penggubalan Seksyen 19 Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak, mendiamkan diri atau tidak melaporkan penderaan seksual terhadap kanak-kanak kepada polis membawa kepada denda RM5,000. Nilai tersebut sebenarnya tidak seberapa dengan kesan kesalahan mereka yang bersubahat menutup masalah jenayah pedofilia.

Anda boleh mencegah jenayah ini berlaku terhadap anak anda atau kanak-kanak lain dalam komuniti anda dengan mengamalkan sikap mengambil tahu, bercakap tentang isu ini, mengenali mereka yang berisiko menghadapinya dan memberi sokongan kepada individu dan organisasi yang memerlukan.

Pencegahan yang paling berkesan bermula daripada diri anda dan terhadap anak-anak anda dahulu. Oleh itu, mendidik dan menerangkan tentang pedofilia kepada anak anda penting agar mereka tahu dan faham serta berupaya melindungi diri mereka daripada pemangsa.

Bagaimana saya boleh mendidik anak saya tentang pedofilia?

Anda tidak perlu menakutkan anak anda untuk memastikan mereka selamat. Ajar mereka perbezaan antara sentuhan selamat dan tidak selamat. Seawal umur 3 tahun, kanak-kanak perlu memahami bahawa bahagian-bahagian tubuh mereka adalah peribadi dan tidak patut bagi sesiapa sahaja untuk menyentuh mereka. Berikut adalah beberapa perkara yang harus diingat semasa anda memulakan perbualan:

Mulakan dengan penjelasan mudah

Anda tidak perlu memeningkan kepala anda tentang bagaimana menjelaskan proses bayi dihasilkan. Ingat, pedofilia adalah lebih tentang ‘penderaan’ berbanding ‘seksual’. Hubungan kelamin atau seks adalah sesuatu yang normal yang akan anak anda pelajari apabila tiba masanya.

Jelaskan kepada anak anda tentang bahagian sulit mereka adalah perkara peribadi, yang tidak boleh disentuh orang lain kecuali ibu bapa (atau penjaga) apabila membersihkan mereka, atau doktor apabila ditemani ibu bapa. Anda tidak perlu menekankan tentang ‘orang jahat’ yang akan mengambil kesempatan terhadap mereka. Hanya fokus kepada perbuatan yang patut dan tidak patut.

Gunakan nama sebenar untuk bahagian badan

Elakkan memanggil bahagian peribadi anak anda dengan nama-nama comel yang dibuat-buat. Ini mejadikan anak anda berfikir bahawa ada sesuatu yang aneh atau memalukan tentang badan mereka hingga mereka lebih cenderung untuk tidak memaklumkan anda jika seseorang menyentuhnya.

Bahaya bukan sahaja pada “orang tak dikenali”

Mengarahkan anak anda agar tidak bercakap dengan orang yang tidak dikenali adalah nasihat yang baik. Tetapi sebenarnya, 80 hingga 90 peratus penderaan seksual terhadap kanak-kanak dilakukan oleh orang yang mereka kenali, bahkan mungkin yang mereka sukai. Anda patut keluar daripada kebimbangan tentang ‘penculikan’ sahaja dan mula mengambil berat tentang dengan siapa mereka menghabiskan waktu seharian.

Jangan menyimpan rahsia

Pemangsa pedofilia selalunya akan memanipulasi kanak-kanak dengan rahsia. Mereka akan berkata “ini rahsia kita, jangan beritahu emak. Nanti emak marah.” Ingatkan anak anda dengan kerap bahawa tidak ada orang dewasa yang boleh meminta dia untuk menyimpan rahsia. Dan itu termasuklah anda. Sekiranya anda menyimpan rahsia bersama anak anda, ini akan mengelirukannya kerana anda melarangnya menyimpan rahsia bersama orang dewasa yang lain.

Percayalah anak anda

Wujudkan hubungan saling mempercayai dengan anak anda. Jika anda sentiasa mempersoalkan apa yang mereka katakan, mereka mungkin lebih keberatan untuk memberitahu anda jika sesuatu telah berlaku kepada mereka. Apabila anda bercakap tentang sentuhan yang tidak patut, maklumkan mereka dengan jelas bahawa anda akan mempercayai mereka dan anda tidak akan pernah marah.

Sekiranya anda adalah mangsa penderaan seksual atau mengetahui seseorang yang memerlukan bantuan, buat laporan polis atau hubungi talian Nur 15999 atau hubungi NGO berikut untuk nasihat dan bantuan lanjut:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Suami Minta ‘Bersama’ Selepas Bertengkar? Jangan Tolak, Ini 8 Sebab Hubungan Jadi Lebih Sensasi!

  Hubungan seksual selepas bergaduh bukanlah sesuatu yang pelik. Malah, seks boleh merapatkan lagi jurang hubungan di antara suami isteri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit klamidia

  Benarkah Jangkitan Klamidia Boleh Jadi Punca Kepada MATI PUCUK? Ini Jawapannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  hari belia antarabangsa

  Dianggap Lemah & Lesu, Kenapa Ramai Orang Muda Sekarang Perlukan Bantuan Seksual?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan