home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bantu Anak Melawan Ketakutan

Bantu Anak Melawan Ketakutan

Kanak-kanak adalah lemah dan lebih mudah terpengaruh. Lantaran itu, mereka lebih cenderung untuk berkhayal dan membayangkan sesuatu perkara serta mengalami ‘mimpi buruk.’

Mengapa kanak-kanak selalu alami mimpi buruk

Kanak-kanak selalu alami mimpi buruk, terutama semasa umur mereka 5 hingga 8 tahun. Ini kerana semasa tempoh sebegini, mereka mudah untuk terjejas dan terpengaruh dengan kejadian-kejadian dalam kehidupan seperti kemalangan kereta, keganasan, kematian, dan lain-lain. Anak anda juga boleh dipengaruhi oleh cerita-cerita menakutkan yang dimomokkan oleh rakan sebaya ataupun adik beradik mereka. Filem atau program yang menggerunkan juga boleh membuatkan mereka tertekan sepanjang hari dan juga malam sehingga membuatkan mimpi ngeri. Selain itu, faktor lain seperti penceraian ibu bapa, kematian dalam ahli keluarga, ataupun kemiskinan juga boleh menyumbang kepada mimpi ngeri.

Tips tangani anak yang mengalami mimpi buruk

Dengar dan cuba fahami mereka

Walaupun ketakutan anak anda kelihatan bodoh dan lucu, namun cubalah untuk memahami mereka, dan jangan menghakimi anak anda. Sebaliknya, tangani situasi tersebut dengan bertenang dan berhati-hati. Jangan mengabaikan atau mengejek mereka.

Jaminan

Penting untuk anda memberitahu anak yang anda mengambil berat dan melindungi mereka daripada apa yang mereka takuti. Sentiasa berborak dengan mereka setiap hari bagi memberitahu yang mereka selamat dengan anda dan di dalam rumah.

Ketika berada dalam gelap

Kanak-kanak sering takut berada dalam gelap. Ini kerana mereka menganggap kegelapan menyemarakkan lagi imaginasi mereka tentang makhluk yang menakutkan dan berbahaya. Jika mereka tidur dalam keadaan takut, lagilah mereka akan mengalami mimpi ngeri. Berbanding membiarkan anak dengan ketakutannya, anda ciptalah mainan dan bermain dengan mereka dalam gelap supaya mereka mengetahui bahawa kegelapan bukanlah satu yang menakutkan.

Gunakan imaginasi anda terhadap makhluk dan raksasa yang menakutkan

Kebanyakan keluarga mendapati bahawa penggunaan botol yang mengandungi bahan khayalan dipanggil ‘semburan sihir’ atau ‘semburan anti-raksasa’ adalah berkesan untuk memastikan kanak-kanak berasa selamat dan dilindungi. Jika cara ini tidak berkesan, cuba berterus-terang dengan anak anda tentang keadaan yang bagaimana untuk membuatkan mereka rasa selamat serta dilindungi.

Objek keselamatan

Ramai kanak-kanak berasa bahawa jika mereka mempunyai objek keselamatan untuk melawan raksasa semasa mereka tidur, mereka akan rasa selamat dan tidur lena. Ini juga mungkin idea yang baik untuk menyelesaikan masalah mimpi buruk anak anda. Objek keselamatan boleh jadi seperti anak patung ataupun patung beruang.
Akhir sekali, elakkan anak anda daripada menonton rancangan-rancangan televisyen atau sebarang tontonan yang mengandungi keganasan, kematian, ataupun yang boleh mengganggu anak anda. Mungkin bagi anda ianya normal, tetapi menakutkan bagi anak anda. Selain itu, mintalah anak anda untuk tidur lebih awal, dan pastikan anda tidak membiarkan mereka menonton cerita yang menakutkan terutamanya di malam hari.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Children and Bedtime Fears and Nightmares. https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/children-and-bedtime-fears-and-nightmares/page/0/1. Accessed December 14, 2016.

Nightmares. http://kidshealth.org/en/parents/nightmare.html.  Accessed December 14, 2016.

Nightmares: Why they happen and what to do about them (ages 5 to 8).
http://www.babycenter.com/0_nightmares-why-they-happen-and-what-to-do-about-them-ages-5_67319.bc.  Accessed December 14, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 25/10/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x