Mengajar Anak dengan Kebaikan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak biasanya persoalan besar untuk ibu bapa, tidak kira umur, latar belakang atau keadaan kewangan. Setiap orang mungkin mempunyai titik pandangan yang berbeza tentang bagaimana untuk membesarkan anak-anak. Oleh itu, terdapat beberapa kriteria umum untuk mengajar anak-anak anda.

Prihatin terhadap pencapaian

Ibu bapa sering menggalakkan anak-anak mereka untuk berusaha lebih keras dalam kerja-kerja sekolah mereka. Hukuman sering disebabkan oleh prestasi sekolah lemah, bukan kerana bagaimana kelakuan mereka dengan rakan-rakan semasa kelas. Ini perlahan-lahan membetulkan pemikiran kanak-kanak itu, mereka perlu menjadi lebih berdaya saing, mereka perlu membuat ibu bapa bangga, mereka perlu lebih pencapaian, dan kegagalan hanya bermakna hukuman. Selain itu, memberi tumpuan kepada sejauh mana bagusnya kanak-kanak itu atau betapa gembiranya dia hanya membawa kepada idea bahawa segalanya adalah mengenainya. Ia tidak syak lagi bahawa kesejahteraan anak anda adalah penting, tetapi penyayang adalah lebih penting. Teras menjadi manusia adalah belas kasihan, kebaikan untuk orang lain. Oleh itu, jadikannya satu keutamaan bahawa kanak-kanak perlu berbuat baik dan bukannya cemerlang. Jelas sekali, baik hati tidak menjamin semua masa kebahagiaan seperti mengikuti janji kadang-kadang boleh menjadi menyedihkan. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, kebaikan lebih berbaloi lagi.

Mengamalkan kebaikan

Sifat naluri kanak-kanak ialah memberi, bukan menerima. Ia adalah tindak balas semula jadi bahawa apabila seorang gadis kecil sedih, budak lelaki mungkin menawarkan sesuatu untuk membuatkannya berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, sama seperti bermain sukan, tanpa latihan, perkara menjadi sedikit berkarat. Mewujudkan peluang untuk kanak-kanak untuk mengamalkan sifat penyayang dengan diri mereka seperti menggalakkan membantu rakan yang memerlukan. Pengulangan setiap hari sudah tentu ideal. Ganjaran sebagai satu cara untuk kebaikan digalakkan, tetapi terlalu banyak akan membuatkannya balas bersyarat sebagai anak hanya membantu jika ada sesuatu kembali kepada mereka. Tambahan pula, berterima kasih memainkan peranan dalam menyatakan kebaikan sebagai berkata terima kasih terhadap kesanggupan untuk melakukan sesuatu sebagai balasan.

Pengurusan perasaan negatif

Perasaan negatif wujud sebagai pelengkap kepada yang positif. Kanak-kanak boleh marah, iri hati, atau malu dan ini kadang-kadang membimbing mereka untuk bertindak secara tidak sedar mementingkan diri sendiri atau menyakiti orang lain. Oleh itu, bimbingan awal tentang cara mengurus perasaan adalah sama pentingnya dengan belajar berjalan. Perkara pertama adalah anak perlu tahu bahawa ia adalah perkara biasa untuk mempunyai perasaan seperti itu dan hakikat bahawa perasaan ini adalah kawalannya. Salah satu tip mengajar anak anda untuk bertenang dengan mengambil nafas yang benar-benar mendalam dan mengira hingga lima pada masa yang sama. Apabila kemarahan hampir pecah, mengingatkan mereka tentang teknik. Selepas beberapa ketika, dia boleh belajar bagaimana untuk mengawal dirinya lebih baik.

Satu bahagian penting dalam mengajar anak-anak dengan kebaikan adalah ibu bapa, terutamanya suri teladan. Kanak-kanak paling belajar dengan meniru dan jika ibu bapa tidak mengambil berat, maka ia boleh menjadi sukar untuk anak berbuat baik apabila besar. Membesarkan anak bukan sahaja tentang menyokong keperluan material, ia juga mengenai cerminan nilai-nilai etika dan rohani.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan