4 Keperluan Nutrien untuk Anak Anda Sewaktu Puasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anak anda sudah mulai belajar berpuasa? Memperkenalkan anak anda dengan ibadah puasa mungkin penting dilakukan sejak usia muda, sehingga anak anda memahami kewajipan puasa. Namun, jangan lupa bahawa anak anda masih dalam masa pertumbuhan dan perkembangan bahkan keperluan nutrien anak anda masih sangat penting untuk dipenuhi sewaktu berpuasa. Jangan terlalu memaksakan anda anak puasa hingga meningkatkan risikonya mengalami kekurangan nutrien.

Keperluan nutrien anak sewaktu puasa yang perlu dipenuhi

Berikut merupakan beberapa nutrien anak sewaktu puasa yang perlu dipenuhi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

1. Protein

Protein merupakan salah satu nutrien utama yang wajib dipenuhi sewaktu pertumbuhan anak. Zat ini adalah zat pembangun dan berperanan dalam setiap pembentukan dan pembaikan jaringan tubuh. Anak anda boleh mendapatkan protein dari dua sumber, iaitu sumber haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Namun, protein haiwan memiliki kualito yang lebih baik dibandingkan protein tumbuhan kerana kandungan asid amino esensialnya yang lebih lengkap dan banyak.

Contoh sumber protein haiwan adalah ikan, daging, ayam, telur, susu, dan produk susu. Sementara sumber protein tumbuhan adalah tauhu, tempe, kacang soya, kacang tanah, dan kacang-kacangan lainnya. Berdasarkan kajian, keperluan protein anak yang berusia 4-6 tahun adalah 35 gram/hari, sementara anak yang berusia 7-9 tahun memerlupakan pengambilan protein sebanyak 49 gram/hari. Keperluan ini kira-kira setara dengan 2 bahagian makanan sumber protein haiwan dan 2 bahagian makanan sumber protein tumbuhan.

2. Kalsium

Anak anda masih mengalami pertumbuhan tulang yang cepat hingga berhenti apabila mencapai masa remajanya. Disebabkan itu, kalsium sangat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang di masa kanak-kanak. Selain pertumbuhan tulang, kalsium juga diperlukan untuk memastikan degupan jantung normal, pembekuan darah, fungsi otot dan saraf.

Beberapa contoh makanan sumber kalsium adalah susu, keju, yogurt, tofu, brokoli, dan lainnya. Anak  yang berusia 4-9 tahun memerlukan kalsium sebanyak 1000 mg/hari, lebih kurang 3 gelas susu sehari.

manfaat minum susu sebelum tidur

3. Zat besi

Zat besi juga merupakan salah satu nutrien yang penting bagi anak anda. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Keperluan zat besi tinggi pada masa kanak-kanak kerana isi padu darah anak lebih banyak seiring dengan tahap pertumbuhannya. Zat besi ini diperlukan oleh sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke sel-sel dalam tubuh. Selain itu, zat besi juga diperlukan untuk perkembangan dan fungsi otak.

Daging, ikan, dan ayam merupakan sumber zat besi terbaik. Sayuran, seperti bayam juga dapat memberikan anda keperluan zat besi. Sementara roti, bijirin, dan pasta mengandungi zat besi yang diperkaya. Anak berusia 4-6 tahun memerlukan zat besi sebanyak 9 mg/hari, sedangkan anak berusia 7-9 tahun memerlukan zat besi sebanyak 10 mg/hari.

4. Vitamin A, C, dan E

Ini merupakan vitamin-vitamin yang mempunyai sifat antioksidan, yang dapat membantu tubuh dalam mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menjaga tubuh daripada infeksi. Vitamin A juga berperanan penting dalam perkembangan penglihatan dan tulang, serta menyokong pertumbuhan sel dan jaringan tubuh anak anda.

Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam membantu membentuk dan memperbaiki sel darah merah, tulang, dan jaringan, memperkuat pembuluh darah, membantu penyembuhan luka, dan membantu tubuh menyerap zat besi. Sementara vitamin E berperanan dalam pembaikian DNA dan proses metabolisme dalam tubuh.

Banyakkan makan sayuran dan buah-buahan yang berbeza membantu anak dalam mencukupkan keperluan vitaminnya ini. Contoh, mangga, jeruk, strawberi, tomato, lobak merah, bayam, brokoli, dan lain-lain. Anak anda disarankan mengambil sayuran dan buah-buahan sebanyak 5 bahagian sehari.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bolehkah Bayi Makan Makanan Pedas?

  Apabila kanak-kanak membesar, mereka perlu membiasakan diri dengan pelbagai jenis makanan. Makanan bayi tidak semestinya hambar dan tidak menarik. Sesetengah pakar menyarankan ibu bapa memperkenalkan rasa yang berbeza ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 03/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit g6pd

  Pantang Larang Bayi Hidap G6PD, Si Kecil Tak Boleh Makan Ini, Mak Ayah Kena Alert!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan
  avokado

  Manfaat Avokado kepada Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 20/09/2018 . 2 minit bacaan
  sayur

  Tip Memujuk Anak Makan Sayur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 12/09/2018 . 2 minit bacaan
  kekurangan zat makanan

  4 Kekurangan Zat Makanan yang Biasa Berlaku pada Kanak-kanak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 12/09/2018 . 3 minit bacaan