Panduan Bantu Anak Menyerlah di Sekolah Rendah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Tahun-tahun pertama persekolahan adalah masa yang penting untuk ibu bapa mengambil tahu dan menyokong pendidikan kanak-kanak. Bagi ibu bapa yang pertama kali memasukkan anak ke sekolah rendah, berikut kami sediakan panduan untuk ibu bapa membantu anak menyerlah di sekolah.

Ambil berat akan kegiatan anak di sekolah

Sebelum hari persekolahan bermula, penting untuk ibu bapa hadir ke sekolah bagi mengetahui guru kelas anak anda dan harapannya terhadap murid-murid kelasnya. Pihak pengurusan sekolah juga akan membincangkan program sekolah dan polisi persekolahan kepada ibu bapa. Selain itu, anda juga disarankan untuk hadir dalam perjumpaan ibu bapa dan guru bagi mengetahui prestasi anak sepanjang tahun persekolahan. Inilah peluang untuk anda berkomunikasi bersama guru anak anda dan berbincang tentang strategi bagi menyokong anak di sekolah, terutama jika anak anda tergolong dalam kalangan pelajar pendidikan khas.

Kenali sekolah anak anda

Dengan mengetahui susun atur bangunan fizikal sekolah boleh membantu anda memahami penceritaan anak anda mengenai sekolahnya. Anda boleh mendapatkan info di dalam laman web sekolah dan melihat kalendar tahunan sekolah, maklumat kakitangan sekolah dan acara yang berlangsung di sekolah. Dengan cara ini anda akan rasa lebih dekat dengan anak anda tatkala mereka berkongsi cerita tentang sekolah.

Bantu membuat kerja sekolah

Pemberian kerja sekolah kepada kanak-kanak dapat menguatkan dan meluaskan lagi pembelajaran dalam kelas. Kerja rumah membolehkan murid-murid melatih kemahiran pembelajaran penting mereka. Selain itu, pemberian kerja sekolah juga menggalakkan rasa tanggungjawab dan menanam etika kerja dalam setiap murid. Pastikan anak anda faham bahawa kerja sekolah perlu diutamakan. Dengan mencipta persekitaran pembelajaran yang efektif dapat membantu kanak-kanak belajar dengan baik. Selain itu, anda juga boleh membantu anak semasa membuat kerja sekolah dengan cara menerangkan kerja yang guru berikan, mencari jawapan bersama dan menemaninya semasa membuat kerja sekolah. Bagaimanapun, jangan membuatkan kerja rumah untuk anak anda, sebaliknya peranan anda hanyalah sebagai pembimbing.

Persiapkan anak anda

Sarapan pagi yang sihat membantu kanak-kanak bersedia menghadapi hari persekolahan mereka. Secara amnya, kanak-kanak yang mengambil sarapan pagi lebih bertenaga, bersemangat dan berprestasi baik di sekolah. Anda boleh bantu anak meningkatkan tumpuan dan memori di dalam kelas dengan cara menyediakan sarapan pagi yang mengandungi bijirin penuh, serat, dan protein, serta rendah gula. Jika anda tidak sempat menyediakan sarapan, anda boleh bekalkan anak dengan buah-buahan segar, kekacang, yogurt, mentega kacang, dan sandwic pisang.

Anda juga perlu mengambil berat akan waktu tidur anak. Kebanyakan murid sekolah perlu tidur malam selama 10 hingga 12 jam. Kurang tidur boleh menyebabkan gangguan terhadap pembelajaran dan anak sukar memberi tumpuan dalam kelas. Jadi, anak anda memerlukan rutin tidur malam yang konsisten, terutamanya semasa hari persekolahan.

Ajar anak anda untuk mengikut jadual

Kemahiran organisasi membantu kanak-kanak menumpukan perkara yang penting, berbanding membazir masa. Kanak-kanak sekolah perlu menyediakan senarai kerja sekolah dan projek. Tunjukkan pada anak anda cara menggunakan kalendar dan perancang peribadi supaya kehidupan mereka teratur. Anda juga boleh mengajar anak mengenai keutamaan kerja.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tanpa Sedar, Tertelan ‘Chewing Gum’! Benarkah Ia Akan Melekat Dalam Perut?

  Ramai orang percaya jika tertelan gula gula getah, ia akan melekat dalam perut 7 hari lamanya. Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Masalah Sistem Penghadaman Lain 04/03/2021 . 2 minit bacaan

  Terlupa Susukan Anak Guna Payudara Kanan @ Kiri? Guna 7 Tip Ini Sebagai Peringatan!

  Penahkah anda terlupa, sebelah mana yang anda telah gunakan untuk menyusukan anak? Jika ya, kami ada 7 tip berguna untuk kegunaan anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Bayi, Penyusuan 04/03/2021 . 3 minit bacaan

  Keguguran Memang Menyedihkan Tapi Jika Bakal Ibu Alami Gejala Ini, Jumpa Doktor Segera!

  Keguguran 5 minggu atau trimester pertama pastinya sukar dilalui. Namun kehilangan itu di luar kawalan si ibu. Jom ketahui tanda gugur yang boleh terjadi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Masalah Kehamilan, Tips Hamil 04/03/2021 . 3 minit bacaan

  Selain Botak Tengah, Ada 3 Lagi Masalah Rambut Boleh Berlaku Apabila Anda Semakin Tua

  Kepala botak tengah menjadi antara masalah yang sering berlaku apabila berusia. Lelaki sinonim dengan tumbuh rambut botak, namun wanita juga boleh alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Di Usia Emas 04/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  punca period lambat

  Bukan Kehamilan Sahaja Penyebab Haid Lewat, 5 Perkara Ini Turut Menyumbang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 2 minit bacaan
  beza air mazi dan air mani

  Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit berjangkit

  Bila Ia Akan Berakhir? Virus Selesema Burung, H5N8 Muncul Pula Di Negara Rusia!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 2 minit bacaan
  gastritis kronik

  Ini 8 Petanda Anda Alami Gastrik Kronik (Gastritis), Ada Harapan Ke Untuk Sembuh?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 2 minit bacaan