backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Puting Sakit Ketika Menyusu Bayi? Ini 6 Tip Ibu WAJIB Buat Di Rumah, Barulah Tak Sakit Lagi!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 04/07/2022

Puting Sakit Ketika Menyusu Bayi? Ini 6 Tip Ibu WAJIB Buat Di Rumah, Barulah Tak Sakit Lagi!

Sebagai seorang ibu yang menyusukan si manja dengan susu badan, sudah pasti anda pernah mengalami puting sakit ketika menyusu bayi anda bukan? Anda tidak perlu terlalu risau kerana ia adalah sesuatu yang normal terutamanya di awal kelahiran bayi.

Persoalannya, apakah yang menyebabkan ia berlaku dan apakah yang boleh dilakukan? Dan adakah masalah itu boleh dirawat?

Jangan risau, Hello Doktor ada jawapannya. Jom kita sama-sama ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenai perkara ini dengan lebih mendalam lagi!

Apakah punca puting sakit ketika menyusukan bayi?

puting

Ya, ia mungkin normal. Namun, sudah pasti kita akan tertanya-tanya apakah perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku. Sebenarnya, terdapat banyak punca yang boleh menyebabkan puting sakit ketika menyusu bayi antaranya:

  • Payudara bengkak kerana penuh susu
  • Lekapan mulut bayi ke puting payudara yang tidak betul
  • Puting luka kerana posisi menyusu yang salah
  • Puting luka kerana digigit bayi
  • Pam payudara tidak digunakan dengan betul
  • Menyusu bayi terlalu lama
  • Memakai baju dalam yang terlalu ketat
  • Memiliki puting yang tenggelam
  • Memiliki puting yang sensitif terhadap kesejukan (vasopasm)
  • Bayi mempunyai masalah frenulum yang terbatas

Selain itu, puting sakit sebab menyusu bayi juga mungkin disebabkan jangkitan yang berpunca daripada kulat susu atau mastitis. Untuk lebih kepastian, anda disarankan untuk berjumpa doktor jika ia berlaku kepada anda!

Apakah yang boleh dilakukan?

puting sakit ketika menyusu

Baiklah, sekarang kita sudah jelas mengenai punca ia berlaku. Namun, apakah yang boleh dilakukan selain berjumpa dengan doktor? Tenang, ini apa yang para ibu boleh lakukan sendiri di rumah:

#1. Tuamkan puting dengan air suam

Pertama sekali, anda boleh cuba gunakan cara semula jadi iaitu dengan menuam puting payudara anda yang telah dibasahkan dengan air suam dengan perlahan-lahan. Ulangi proses ini sehingga bengkak pada puting dan rasa sakit itu hilang dengan sendirinya.

#2. Sapukan  puting dengan susu ibu

Selain itu, anda juga boleh menggunakan petua orang lama iaitu sapukan susu ibu pada kawasan puting anda. S

etelah disapukan dan dikeringkan, pakai semula baju dalam anda dan jalani kehidupan seharian seperti biasa. Ya, ia mungkin kedengaran seperti mitos, namun apa kata anda mencubanya terlebih dahulu?

#3. Betulkan lekapan mulut si manja

Anda juga boleh memerhatikan lekapan mulut bayi anda. Pastikan kedudukan puting dekat dan mudah dicapai oleh mulut bayi bagi mengelakkan puting tertarik daripada kedudukan sepatutnya.

Caranya, anda perlu memastikan dagu bayi menyentuh payudara ibu, bibir bawah bayi terjuih keluar dan mulut bayi terbuka lebar semasa menyusukan bayi.

menyusu bayi

#4. Betulkan posisi ketika menyusu

Posisi menyusu yang salah merupakan antara punca utama keadaan ini berlaku. Oleh itu, anda perlu betulkan posisi anda agar kedua-dua anda dan bayi berasa selesa ketika penyusuan.

Sebaiknya, gunakan bantal untuk menyokong bayi ketika mendukungnya. Atau, anda juga boleh menyusukan bayi ketika berbaring di atas katil. Ini lebih mudah dan tidak memberi tekanan kepada anda.

#5. Tetapkan waktu untuk menyusu

Kekerapan menyusu yang paling ideal adalah 2 hingga 3 jam sekali. Ini adalah sangat penting untuk mengawal kadar penghasilan susu bagi menghalangnya daripada membengkak.

Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberi puting dan payudara anda berehat daripada aktiviti penyusuan yang kadangkala boleh mendatangkan kepenatan.

#6. Gunakan krim dan ubat pada puting

Jika kesakitan yang dialami itu terlalu melarat, anda perlu berjumpa doktor untuk berbincang mengenai penggunaan krim atau ubat untuk merawat puting sakit ketika menyusu bayi.

Namun begitu, anda perlu memastikan krim yang disarankan tidak mengandungi lanolin yang mampu mengakibatkan alahan dan tidak mempunyai bau busuk yang menyebabkan bayi menolak untuk menyusu.

Konklusi

Terdapat beberapa punca puting sakit ketika menyusu bayi. Selalunya ia terjadi pada awal proses menyusu bayi, terutamanya pada minggu-minggu pertama selepas kelahiran si manja.

Namun, anda tidak perlu risau kerana kami telah senaraikan beberapa cara untuk anda merawatnya sendiri di rumah. Jika keadaan yang dialami masih berlarutan atau bertambah teruk, segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk ya!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 04/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan