home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Cara Teknik “Latch On”; Lekapan Yang Betul Ketika Menyusu Bayi, Baru Puting Tak Sakit!

7 Cara Teknik “Latch On”; Lekapan Yang Betul Ketika Menyusu Bayi, Baru Puting Tak Sakit!

Kadangkala, menyusukan bayi dengan susu badan merupakan sesuatu yang sukar terutamanya untuk wanita yang baru menjadi ibu. Posisi yang tidak betul akan memudaratkan anda dan juga bayi. Jika anda tidak mempunyai sebarang pengalaman mengenai teknik lekapan penyusuan bayi, ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Apakah teknik lekapan yang betul?

Teknik lekapan yang betul merangkumi kedua-dua puting dan kawasan sekitar areola yang berwarna seakan-akan merah jambu atau coklat. Kawasan ini akan menjadi sedikit gelap semasa anda sedang hamil. Perubahan ini dipercayai berlaku untuk memberi petunjuk kepada bayi kawasan yang perlu dihisap untuk mendapatkan susu.

Walaupun susu akan mengalir keluar melalui bukaan kecil pada puting, kawasan areola dan sinus susu yang terletak di bawahnya perlu dirangsang untuk memulakan pengaliran susu. Jika kawasan areola tidak dirangsang, susu dalam badan anda tidak akan mengalir keluar dan susu baru juga tidak dapat diproses.

Bagaimanakah mendapatkan teknik lekapan yang betul?

Letakkan bayi anda pada sebelah tangan dengan posisi yang betul, kemudian pegang payudara anda dengan sebelah tangan yang lain.

Letakkan ibu jari anda pada bahagian atas puting sehingga hidung bayi menyentuh payudara anda sementara jari telunjuk anda berada pada bahagian bawah puting sehingga dagu bayi menyentuh payudara anda.

Letakkan sedikit tekanan pada payudara anda untuk menjadikan ia mudah dihalakan ke dalam mulut bayi.

Bawa bayi mendekati payudara anda. Belai pipi si manja anda untuk membuka mulutnya, kemudian halakan mulutnya kepada payudara anda. Sentuhkan puting payudara anda kepada bibir bayi untuk mencetuskan nalurinya untuk membuka mulut sebesar mungkin untuk menyusu.

Setelah itu, sumbatkan puting dan areola ke dalam mulut bayi dengan perlahan-lahan dan lembut untuk mengelakkan si kecil menjadi takut. Pada awalnya, bayi anda mungkin tidak mampu untuk menghisap seluruh bahagian areola. Namun, itu sudah memadai asalkan bayi anda dapat menghisap kawasan puting bagi mendapatkan susu.

Teknik lekapan yang betul merangkumi hujung hidung dan dagu bayi yang bersentuhan dengan payudara anda. Bibir si kecil juga perlu berada dalam keadaan selesa ketika menyusu, bukannya seakan terpaksa.

Akhir sekali, biarkan bayi anda melakukannya sendiri. Dengan teknik lekapan yang betul, si kecil anda akan mengetahui apa perlu dilakukan secara semulajadi.

Teknik lekapan yang betul adalah sangat sukar dilakukan ketika menyusukan bayi. Tanpanya, bayi anda tidak akan mendapat amaun susu yang diperlukan untuk mereka membesar. Tanpanya juga, kawasan areola anda mungkin akan lebih mudah terluka dan mendatangkan ketidakselesaan buat anda dan bayi ketika proses penyusuan yang akan datang.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Poor Breastfeeding Latch. http://www.whattoexpect.com/poor-breastfeeding-latch.aspx. Accessed November 7, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Ahmad Farid
Disemak pada 24/01/2019
x