home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pantang Larang Sewaktu Menziarahi Bayi Baru Lahir

Pantang Larang Sewaktu Menziarahi Bayi Baru Lahir

Sebagai sahabat, jiran, saudara atau kenalan bagi pasangan suami isteri yang baru sahaja menimang cahaya mata, anda pasti turut teruja ingin melihat wajah si comel. Selain persiapan hadiah yang sesuai, berikut merupakan 16 pantang larang yang perlu anda elakkan sewaktu menziarahi bayi baru lahir. Ibu bapa si bayi mungkin tidak mengatakan apa-apa jika anda melakukannya, tetapi sebagai orang yang bertimbang rasa elakkan melakukan perkara-perkara berikut:

1. Mencium bayi (Terutamanya pada bibir)

Ya, bayi memang terlalu comel untuk tidak dicium. Apatah lagi sewaktu mereka nyenyak tidur, anda mungkin berasa sangat geram dan mahu menciumnya. Tetapi, elakkan mencium bayi yang baru lahir, terutamanya pada bibir dan muka. Mereka mempunyai sistem imun yang lemah dan sangat terdedah kepada kuman dan bakteria. Jadi, fikirkanlah kemaslahatan bayi tersebut berbanding keterujaan anda. Jika anda tetap mahu menciumnya, minta izin kepada kedua ibu bapanya.

2. Merokok

Asap rokok yang melingkari baju, rambut dan nafas anda setelah merokok membahayakan kesihatan. Jadi sebelum singgah menziarahi bayi baru lahir, tukar baju anda kepada pakaian yang bersih. Jangan merokok sebelum atau sewaktu menziarahi bayi tersebut, sekalipun di luar rumah ibu bapa bayi tersebut.

3. Minum minuman panas ketika memegang bayi

Tidak ada yang lebih menakutkan daripada membiarkan seseorang menghirup teh panas mendidih di atas kepala bayi baru lahir. Walaupun ibu bapa si bayi mungkin tersenyum sahaja dengan keyakinan anda mendukung anaknya sambil menghirup teh panas, barangkali mereka juga sedang mengutuk anda dalam hati mereka. Jika anda mahu menikmati teh, silakan. Tetapi jangan melakukannya sambil memegang bayi baru lahir.

4. Membawa tetamu tak diundang

Ibu bapa si bayi ini baru sahaja menempuh fasa kelahiran yang memenatkan. Ditambah pula dengan keperluan menjaga bayi baru lahir yang sensitif dengan segala bunyi dan suasana. Mereka pasti bercakap dengan suara lembut, menyanyi perlahan-lahan dan berjalan dengan perlahan untuk tidak mengejutkan bayi kecil ini. Jadi, janganlah memandai-mandai membawa anak anda yang bising dan lasak untuk merosakkan suasana. Jika anda membawa anak, biarkan pasangan anda menguruskan mereka bermain sementara anda melihat si ibu dan bayi.

5. Datang lewat

Ibu bapa baru ini pasti sangat kepenatan menguruskan bayi baru lahir dan bukan anda seorang sahaja yang akan menziarahi mereka. Mereka perlu menetapkan masa untuk setiap orang yang datang dan memastikan mereka tidak tertidur sewaktu tetamu datang. Jadi, maklumkan anggaran masa kedatangan anda dan jika anda akan terlewat, maklumkan sebelumya.

6. Tidak membasuh tangan

Tangan anda mungkin kelihatan bersih tetapi mengandungi kuman daripada luar. Basuh tangan sebelum mendukung bayi atau gunakan hand sanitizer. Lebih baik lagi jika ibu bapa bayi baru lahir tersebut menyediakan hand sanitizer di sebelah bayi untuk kegunaan tetamu.

7. Datang sewaktu sakit

Jika anda sakit, bantulah diri anda dan bayi tersebut dengan membatalkan temu janji untuk datang berziarah. Lebih baik anda berehat daripada memenatkan diri keluar bahkan menyusahkan pula ibu bapa bayi baru lahir tersebut apabila anaknya sakit disebabkan jangkitan yang anda bawa.

8. Mengejutkan bayi

Ibu bayi baru lahir tersebut mungkin sudah tidak tidur hampir beberapa jam kerana tangisannya. Kebetulan pula sewaktu anda sampai, bayi sudah lena terlelap. Jangan mengejutkan bayi bangun hanya untuk melihat mata besar mereka melainkan ibu bayi tersebut yang membangunkannya.

9. Mendesak untuk mendukung bayi

Tunggu ibu bayi tersebut menawarkan anda mendukung bayi dan jangan mendesak. Si ibu mungkin sedang bersiap untuk menyusukan lagi atau sekadar menikmati mendukung anaknya selepas beberapa lama bayi dalam dukungan para tetamu yang datang.

10. Tetap mendukung bayi sewaktu menangis

Sudah jelas bayi tersebut menangis mahukan ibunya, sama ada kerana lapar, ingin menukar lampin, atau sekadar rindukan bau ibunya. Walaupun ibu bapa bayi baru lahir tersebut dapat berehat seketika sewaktu anda mendukungnya, mereka pasti mahu menenangkan bayi ketika dia mula menangis.

11. Mengabaikan tanda ingin menyusu

Anda mungkin tidak menyedari tanda-tanda bayi ingin menyusu. Jika bayi seperti mencari-cari puting, memasukkan jari ke dalam mulut dan kelihatan resah, ini masa yang sesuai untuk mengembalikannya kepada si ibu. Jika bayi menangis kuat kerana sudah terlalu lapar akibat anda tidak mengendahkan tanda-tanda ini, menekapkan mulut bayi kepada payudara si ibu akan menjadi sukar.

12. Membuatkan si ibu tidak selesa menyusukan

Penyusuan susu ibu adalah rumit dan mungkin menyebabkan tekanan emosi kepada si ibu kali pertama. Si ibu dan bayi masing-masing sedang belajar. Oleh itu, jangan menatap proses penyusuan sehingga si ibu berasa kekok dan tertekan untuk melakukannya dengan betul. Teruskan perbualan seperti biasa tanpa memberikan tumpuan berlebihan kepada penyusuan.

13. Memberikan nasihat tanpa diminta

Jika si ibu meminta nasihat anda, tawarkan nasihat yang bersesuaian. Jika tidak, usah memberi nasihat tanpa diminta yang cuma menambah tekanan kepada ibu bapa baru untuk mengikut 1001 gaya keibubapaaan yang diberikan 1001 tetamu.

14. Mengharap layanan

Ibu bapa bayi tersebut terlalu disibukkan dengan si kecil daripada memikirkan makanan dan minuman yang patut dihidangkan kepada tetamu. Daripada menyusahkan mereka, tawarkan bantuan anda ketika melihat mereka bersusah-payah membancuh air atau menyediakan makanan.

15. Duduk terlebih lama

Mungkin sukar untuk menentukan waktu yang sesuai untuk anda beredar. Jika ibu bapa bayi tersebut sudah kelihatan penat, walaupun mereka suka kehadiran anda, lebih baik anda beredar sekarang. Atau jika anda sudah menziarah selama 2 jam, ini masa yang sesuai untuk anda beredar.

16. Menyepahkan rumah

Sebelum pulang, kemaskan tempat anda dan jangan tinggalkan sisa untuk meringankan beban kerja harian ibu bapa bayi baru lahir ini.

16 pantang larang ini mungkin kelihatan remeh kepada anda. Tetapi inilah perkara kecil yang patut anda pertimbangkan di waktu pasangan suami isteri ini baru sahaja melangkah ke alam keibubapaan. Siapa tahu, mungkin jika setiap tetamu menjadi lebih bertimbang rasa, akan berkurang kes kemurungan dalam kalangan para ibu yang kita dengari setiap hari akibat tekanan yang mereka hadapi daripada awal kehamilan hinggalah sewaktu menguruskan bayi.

 

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 25/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x