home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana untuk mengelakkan alergi makanan dalam kalangan kanak-kanak

Bagaimana untuk mengelakkan alergi makanan dalam kalangan kanak-kanak

Sebaik sahaja fasa bercerai susu bermula, bayi akan diberikan makanan pejal. Pemberian makanan pejal bayi adalah pencapaian penting untuk ibu bapa. Walau bagaimanapun, memulakan pemberian makanan pejal juga bermakna anda perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan, terutamanya tentang alahan atau alergi makanan. Apakah makanan yang berkemungkinan akan menyebabkan bayi alergik? Bagaimana cara untuk mencegahnya? Tips-tips di bawah mungkin boleh membantu anda.

Mula kenal pasti alergi makanan

Jangan memperkenalkan bayi anda pelbagai jenis makanan pada satu-satu masa. Sebaliknya, anda perlu menawarkan satu-satu makanan secara berperingkat. Jika anda pasti tiada reaksi alergik terjadi pada bayi anda, kemudian barulah anda bertukar kepada jenis makanan lain. Sebaik-baiknya, anda perlu menunggu sehingga tiga atau lima hari selepas memperkenalkan anak kepada makanan baru dalam dietnya. Langkah ini adalah amat penting. Katakanlah anda memberikan anak anda tiga jenis makanan dalam sehari. Kemudian, hari berikutnya dia mendapat reaksi alergik. Jadi, bagaimana untuk anda tahu jenis makanan apa yang menjadi alahan buat si manja?

8 jenis makanan yang sering menimbulkan alergi

Anda perlu berhati-hati apabila memperkenalkan makanan baru. Anda mesti ingin memantau jika berlaku sebarang reaksi alergik. Terdapat lebih daripada 160 makanan alergenik. Sesetengah makanan pula mungkin memberi reaksi yang lebih agresif. Berikut merupakan 8 jenis makanan dan kumpulan makanan yang sering menyebabkan alergi makanan berlaku dalam kalangan kanak-kanak:

 • Susu;
 • Telur;
 • Kacang tanah;
 • Kacang pokok (seperti walnut atau kacang badam);
 • Ikan;
 • Kerang-kerangan;
 • Soya;
 • Gandum.

Simptom alergi makanan

Simptom alergi makanan selalunya muncul dalam masa beberapa minit sehingga beberapa jam selepas makan. Jika anda lihat simptom di bawah, segera bawa bayi anda berjumpa doktor.

 • Bekas hivesor;
 • Flushedskin atau ruam;
 • Bengkak muka, lidah, atau bibir;
 • Muntah dan/ atau cirit-birit;
 • Batuk atau mendesah;
 • Sukar bernafas;
 • Tidak sedarkan siri.

Reaksi alergik yang teruk boleh membawa maut. Jika bayi anda mengalami masalah sukar bernafas ataupun mendesah, mempunyai bengkak pada muka/bibir, atau mengalami muntah atau cirit-birit yang teruk selepas makan, hubungi bilik kecemasan segera. Anda perlu memaklumkan doktor pediatrik tentang pemakanan anak anda.

Menangani alergi makanan sederhana dalam kalangan bayi

Jika anda melihat simptom-simptom kecil atau sederhana, seperti gatal atau ruam, hubungi pakar pediatrik untuk penilaian seterusnya. Sebaik sahaja punca alergik bayi anda dikenal pasti, doktor akan memberikan anda pelan tindakan untuk menangani alergi (selalunya, menyingkirkan makanan tersebut daripada diet anak anda) dan memberitahu cara menguruskan alergi.

Ingatlah, jika bayi menunjukkan reaksi alergi yang sederhana pada makanan baru, ia mungkin boleh menjadi parah pada pendedahan yang seterusnya. Jadi, penting untuk anda bercakap dengan pakar pediatrik tentang simptom alergi makanan yang muncul pada bayi anda.

Sesetengah alahan juga mungkin akan hilang seiring dengan peningkatan masa. Alahan pada telur dan susu selalunya akan hilang apabila kanak-kanak semakin membesar, akan tetapi alahan pada kacang tanah, kacang pokok, dan kerang-kerangan akan kekal bertahan.

Lindungi bayi daripada alergi makanan

Ramai pediatrik yang masih menyarankan untuk menunggu bayi sehingga besar — 9 atau 10 bulan — sebelum menawarkan 8 jenis makanan alergenik di atas. Walaupun jika tiada risiko tambahan yang menyebabkan alergi, pakar berpendapat bahawa reaksi alergik adalah lebih mudah diuruskan pada bayi yang lebih besar. Sesetengah pakar pediatrik bimbang akan keterukan sesetengah reaksi alergik terhadap kacang tanah dan kerang, justeru mereka masih menyarankan untuk mengelakkan jenis-jenis makanan ini daripada bayi sehinggalah usia mereka sekurang-kurangnya mencapai 3 tahun.

Susu lembu asli tidak boleh diberikan kepada bayi yang lebih muda, iaitu di bawah usia satu tahun, kerana protein yang ada dalam susu lembu boleh mengganggu perut bayi. Walau bagaimanapun, pemberian yogurt dan keju lembut adalah dibolehkan, kerana protein dalam produk tenusu ini telah terurai dan kurang menghasilkan masalah pada perut. Anda perlu menunggu sehingga sekurang-kurangnya umur bayi 1 tahun (sesetengah pakar mengatakan 2 tahun) untuk memperkenalkan madu, yang mana boleh menyebabkan penyakit serius dipanggil infant botulism.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Feeding Baby: How to Avoid Food Allergies. http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-food-nutrition-9/introducing-new-foods?page=2. Accessed August 27, 2016.

Gambar penulis
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin pada 21/09/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x