What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Rasa Anda Mungkin Mengandung? Ini Tanda Yang Boleh Dikenalpasti

  Rasa Anda Mungkin Mengandung? Ini Tanda Yang Boleh Dikenalpasti

  Selain tanda tanda hamil seperti loya dan muntah, apakah lagi tanda pasti hamil yang boleh dikenal pasti? Teruskan membaca perkongsian artikel ini.

  Wujudkah tanda tanda hamil?

  Memiliki zuriat atau cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama pasangan yang anda kahwini pastinya merupakan satu keinginan bagi setiap pasangan yang berkahwin. Namun, adakah anda benar-benar mengandung?

  Adakah kemestian setiap individu wanita hamil mengalami simptom atau tanda-tanda hamil pada minggu pertama kehamilan di trimester pertama?

  Jawapannya adalah tidak. Bukan semua wanita yang mengandung dalam tempoh pranatal akan mengalami simptom awal kehamilan. Ada juga sesetengahnya yang akan merasai tanda-tanda hamil sedikit lewat.

  Jadi apakah tanda-tanda hamil yang mungkin boleh membantu anda untuk mengetahui bahawa ia adalah petunjuk awal kehamilan?

  Kenal pasti tanda tanda hamil

  Antara tanda-tanda hamil yang perlu anda ketahui:

  1. Haid

  tanda pasti hamil

  Haid yang terlewat sering menjadi tanda pertama atau tanda tanda awal kehamilan yang lebih jelas. Jika kedatangan haid anda melewati tempoh seminggu atau lebih dari jangkaan yang sepatutnya, anda berkemungkinan besar mengandung.

  Jumlah pendarahan yang kecil mungkin normal.Pendarahan ringan berlaku kerana telur yang telah disenyawakan menempel pada lapisan rahim.

  Ia dinamakan pendarahan implantasi, dan lazimnya berlaku kira-kira dua minggu selepas konsepsi. Tetapi simptom ini boleh menjadi sesuatu yang mengelirukan jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

  1. Payudara

  Merupakan antara simptom tanda-tanda hamil yang boleh anda sedari apabila anda mula berasa tidak selesa pada payudara anda. Payudara anda mungkin akan menjadi bengkak, dan anda akan merasakan ia terlalu sensitif dengan sentuhan dan boleh menyebabkan anda berasa sakit.

  Antara perubahan pada payudara yang boleh menjadi tanda awal mengandung adalah seperti bengkak, kesakitan, sensitif, pejal dan bahagian sekitar areola (puting) menjadi lebih gelap.

  Ketidakselesaan ini kebiasaannya akan berkurangan beberapa minggu selepas badan akan dapat menyesuaikan diri dengan perubahan hormon yang berlaku.

  1. Kencing

  Jika anda mula menyedari bahawa anda kerap ke tandas untuk kencing, ia mungkin berita gembira buat anda. Kekerapan membuang air kencing yang kerap boleh menjadi gejala kehamilan.

  Ia berlaku disebabkan tekanan daripada rahim yang membesar dan menekan pundi kencing anda serta perubahan hormon yang meningkatkan peredaran darah ke pelvis.

  Tetapi seandainya kekerapan untuk kencing ini disertai dengan rasa sakit, anda mungkin perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan, kerana ia boleh menjadi simptom jangkitan saluran kencing (UTI).

  1. Perubahan

  Anda mungkin menggemari bauan sejenis minyak wangi, atau anda mungkin sukakan sejenis makanan.

  Tetapi secara mendadak, anda tidak boleh langsung makan makanan yang anda sukakan itu dan minyak wangi kegemaran menjadi satu bauan yang busuk dan menyengitkan bagi anda.

  Jangan risau, ia mungkin antara tanda-tanda hamil. Perubahan pada deria, terutamanya pada trimester pertama adalah sesuatu yang normal kepada individu wanita mengandung.

  1. Loya

  mengandung-kenali-tanda-tanda-hamil

  Boleh disertai dengan muntah atau pun tidak. Simptom ini sering dikaitkan dengan morning sickness, yang secara hakikatnya tidak hanya berlaku pada waktu pagi.

  Malah, terdapat juga individu wanita hamil yang mengalami morning sickness lebih daripada sekali dalam sehari dan ia mungkin berlanjutan sehingga dua hingga tiga bulan. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita akan mengalami loya.

  1. Lelehan faraj

  Jika faraj anda mengeluarkan lelehan yang lebih pekat berbanding kebiasaan, ia mungkin petanda anda berbadan dua.

  Kebanyakan individu wanita hamil akan mengalami lelehan faraj yang lebih pekat berbanding hari biasa di mana cecair yang keluar adalah berwarna putih melekit atau kuning pucat.

  Gejala ini biasa dialami semasa berada dalam trimester pertama disebabkan peningkatan hormon dan aliran darah pada vagina.

  1. Keletihan

  Rasa letih, lesu dan nak demam? Ini mungkin antara tanda-tanda hamil anda.

  Ibu hamil akan mengalami simptom seperti berasa ingin demam dan kelesuan disebabkan tahap hormon anda sedang meningkat ketika ini. Ada kalanya anda akan rasa letih tanpa sebarang sebab munasabah.

  Jadi, anda disarankan untuk banyak berehat supaya badan anda kekal segar. Pastikan juga anda minum air secukupnya dan mendapatkan makanan seimbang untuk membina tenaga.

  1. Kekejangan

  Sebaik sahaja selepas proses konsepsi berakhir, telur yang disenyawakan akan melekat pada dinding rahim. Pada waktu ini, anda mungkin akan mengalami kekejangan pada bahagian perut.

  Ia dirasakan sama seperti simptom kedatangan haid yang biasa anda lalui. Malah, seringkali simptom ini disalah tafsirkan sebagai permulaan kedatangan haid.

  Kekejangan ini biasanya tidaklah begitu serius dan akan berkurangan seiring masa. Tetapi jika kekejangan ini semakin menyakitkan dan kronik, atau disertai dengan simptom lain, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut.

  health-tool-icon

  Kalkulator Tarikh Bersalin

  Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

  Panjang Kitaran

  28 hari


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/signs

  Pregnancy Symptoms – Early Signs of Pregnancy

  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853

   

  Tanda Tanda Kehamilan yang Boleh Dikenal Pasti

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/rancang-kehamilan/tanda-tanda-kehamilan-wanita-hamil/ /accessed on May 29, 2019

  Tanda Tanda Awal Kehamilan: Tip Meringankan Simptom

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/penjagaan-ibu-hamil/tanda-tanda-awal-kehamilan-2/ /accessed on May 29, 2019

   

  Tanda Awal Kehamilan dan Penjagaannya

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/penjagaan-ibu-hamil/tanda-awal-kehamilan-dan-penjagaannya/ /accessed on May 29, 2019

   

  Kehamilan Mengejut: Mampukah Ia Mengejutkan Anda?

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/rancang-kehamilan/kehamilan-mengejut-mampukah-ia-mengejutkan-anda/ /accessed on May 29, 2019

   

  Kehamilan Tidak Dirancang: Bagaimana Menghadapinya?

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/rancang-kehamilan/kehamilan-tidak-dirancang-bagaimana-menghadapinya/ /accessed on May 29, 2019

   

  Persediaan Kehamilan: Ini Tanda Tubuh Anda Masih Belum Sedia untuk Hamil

  https://hellodoktor.com/ms/kehamilan/rancang-kehamilan/persediaan-kehamilan-ini-tanda-tubuh-anda-masih-belum-sedia-untuk-hamil/  /accessed on May 29, 2019

   

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 01/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Next article: