What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Diet Bakal Bapa - Perubahan Meningkatkan Kesuburan Anda

  Diet Bakal Bapa - Perubahan Meningkatkan Kesuburan Anda

  Untuk mendapatkan bayi yang sihat dan montel, bapa harus memberi perhatian lebih kepada apa yang mereka makan kerana diet memainkan peranan yang sangat penting dalam kesuburan. Artikel di bawah ini akan memberikan maklumat lanjut tentang makanan yang dapat menentukan peluang anda mendapatkan bayi.

  Tiram

  Selama berabad-abad, tiram diketahui sangat baik dalam meningkatkan libido, pemacu seks serta kesuburan. Berterima kasih kepada kandungan zink yang dibawa oleh tiram, apabila memakannya, ia akan meningkatkan pengeluaran testosteron, serta sperma, yang merupakan kunci dalam ramuan pembuatan bayi.

  Sebaliknya, jika anda tidak dapat menahan tekstur tiram yang berlendir, anda juga boleh menemui zink dalam makanan lain, walaupun ia tidak mempunyai zink sebanyak yang dibawa oleh tiram. Sebagai contoh, zink juga boleh dimakan dalam makanan seperti kacang, ayam, daging lembu, telur, tenusu, kacang dan bijirin. Sebagai alternatif, seseorang juga boleh mendapatkan zink dari dos harian multivitamin yang ditetapkan oleh doktor untuk peluang terbaik bagi kesuburan.

  Buah-buahan dan sayur-sayuran

  Walaupun seseorang tidak merancang untuk mendapatkan bayi, mereka harus makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi, kerana makanan tersebut boleh meningkatkan kesihatan mental dan kesihatan fizikal dengan hebat. Antioksidan yang terdapat dalam makanan ini dapat membantu lelaki melindungi sperma daripada kerosakan selular, serta menjaga mereka kuat dan laju. Oleh itu, berterima kasih kepada kesan buah-buahan dan sayuran yang meninggalkan kelajuan dan kekuatan sperma, ia akan lebih berkesan dalam perlumbaan melalui tiub fallopian dan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membaja telur. Untuk mencapai matlamat ini, kailan, buah-buahan kering dan kranberi perlu ditambah ke dalam diet anda.

  Vitamin A

  Vitamin A sangat penting dalam mencegah sperma yang lperlahan. Anda boleh mendapatkan vitamin A dalam makanan seperti lada merah, avikado, lobak, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

  Vitamin C

  Jus oren, brokoli, tomato, limau gedang dan sebagainya adalah penting untuk bergerak dan daya tahan sperma.

  Keledek

  Keledek pastinya akan ditambah kepada penggunaan harian anda dalam jumlah yang tepat kerana makanan ini membawa vitamin A, C, E, dan bahkan folat.

  Elakkan pengambilan alkohol

  Pengambilan sekali-sekala dianggap selamat untuk bakal bapa. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa minum bir, wain, atau minuman keras keras setiap hari adalah punca pengurangan kadar testosteron, jumlah sperma. Di samping itu, ia boleh meningkatkan jumlah sperma yang tidak normal dalam ejakulasi anda.

  Merokok

  Merokok juga diketahui menurunkan jumlah sperma. Oleh itu, pertimbangkan berhenti merokok bagi peluang terbaik untuk mendapatkan bayi yang sihat.

  Terdapat banyak makanan yang baik yang harus dimakan oleh bakal bapa. Ikuti diet di atas, dan jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, berunding dengan doktor atau pakar pemakanan akan memberi anda kebaikan.

  health-tool-icon

  Kalkulator Tarikh Bersalin

  Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

  Panjang Kitaran

  28 hari


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Dads-to-be: Diet changes to boost your fertility. http://www.babycenter.com/0_dads-to-be-diet-changes-to-boost-your-fertility_4188.bc Accessed February 7, 2017

  Fertility Foods for Men. http://www.whattoexpect.com/preconception/fertility-foods-for-men.aspx Accessed February 7, 2017

  10 Ways He Can Have Better Baby-Making Sperm. http://www.parents.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/tips/better-babymaking-sperm-healthy/ Accessed February 7, 2017

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Nurul Iftida Basri
  Next article: