home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Diet Bakal Bapa - Perubahan Meningkatkan Kesuburan Anda

Diet Bakal Bapa - Perubahan Meningkatkan Kesuburan Anda

Untuk mendapatkan bayi yang sihat dan montel, bapa harus memberi perhatian lebih kepada apa yang mereka makan kerana diet memainkan peranan yang sangat penting dalam kesuburan. Artikel di bawah ini akan memberikan maklumat lanjut tentang makanan yang dapat menentukan peluang anda mendapatkan bayi.

Tiram

Selama berabad-abad, tiram diketahui sangat baik dalam meningkatkan libido, pemacu seks serta kesuburan. Berterima kasih kepada kandungan zink yang dibawa oleh tiram, apabila memakannya, ia akan meningkatkan pengeluaran testosteron, serta sperma, yang merupakan kunci dalam ramuan pembuatan bayi.

Sebaliknya, jika anda tidak dapat menahan tekstur tiram yang berlendir, anda juga boleh menemui zink dalam makanan lain, walaupun ia tidak mempunyai zink sebanyak yang dibawa oleh tiram. Sebagai contoh, zink juga boleh dimakan dalam makanan seperti kacang, ayam, daging lembu, telur, tenusu, kacang dan bijirin. Sebagai alternatif, seseorang juga boleh mendapatkan zink dari dos harian multivitamin yang ditetapkan oleh doktor untuk peluang terbaik bagi kesuburan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Walaupun seseorang tidak merancang untuk mendapatkan bayi, mereka harus makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi, kerana makanan tersebut boleh meningkatkan kesihatan mental dan kesihatan fizikal dengan hebat. Antioksidan yang terdapat dalam makanan ini dapat membantu lelaki melindungi sperma daripada kerosakan selular, serta menjaga mereka kuat dan laju. Oleh itu, berterima kasih kepada kesan buah-buahan dan sayuran yang meninggalkan kelajuan dan kekuatan sperma, ia akan lebih berkesan dalam perlumbaan melalui tiub fallopian dan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membaja telur. Untuk mencapai matlamat ini, kailan, buah-buahan kering dan kranberi perlu ditambah ke dalam diet anda.

Vitamin A

Vitamin A sangat penting dalam mencegah sperma yang lperlahan. Anda boleh mendapatkan vitamin A dalam makanan seperti lada merah, avikado, lobak, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Vitamin C

Jus oren, brokoli, tomato, limau gedang dan sebagainya adalah penting untuk bergerak dan daya tahan sperma.

Keledek

Keledek pastinya akan ditambah kepada penggunaan harian anda dalam jumlah yang tepat kerana makanan ini membawa vitamin A, C, E, dan bahkan folat.

Elakkan pengambilan alkohol

Pengambilan sekali-sekala dianggap selamat untuk bakal bapa. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa minum bir, wain, atau minuman keras keras setiap hari adalah punca pengurangan kadar testosteron, jumlah sperma. Di samping itu, ia boleh meningkatkan jumlah sperma yang tidak normal dalam ejakulasi anda.

Merokok

Merokok juga diketahui menurunkan jumlah sperma. Oleh itu, pertimbangkan berhenti merokok bagi peluang terbaik untuk mendapatkan bayi yang sihat.

Terdapat banyak makanan yang baik yang harus dimakan oleh bakal bapa. Ikuti diet di atas, dan jika anda mempunyai pertanyaan lanjut, berunding dengan doktor atau pakar pemakanan akan memberi anda kebaikan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Dads-to-be: Diet changes to boost your fertility. http://www.babycenter.com/0_dads-to-be-diet-changes-to-boost-your-fertility_4188.bc Accessed February 7, 2017

Fertility Foods for Men. http://www.whattoexpect.com/preconception/fertility-foods-for-men.aspx Accessed February 7, 2017

10 Ways He Can Have Better Baby-Making Sperm. http://www.parents.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/tips/better-babymaking-sperm-healthy/ Accessed February 7, 2017

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 04/04/2019
x