Haiwan Peliharaan: Yang Mana Satu Sesuai untuk Anak Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/06/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Tidak dapat dinafikan, memiliki haiwan peliharaan boleh membangkitkan banyak faedah baik dari segi fizikal mahupun emosi kepada seisi keluarga. Membela haiwan peliharaan dapat membantu anak anda untuk belajar ilmu berharga mengenai bagaimana untuk menjaga makhluk hidup. Selain itu, melalui sikap mengambil berat terhadap haiwan juga, anak anda akan belajar tentang tanggungjawab dan kebergantungan. Sesetengah haiwan peliharaan juga amat membantu dalam mengelakkan kesunyian dan memperbaiki masalah emosi seperti masalah autisme yang dialami oleh kanak-kanak. Jadi, mari kita lihat haiwan peliharaan yang mana selamat dipilih untuk anak anda dan seisi keluarga.

1. Ikan

Jika anda baru ingin bermula memberikan anak membela haiwan peliharaan, ikan adalah pilihan yang baik untuk seorang kanak-kanak. Dengan melihat ikan berenang di sekeliling akuarium atau kolam dapat membantu mengurangkan stres dan memberikan anak anda pengajaran mengenai jenis-jenis ikan. Walau bagaimanapun, anda perlu mencari ikan yang mudah untuk dibela seperti ikan Betta, supaya anak kecil anda boleh bersama-sama membantu anda menjaga ikan tersebut tanpa membuat kacau-bilau. Ikan Betta juga dianggap sebagai spesies ikan yang mudah membiak kerana ia seekor ikan yang suka memencil dan hanya memerlukan sedikit air bertakung. Anda juga tidak perlu menyediakan aerator, penapis, pemanas, atau bahan kimia untuk menjaga mereka.

2. Rodent

Rodent adalah pilihan yang baik untuk kanak-kanak yang berumur melebihi 5 tahun. Roden adalah lebih kecil, mudah dijaga, mampu milik, dan tidak memerlukan perhatian yang banyak. Antara contoh rodent termasuklah hamster, tikus belanda, dan gerbil. Disebabkan kebanyakan rodent hanya memerlukan ruang tinggal yang kecil, jadi, jika rumah anda tidak cukup luas, rodent adalah pilihan haiwan peliharaan yang sesuai. Kajian juga menunjukkan bahawa hamster boleh menjadi haiwan peliharaan yang bagus kerana kelincahan, kebijakan, dan kemesraan mereka kepada tuannya.

3. Anjing

Anjing, terutamanya anak anjing kecil, tentunya menjadi pilihan haiwan peliharaan buat kanak-kanak yang bukan beragama Islam. Akan tetapi, jika anda ingin memilih anjing untuk diberikan kepada anak anda, anda perlu berhati-hati kerana bukan semua baka anjing adalah sesuai untuk kanak-kanak. Selain itu, anda juga perlu mengajar anak anda untuk memastikan anjing tersebut mempunyai cukup makan, tempat untuk bermain, melakukan rutin latihan seperti dibawa keluar bersiar-siar, menjalani pemeriksaan kesihatan dan imunisasi serta mendapat perhatian dan kasih-sayang yang secukupnya. Berikut adalah senarai beberapa baka anjing yang mesra kanak-kanak:

−Labradors
−Golden retrievers
−Pugs
−Cocker spaniels
−Anjing Australian sheep

4. Kucing

Anak kucing semestinya menjadi pilihan kanak-kanak tidak kira bangsa, sejak dahulu lagi. Tiada siapa boleh menafikan akan kecomelan dan kegebuan anak kucing. Tidak seperti anjing, kucing adalah lebih berdikari jadi mereka tidak berapa memerlukan perhatian keterlaluan daripada tuannya. Ini kerana kebanyakan kucing menghabiskan banyak masa mereka untuk tidur. Akan tetapi, kucing memerlukan rutin pemeriksaan ke veterinar dan imunisasi tahunan. Jika keluarga anda mempunyai ruang rumah yang terhad, kucing adalah pilihan terbaik untuk mengajar anak anda berkawan dan mencintai haiwan. Baka kucing terbaik untuk dipelihara oleh kanak-kanak termasuklah:

−Kucing Abyssinian- merupakan baka kucing yang mesra dan gemar bergaul
−Baka American shorthair- kucing berbulu pendek yang mudah bergaul dengan haiwan lain, terutama anjing
−Baka Burmese- yang diketahui amat lembut dan manja
−Baka Birman- amat mudah untuk dijaga

Membesar dengan haiwan peliharaan akan mencipta momen yang menyeronokkan dan tidak mudah dilupakan oleh kanak-kanak. Haiwan peliharaan amat menyayangi tuan mereka. Jika anda berhasrat untuk memberikan anak anda haiwan peliharaan, ajarlah anak anda untuk menjaga kelakuan dan mengambil berat akan haiwan peliharaan mereka dengan baik. Memilih jenis haiwan peliharaan adalah keputusan seisi rumah. Fikitkan tentang keadaan tempat tinggal anda sebelum bersedia untuk membawa ‘ahli keluarga’ baru ke dalam rumah anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahu Tak, Warna Lidah Boleh Jadi Petanda Anda Tidak Sihat! Warna Selain Merah Jambu BAHAYA!

  Tahukah anda bahawa warna lidah boleh menunjukkan tahap kesihatan anda? Cuba periksa lidah anda. Adakah lidah berwarna putih, hitam ataupun merah jambu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

  Ramai yang tahu cara untuk memberus gigi namun tidak tahu cara cuci berus gigi sebelum atau selepas menggunakannya. Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  PCOS adalah keadaan yang mengganggu hormon dan kesuburan seseorang wanita. Justeru, pesakit yang inginkan zuriat mungkin sukar untuk mengesan kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

  Penyakit gonorea dan penyakit klamidia mungkin sering dianggap sebagai satu jangkitan yang sama. Namun, kedua-duanya adalah tidak sama. Ini bezanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah selulit

  Selulit & Stretch Marks Berbeza, Ya! Ini 3 Cara Untuk Mencegahnya, Mudah Sahaja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  Serangan Jantung

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  menguruskan badan

  Gagal Berdiet LAGI? 7 Tip Ini PASTI Dapat Bantu Anda Capai Berat Yang Dihajati

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat air lemon

  WOW! Bukan Saja Boleh Buat Turun Berat Badan, Tapi Air Lemon Juga Jadikan Wajah Berseri

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan