home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mikrosefali

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan
Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Definisi

Apa itu Mikrosefali?

Mikrosefali adalah keadaan di mana kepala bayi lebih kecil daripada yang dijangkakan. Semasa mengandung, kepala bayi membesar kerana otak bayi juga membesar. Mikrosefali boleh berlaku kerana otak bayi belum berkembang dengan sempurna semasa kehamilan atau berhenti tumbuh selepas kelahiran, yang mengakibatkan saiz kepala yang lebih kecil. Mikrosefali boleh menjadi keadaan terpencil, yang bermaksud ia boleh berlaku tanpa kecacatan kelahiran utama yang lain, atau ia boleh berlaku dalam kombinasi dengan kecacatan kelahiran utama yang lain.

Apakah kebarangkalian Mikrosefali?

Mikrosefali adalah keadaan yang jarang berlaku. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Mikrosefali?

Kanak-kanak dengan kes ringan mungkin mempunyai kepala kecil tetapi tidak ada masalah lain. Kepala anak anda akan tumbuh dari semasa ke semasa. Tetapi ia akan kekal lebih kecil daripada apa yang normal.

Sesetengah kanak-kanak mempunyai kecerdasan biasa. Orang lain mempunyai masalah pembelajaran, tetapi biasanya mereka tidak menjadi lebih buruk kerana anak anda bertambah usia.

Gejala lain mungkin termasuk:

 • Masalah keseimbangan dan koordinasi.
 • Kelewatan pembesaran (lewat duduk, berdiri, berjalan).
 • Masalah menelan dan masalah makan.
 • Hilang pendengaran.
 • Hiperaktif (masalah memberi perhatian atau duduk diam).
 • Kejang.
 • Ketinggian yang pendek.
 • Masalah pertuturan.
 • Masalah penglihatan.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Kemungkinan doktor anda akan mengesan Mikrosefali pada kelahiran bayi atau pada pemeriksaan bayi yang teratur. Walau bagaimanapun, jika anda menganggap kepala bayi lebih kecil daripada biasa atau tidak berkembang sebagaimana mestinya, berbincang dengan doktor anda.

Punca

Apakah punca Mikrosefali?

Mikrosefali biasanya disebabkan oleh perkembangan otak yang tidak normal, yang boleh berlaku dalam rahim (kongenital) atau semasa bayi. Microcefali mungkin genetik.

Sebab-sebab lain mungkin termasuk:

 • Percantuman sendi (suture) awal di antara plat tulang yang membentuk tengkorak bayi dan menghalang otak berkembang. Mengubati craniosynostosis biasanya bermakna bayi anda memerlukan pembedahan untuk memisahkan tulang yang tercantum. Sekiranya tidak ada masalah pada otak, pembedahan ini membolehkan ruang otak mencukupi untuk membesar dan berkembang.
 • Keabnormalan kromosom. Sindrom Down dan keadaan lain boleh mengakibatkan Mikrosefali.
 • Mengurangkan oksigen ke otak janin (cerebral anoxia). Komplikasi kehamilan atau kelahiran tertentu boleh menjejaskan penghantaran oksigen ke otak janin.
 • Jangkitan janin semasa kehamilan. Ini termasuk toksoplasmosis, cytomegalovirus, campak Jerman (rubella) dan cacar air (varicella).
 • Pendedahan kepada dadah, alkohol atau bahan kimia toksik tertentu dalam rahim. Mana-mana perkara ini meletakkan bayi anda berisiko keabnormalan otak.
 • Gizi buruk yang teruk. Tidak mendapat pemakanan yang mencukupi semasa kehamilan boleh menjejaskan perkembangan bayi anda.

Phenylketonuria yang tidak terkawal, juga dikenali sebagai PKU, pada ibu. PKU adalah kecacatan kelahiran yang menghalang keupayaan tubuh untuk memecahkan asid amino phenylketonuria.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Mikrosefali?

Tiada maklumat tersedia. Sila berunding dengan doktor anda untuk nasihat perubatan.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Mikrosefali didiagnosis?

Untuk menentukan sama ada anak anda mempunyai Mikrosefali, doktor anda mungkin akan mengambil sejarah pranatal, kelahiran dan keluarga yang teliti dan melakukan ujian fizikal. Dia akan mengukur lilitan kepala anak anda, membandingkannya dengan carta pertumbuhan, dan merangka semula dan merancang pertumbuhan pada masa hadapan. Saiz kepala ibu bapa juga boleh diukur untuk menentukan sama ada kepala kecil adalah keturunan dalam keluarga anda.

Dalam sesetengah kes, terutamanya jika perkembangan anak anda terlewat, doktor anda boleh meminta ujian seperti imbasan CT kepala atau MRI dan ujian darah untuk membantu menentukan penyebab kelewatan.

Bagaimana pesakit Mikrosefali dirawat?

Tiada ubat untuk Mikrosefali, tetapi terdapat rawatan untuk membantu perkembangan, tingkah laku, dan sawan.

Jika anak anda mempunyai Mikrosefali ringan, dia akan memerlukan pemeriksaan doktor biasa untuk memantau bagaimana dia membesar dan berkembang.

Kanak-kanak yang mempunyai kes yang lebih teruk memerlukan rawatan sepanjang hayat untuk mengawal gejala. Sesetengah orang, seperti sawan, boleh mengancam nyawa. Doktor anda akan membincangkan rawatan untuk memastikan anak anda selamat dan meningkatkan kualiti hidupnya.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Mikrosefali ?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi Mikrosefali:

 • Cari pasukan profesional yang dipercayai. Anda perlu membuat keputusan penting mengenai pendidikan dan rawatan anak anda. Bina satu pasukan doktor, guru dan ahli terapi dan profesional lain yang boleh membantu anda menilai sumber di kawasan anda dan menerangkan program negeri dan persekutuan untuk kanak-kanak kurang upaya.
 • Kepakaran perubatan yang diperlukan oleh anak anda termasuk pediatrik dan perkembangan pediatrik, penyakit berjangkit, neurologi, oftalmologi, genetik dan psikologi.
 • Cari keluarga lain yang berurusan dengan isu yang sama. Komuniti anda mungkin mempunyai kumpulan sokongan untuk ibu bapa kanak-kanak yang kurang upaya perkembangan. Anda juga mungkin mencari kumpulan sokongan dalam talian.

Beri didikan kepada anak anda mempunyai Mikrosefali dan terangkan cara dan persoalan mengenai kehamilan pada masa hadapan. Minta doktor anda untuk menerangkan cara dan penyebab Mikrosefali. Jika penyebabnya adalah genetik, anda mungkin ingin berbincang dengan kaunselor genetik mengenai risiko Mikrosefali pada kehamilan masa hadapan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Microcephaly. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/microcephaly/en/. Accessed June 29, 2017.

Facts about Microcephaly. https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/microcephaly.html. Accessed June 29, 2017.

Microcephaly. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/microcephaly/basics/definition/con-20034823. Accessed June 29, 2017.

What Is Microcephaly? http://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-microcephaly#1-2. Accessed June 29, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya Disemak pada 29/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x