Pengambilan dos tinggi asid folik tidak dapat mencegah pre-eklampsia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Asid folik diketahui menjadi vitamin penting yang perlu diambil oleh wanita sebelum dan semasa hamil. Jika anda merancang untuk hamil, vitamin pertama yang disyorkan oleh doktor ialah asid folik.

Ada pendapat yang mengatakan asid folik adalah vitamin untuk merawat kesuburan, namun sebenarnya asid folik mesti diambil oleh wanita yang berhasrat untuk hamil bagi mengelakkan masalah kecacatan sistem saraf tunjang (tiub neural). Malah, vitamin penting ini juga menyokong mengekalkan kesuburan pada wanita dan mempersiapkan tubuh untuk kehamilan.

Walau bagaimanapun, terdapat kajian terbaharu yang mengaitkan asid folik dengan pre-eklampsia, iaitu komplikasi kehamilan yang biasa dialami oleh ibu hamil. Bagi mengetahui kaitan antara asid folik dengan pre-eklampsia, teruskan membaca artikel ini.

Asid folik, kesuburan dan kehamilan

Sebagai salah satu jenis vitamin B9, asid folik diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh, membina DNA baru dan membaiki DNA yang telah rosak.

Wanita memerlukan asid folik di dalam sistem badan mereka sebelum kehamilan berlaku kerana suplemen ini merupakan salah satu komponen utama yang penting untuk mendapatkan bayi yang sihat.

Kecacatan tiub neural akan berlaku pada 28 hari pertama selepas konsepsi, iaitu tempoh di mana kebanyakan wanita belum tahu lagi bahawa mereka sedang hamil. Memandangkan separuh daripada kehamilan yang berlaku adalah tidak dirancang, jadi, setiap wanita yang telah berkahwin disarankan untuk mengambil 400 mcg asid folik sehari, bermula sebelum konsepsi mereka sehinggalah 12 minggu pertama semasa kehamilan.

Bagi wanita yang pernah hamil dan pernah melalui pengalaman kecacatan tiub neural pada bayinya, mereka perlu berjumpa dan bercakap dengan doktor untuk mengetahui sama ada kemungkinan mereka memerlukan dos asid folik yang berbeza.

Justeru itu, asid folik bukan sahaja menjadi vitamin penting yang membantu anda untuk hamil, bahkan juga membantu memastikan kehamilan yang sihat. Pastikan anda mendapat dos yang mencukupi. Jika anda rasa waswas, berjumpalah dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat!

Komplikasi kehamilan pre-eklampsia

Pre-eklampsia adalah komplikasi serius yang dialami oleh kira-kira 5 peratus di kalangan wanita hamil. Ibu hamil disahkan mengalami pre-eklampsia jika tekanan darah tinggi dan protein pada air kencing, ginjal atau hati abnormal selepas 20 minggu kehamilan.

Jika pre-eklampsia tidak dirawat, ia boleh menyebabkan komplikasi serius kepada ibu seperti kegagalan fungsi hati atau buah pinggang dan risiko masalah jantung. Ibu juga berkemungkinan untuk mendapat sawan. Pre-eklampsia juga boleh menyebabkan plasenta tidak mendapat darah yang mencukupi, sekali gus menyebabkan bayi yang lahir kurang berat badan.

Bagi mengelakkan pre-eklampsia, wanita hamil perlu mengurangkan pengambilan makanan bergaram, mengelakkan minuman yang mengandungi kafein dan mendapatkan posisi tidur yang betul seperti berbaring mengiring ke kiri bagi membolehkan aliran darah yang optimum. Ibu hamil perlu minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, mendapatkan rehat yang mencukupi dan mengambil ubat atau suplemen tambahan yang disyorkan oleh doktor.

Bolehkah asid folik mencegah pre-eklampsia?

Meskipun asid folik diketahui sebagai vitamin super untuk wanita yang ingin hamil dan yang sedang hamil, namun terdapat kajian terbaru yang mengaitkan pengambilan asid folik dan komplikasi kehamilan, pre-eklampsia. Kajian terbaru mendapati bahawa pengambilan asid folik dengan dos yang tinggi tidak boleh melindungi wanita hamil yang berisiko tinggi daripada mendapat komplikasi pre-eklampsia.

Dalam kajian tersebut, penyelidik mendapati bahawa suplemen asid folik berdos tinggi yang diambil selepas trimester pertama kehamilan, tidak berupaya mencegah pre-eklampsia dalam kalangan wanita yang berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, pengambilan suplemen asid folik berdos rendah sebelum dan semasa awal kehamilan masih boleh mencegah masalah kecacatan kelahiran, seperti spina bifida, malahan ia amat disarankan untuk semua wanita.

Pre-eklampsia ialah komplikasi kehamilan yang bukan sahaja membahayakan ibu malahan juga bayi dalam kandungan. Kajian pemerhatian sebelum ini menunjukkan bahawa terdapat kesan perlindungan berpotensi yang menunjukkan kaitan antara asid folik dan pre-eklampsia, namun penemuannya tidak konsisten, dan tiada panduan jelas yang menunjukkan penggunaan asid folik berdos tinggi boleh mencegah wanita hamil yang berisiko tinggi mendapat pre-eklampsia.

Oleh itu, sepasukan penyelidik antarabangsa menjalankan ujian rawak – Ujian Klinikal Asid Folik (FACT) – untuk menilai kesan pengambilan suplemen asid folik berdos tinggi selepas trimester pertama pada risiko mendapat pre-eklampsia dalam kalangan wanita hamil yang sudah berisiko tinggi mendapat komplikasi ini. Ujian dijalankan kepada 2,301 wanita yang sedang hamil antara 8 dan 16 minggu pada permulaan kajian, dan mengalami sekurang-kurangnya satu faktor risiko pre-eklampsia (seperti tekanan darah tinggi sedia ada, diabetes pra-kehamilan, hamil kembar dua, mengalami pre-eklampsia pada kehamilan sebelum ini, ataupun indeks jisim tubuh 35 atau lebih). Wanita-wanita ini menerima secara rawak sama ada dos tinggi asid folik, 4 mg ataupun pil gula (placebo) dengan tambahan sehingga 1.1 mg asid folik sepanjang kehamilan mereka.

Menurut Mark C. Walker, MD, dari Ottawa Hospital Research Institute in Canada, dalam penemuan kajian tersebut, sebanyak 14.8% wanita dalam kumpulan yang mengambil asid folik mendapat pre-eklampsia sementara pre-eklampsia dalam kalangan kumpulan placebo ialah 13.5%. Tiada bukti perbezaan antara kumpulan untuk mana-mana hasil sebaliknya lain. Oleh itu, penyelidik menyimpulkan bahawa pengambilan dos tinggi suplemen asid folik selepas trimester pertama tiada manfaat untuk mencegah pre-eklampsia.  

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidak Perlu Banyak Wang, Ini 12 Cara Menikmati Hidup Dengan Gembira

  Anda ingin hidup gembira sepanjang masa? Jangan khuatir, kerana kami ada 12 cara untuk gembira bagi mewujudkan hidup yang gembira untuk anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Susahnya Nak Lelapkan Mata Semasa Demam! Jangan Risau, Ini 7 Cara Untuk Tidur Lena

  Anda demam? Pasti anda rasa susah untuk tidur malam. Ini kami bawakan kepada anda 7 tip untuk anda tidur dengan lena ketika sedang sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Alami Kembung Perut? Itu Mungkin Tanda USUS TERSUMBAT, Atasinya Dengan Diet Ini

  Keadaan usus tersumbat boleh menyebabkan berlakunya masalah perut kembung. Jangan bimbang, diet pemakanan ini boleh bantu mengatasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Seperti yang diketahui umum, mereka yang mempunyai berat berlebihan cenderung untuk menghidap kolesterol tinggi, tetapi orang kurus juga boleh terkena, tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  nutrisi diet vegetarian

  Risau Tak Cukup Zat Kalau Jadi Pengamal Vegetarian? Ini Cara Nak Pastikan Nutrisi Anda Mencukupi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  suami isteri

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  mitos kanser serviks

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan