home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Tip Untuk Wanita yang Mempunyai Diabetes Ketika Hamil

7 Tip Untuk Wanita yang Mempunyai Diabetes Ketika Hamil

Sekiranya seorang wanita mempunyai diabetes mengawal paras gula dalam darahnya sebelum dan semasa hamil, beliau boleh mengurangkan risiko mengalami kecacatan kelahiran. Mengawal gula dalam darah juga mengurangkan peluang untuk meningkatkan kesan sampingan diabetes. Jika tidak, masalah akan bertambah buruk semasa beliau hamil.

Di sini terdapat 7 tips untuk wanita yang menghidap diabetes untuk membantu mencegah masalah-masalah sebelum dan semasa kehamilan:

1. Merancang untuk hamil

Sebelum hamil, dapatkan nasihat daripada ahli profesional perubatan. Doktor perlu melihat kesan sedia ada diabetes di dalam badan anda. Kemudiannya doktor akan berbincang dengan anda tentang pengawalan gula dalam darah anda semasa tempoh kehamilan, menukar ubatan jika perlu, dan merancang untuk pemantauan susulan yang lebih kerap. Jika anda berlebihan berat badan, doktor mungkin mencadangkan penurunan berat badan sebelum kehamilan sebagai sebahagian daripada rancangan untuk mengekalkan paras gula darah anda.

2. Jumpa doktor lebih awal dan kerap

Semasa tempoh kehamilan, seorang wanita yang mempunyai diabetes perlu berjumpa doktor dengan lebih kerap. Anda dan seseorang profesional perubatan boleh bekerjasama untuk mencegah dan menemukan sebarang masalah diperingkat awal.

3. Makan makanan yang sihat

Diet yang sihat sentiasa disyorkan untuk semua orang, terutamanya bagi pesakit diabetes. Seorang pakar pemakanan boleh membantu anda membuat rancangan pemakanan yang sihat dan menunjukkan kepada anda cara mengawal gula dalam darah semasa kehamilan anda.

4. Bersenam dengan kerap

Aktiviti fizikal adalah cara lain untuk mengawal gula dalam darah, kerana ia membantu mengimbangi pengambilan makanan anda. Doktor akan menggalakkan anda bersenam secara tetap sebelum, semasa, dan selepas hamil. Cuba untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk senaman intensiti sederhana. Ini termasuklah berjalan pantas, berenang, atau aktif bermain dengan kanak-kanak.

5. Mengambil pil dan insulin seperti yang diarahkan

Ingatlah untuk mengambil pil diabetes atau insulin yang ditetapkan oleh doktor untuk mengawal tahap gula dalam darah anda.

6. Kawal dan rawat gula dalam darah dengan cepat

Mengekalkan gula dalam darah secara terkawal boleh menyebabkan kemungkinan gula dalam darah berada pada tahap yang rendah. Jika anda mengambil pil diabetes atau insulin, disyorkan untuk anda mempunyai sumber gula yang cepat, seperti gula-gula, tablet glukosa atau gel sepanjang masa. Ia juga akan membantu saudara-mara, rakan-rakan atau rakan sekerja rapat anda sekiranya terjadi tindak balas gula dalam darah yang rendah secara serius.

7. Pantau gula dalam darah dengan kerap

Oleh kerana kehamilan membawa kepada keperluan tubuh untuk tenaga untuk penyesuaian diri, paras gula dalam darah dapat berubah dengan cepat. Oleh itu, anda perlu menyemak gula darah anda dengan kerap. Ia juga penting untuk mengetahui cara penyesuaian diet, pengambilan makanan, aktiviti fizikal, insulin dan ubat diabetes yang lain, bergantung kepada keputusan gula dalam darah anda.

Kehamilan adalah sesuatu yang penuh dengan cabaran, dan lebih sukar jika anda mempunyai diabetes jenis 1 atau jenis 2. Sebelum menjadi seorang ibu, pertimbangkan 7 tip di atas yang mungkin membantu anda menguruskan diabetes dan mempunyai kehamilan yang sihat.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Pregnancy. http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/pregnancy/. Accessed January 5, 2017.

7 Tips To Lower Diabetes Risk in Menopause During the Holidays. http://www.huffingtonpost.com/mache-seibel-md/7-tips-to-lower-diabetes-_b_13572764.html. Accessed January 5, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x