Bukaan Rahim 4cm, 6cm, 8cm, Apa Maksudnya? Ambil Tahu Fasa Kelahiran Ini

  Bukaan Rahim 4cm, 6cm, 8cm, Apa Maksudnya? Ambil Tahu Fasa Kelahiran Ini

  Proses kelahiran bayi adalah sesuatu yang normal. Ini apa yang perlu ibu mengandung fahami tentang bukaan rahim. Semoga ia dapat membantu memberikan ketenangan kepada diri anda.

  Bukaan rahim untuk kelahiran bayi

  Serviks merupakan bahagian bawah rahim yang akan terbuka apabila tiba waktu melahirkan anak. Proses itu dikenali sebagai pelebaran serviks atau dalam bahasa yang mudah, bukaan rahim.

  Proses pembukaan serviks – cervix opening (dilating) – adalah salah satu cara untuk kakitangan perubatan mengesan fasa kelahiran bayi.

  Semasa bersalin, saluran rahim akan terbuka untuk memberikan laluan kepada kepala bayi melepasi faraj. Biasanya saiz bukaan akan melebar sekitar 10 sentimeter (cm) untuk kebanyakan bayi.

  Sekiranya keadaan bukaan rahim dengan kontraksi berkala dan menyakitkan, itu petanda anda sudah memasuki fasa bersalin aktif dan semakin hampir untuk proses kelahiran bayi.

  3 peringkat proses kelahiran bayi

  #Tahap pertama bersalin

  Semasa peringkat pertama kelahiran, kontraksi akan membantu serviks menipis dan mula untuk terbuka. Keadaan itu dipanggil sebagai penambahbaikan dan pelebaran.

  Semasa rahim melebar, doktor akan mengukur bukaan dalam cm. Pada tahap ini, serviks akan melebar sehingga 10 cm.

  Tahap ini biasanya akan berlanjutan sekitar 12 hingga 13 jam untuk anak sulung dan 7 hingga 8 jam untuk kehamilan yang seterusnya.

  Ini cara untuk membayangkan saiz bukaan rahim:

  • 1 cm lebar: Cheerios (bijirin sarapan pagi)
  • 2 cm lebar: Anggur
  • 4 cm lebar: Hirisan limau nipis
  • 6 cm lebar: Biskut coklat
  • 8 cm lebar: Epal
  • 10 cm lebar: Donat

  bukaan rahim

  Tahap pertama bersalin adalah paling lama dan terbahagi kepada 3 peringkat:

  • Fasa awal kelahiran

  Masa kiraan bermula apabila pelebaran serviks mencapai 3 cm. Kebanyakan ibu mengandung menghabiskan sebahagian besar peringkat ini di rumah.

  Sebaiknya, cuba untuk terus melakukan aktiviti harian anda seperti berehat, makan dan minum serta mencatatkan waktu kontraksi anda.

  Kontraksi mungkin akan hilang untuk sementara jika anda mengubah aktiviti yang dilakukan tetapi lama-kelamaan ia akan semakin kuat.

  Apabila anda mengesan perubahan kekerapan, intensiti dan tempoh masa kontraksi berlaku, bahkan anda tidak boleh bercakap apabila ia terjadi, mungkin anda sudah memasuki peringkat kelahiran aktif.

  • Fasa kelahiran aktif

  Daripada saiz bukaan rahim 3 cm, ia akan melebar sehingga 7 cm. Ini adalah masanya untuk anda menuju ke hospital.

  Apabila kontraksi berlaku setiap 3 ke 4 minit dan bertahan untuk 60 saat, ia biasanya petanda serviks anda membuka lebih cepat – kira-kira 1 cm per jam.

  Pada tempoh ini keinginan untuk bercakap mungkin sudah tiada kerana anda perlu mengendalikan rasa sakit kontraksi yang berlangsung.

  Semakin mendekati fasa kelahiran, air ketuban anda mungkin pecah menyebabkan berlakunya pengaliran air.

  Jika ia berlaku, anda harus bersedia untuk menghadapi kontraksi yang semakin cepat.

  • Fasa peralihan

  Perlebaran serviks akan berterusan sehingga mencapai saiz bacaan 10 cm.

  Bagi kebanyakan wanita, ini adalah fasa kelahiran yang paling sukar atau menyakitkan. Ia adalah masa bahagian serviks anda terbuka sepenuhnya.

  Kontraksi pula akan berlangsung untuk tempoh 60 hingga 90 saat dan dialami setiap 2 hingga 3 minit.

  Pada ketika ini, terdapat sedikit masa untuk berehat dan anda mungkin akan berdepan rasa bercampur-baur dengan kekuatan kontraksi yang dialami. Berkemungkinan besar anda akan berasa berpeluh, sakit perut, panas atau sejuk.

  #Tahap kedua bersalin

  Pada peringkat ini, bukaan rahim telah terbuka sepenuhnya dan akan berakhir dengan proses kelahiran bayi.

  Kontraksi akan mendorong dan menolak bayi turun ke saluran kelahiran dan mungkin berasakan tekanan yang kuat. Ia akan berasa seperti keinginan untuk membuang air besar.

  Doktor mungkin akan meminta anda untuk meneran apabila kontraksi berlaku. Umumnya, kontraksi akan semakin kuat tetapi wujud jarak masa yang membolehkan anda berehat.

  Tempoh kepanjangan tahap ini adalah bergantung kepada pengalaman melahirkan anak dan berapa kali anda pernah bersalin, kedudukan serta saiz bayi.

  Tahap intensiti pada fasa peralihan mungkin berterusan sehingga ke peringkat ini.

  Anda mungkin akan mudah marah apabila kontraksi berlaku dan berganti dengan keinginan untuk disentuh dan berbual. Adakalanya wujud kemahuan untuk bersendirian.

  proses kelahiran bayi

  #Tahap ketiga bersalin

  Selepas proses melahirkan anak, rahim akan terus mengalami kontraksi untuk mengeluarkan plasenta (selepas kelahiran).

  Kebiasaannya, plasenta akan keluar selepas 5 hingga 15 minit bayi dilahirkan.

  Fasa pelengkap

  Selepas bayi dilahirkan, plasenta dikeluarkan, maka anda dan pasangan akan dihujani rasa gembira, kelegaan dan keletihan.

  Amat disarankan untuk anda menyusukan bayi selepas bayi dilahirkan. Ini kerana proses penyusuan selepas kelahiran akan membantu rahim menguncup dan mengurangkan pendarahan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 21/07/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan