Ghairah Tengok Benda Seksi Sebab Hidung Berdarah? Ini Jawapan SEBENAR Anda Perlu Tahu

  Ghairah Tengok Benda Seksi Sebab Hidung Berdarah? Ini Jawapan SEBENAR Anda Perlu Tahu

  Sekiranya anda adalah seorang peminat tegar karya kartun Jepun (anime), mesti anda akan selalu menonton adegan atau babak di mana ada watak mengalami hidung berdarah setiap kali memikirkan sesuatu yang mengghairahkan bukan?

  Namun, ada yang percaya bahawa situasi seperti ini mungkin tidak hanya akan berlaku di dunia animasi atau komik sahaja, bahkan di dunia nyata juga. Persoalannya, adakah benar keghairahan boleh menyebabkan hidung berdarah?

  Untuk tahu jawapannya, jom sama-sama kita ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

  Apakah sebenarnya pendarahan pada hidung?

  Sebelum itu, kita perlu tahu apa punca sebenar kondisi hidung berdarah berlaku terlebih dahulu. Kondisi ini boleh terjadi sekiranya saluran darah kecil yang berada dalam lubang hidung pecah akibat sentuhan atau tekanan yang terlalu kuat.

  Sebagai contoh, perbuatan mengorek hidung dengan terlalu ganas boleh mengakibatkan kondisi ini berlaku. Ini kerana jari yang anda guna untuk mengorek mungkin akan terkena saluran darah kecil di dalam lubang hidung lantas menyebabkannya pecah.

  Akan tetapi, telah timbul satu teori di mana ada yang mengatakan bahawa perasaan ghairah akibat rangsangan seksual juga boleh jadi punca hidung berdarah! Adakah ia benar?

  Adakah benar ghairah boleh sebabkan hidung berdarah?

  punca hidung berdarah

  Menurut satu teori, peningkatan rangsangan seksual mempunyai kaitan yang sangat erat dengan peningkatan tekanan darah. Secara hipotesisnya, semakin tinggi rangsangan seksual, semakin tinggi tekanan darah dalam tubuh badan.

  Disebabkan ini, ada yang percaya bahawa ia akan menyebabkan saluran darah kecil yang terdapat dalam lubang hidung boleh pecah akibat tekanan yang terlalu tinggi.

  Jika difikirkan secara logik akal, ia memang ada kemungkinan untuk berlaku. Namun, teori ini adalah SALAH sama sekali jika dinilai dari sudut saintifik.

  Menurut penjelasan yang diberikan oleh laman sesawang Blood Pressure UK, tekanan darah memang akan meningkat ketika mendapat rangsangan seksual. Pun begitu, ia hanyalah dalam skala yang sangat kecil sahaja dan tidak akan membuat hidung berdarah.

  Kenyataan ini turut disokong oleh laman sesawang Mayo Clinic yang menyatakan bahawa punca hidung berdarah bukan disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Sebaliknya, ia hanyalah faktor risiko yang akan menerukkan lagi kondisi ini sekiranya ia berlaku.

  Dalam erti kata yang lebih mudah, ghairah TIDAK boleh sebabkan hidung berdarah seperti yang terjadi di dalam kartun. Ia hanyalah sekadar komedi semata-mata.

  Namun, anda juga perlu tahu bahawa kondisi hidung berdarah itu sememangnya wujud dan ada faktor lain yang boleh menyebabkannya.

  Selain saluran darah pecah, apa faktor lain hidung berdarah?

  punca hidung berdarah

  Seperti yang dinyatakan di atas, perbuatan mengorek hidung dengan terlalu ganas boleh menyebabkan saluran darah dalam lubang hidung pecah lantas mengakibatkan pendarahan.

  Pun begitu, ada beberapa lagi faktor lain yang menyebabkan kondisi ini berlaku, antaranya:

  Dalam pada itu, ia mungkin terjadi sebagai petanda kondisi kesihatan yang lebih teruk, seperti:

  • Tekanan darah tinggi
  • Gangguan pendarahan
  • Kanser

  Kebanyakan kes pendarahan pada hidung tidak memerlukan rawatan perubatan. Pun begitu, anda mungkin perlu lebih berhati-hati sekiranya pendarahan tidak berhenti selepas 20 minit, atau jika ia terjadi selepas anda mengalami kemalangan.

  Kemalangan ini termasuklah seperti kemalangan jalan raya, terjatuh, atau ditumbuk pada bahagian muka. Hidung berdarah selepas kejadian malang seperti ini adalah tanda anda mengalami patah hidung, retak tengkorak atau pendarahan dalaman.

  Jadi, jangan ambil mudah ya!

  Bagaimana untuk mengelak pendarahan pada hidung berlaku?

  punca hidung berdarah

  Baiklah. Sekarang kita sudah tahu bahawa terdapat banyak sebab yang boleh mengakibatkan pendarahan pada hidung dan keghairahan seksual bukanlah salah satu daripadanya.

  Jadi, apakah yang boleh kita lakukan untuk mengelak kondisi ini daripada berlaku? Jangan risau, Hello Doktor ada tip yang anda boleh gunakan:

  • Jangan terlalu kerap guna penyaman udara di dalam rumah
  • Pasang pembersih udara untuk memastikan udara tidak terlalu sejuk atau kering
  • Elakkan mengorek hidung dengan terlalu ganas
  • Hadkan pengambilan aspirin, sebaiknya bincang dahulu dengan doktor anda
  • Guna antihistamines dan decongestants secara berkala sahaja
  • Guna saline spray atau gel yang boleh mengekalkan kelembapan dalam lubang hidung

  Konklusi

  Kesimpulannya, situasi di mana seseorang mengalami hidung berdarah tatkala sedang berfantasi sesuatu yang mengghairahkan hanyalah sekadar hiperbola semata-mata.

  Memang benar tekanan darah dalam tubuh badan boleh berubah ketika sedang asyik dirangsang nafsu seksual, namun ia tidak akan menyebabkan pendarahan pada hidung.

  Sebaliknya, ia mungkin terjadi akibat beberapa faktor lain seperti kecederaan pada saluran darah kecil yang terdapat dalam hidung dan pelbagai lagi faktor lain.

  Jadi, jika ada kenalan anda yang mengalami hidung berdarah, jangan terus tuduh dia sedang berfantasi mengenai seks pula ya? Banyak sebab lain yang boleh jadi punca sebenarnya!

   

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 10/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan