Ujian Pap

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah ujian Pap? Mengapa dan siapa yang memerlukannya? Artikel ini akan memberikan maklumat lanjut mengenai hal ini.

Apakah itu ujian Pap?

Pap smear atau lebih dikenali sebagai ujian Pap adalah prosedur pemeriksaan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kanser serviks atau tidak. Untuk lebih spesifik, ia mengesan kewujudan sel-sel pramatang atau kanser yang berlaku di serviks – pada bahagian pembukaan uterus. Semasa membuat ujian Pap, doktor akan ‘mengikis’ atau mengambil sedikit sel-sel dari serviks anda dan akan mengujinya untuk pertumbuhan yang tidak normal.

Sebab perlu lakukan ujian

Sama ada lelaki mahupun wanita boleh mendapat jangkitan HPV (Human Papillomavirus) melalui hubungan seks. Bagi individu yang aktif secara seksual adalah amat berisiko untuk dijangkiti HPV dan melakukan ujian Pap adalah amat penting, sekurang-kurangnya setiap 3 tahun sekali.

Ujian Pap tidak boleh digunakan untuk mengesan jangkitan menular seksual lain. Namun, kadang-kadang, ia dapat mengesan pertumbuhan sel yang boleh menyebabkan kanser lain.

Siapa perlu lakukan ujian?

Kebiasaanya individu yang mencapai usia 21 tahun perlu menjalani ujian Pap.

Sekiranya anda HIV positif atau mempunyai sistem imunisasi badan yang lemah akibat kemoterapi atau pemindahan organ, doktor boleh memberikan lebih banyak ujian kepada anda kerana terdapat risiko tinggi untuk mendapat jangkitan dan kanser.

Untuk individu berusia 30 tahun dan telah menjalani ujian ini yang normal 3 kali berturut-turut, boleh mendapatkan pandangan doktor sama ada anda boleh mendapatkan satu ujian untuk setiap 5 tahun jika ujian digabungkan dengan pemeriksaan HPV.

Wanita yang berusia lebih 65 tahun dengan sejarah ujian Pap yang normal, boleh berhenti menjalani ujian ini pada masa hadapan.

Walaupun anda menjalani hubungan monogami, iaitu hubungan seks dengan hanya satu pasangan, anda masih perlu menjalani ujian Pap kerana HPV boleh menjadi tidak aktif untuk satu tempoh masa yang lama dan kemudian menjadi aktif secara tiba-tiba.

Keputusan ujian
Selepas mengambil ujian, hasil yang diperolehi boleh menjadi normal atau tidak normal. Jika keputusan anda adalah normal, anda mungkin tidak perlu melakukan ujian ini selama 3 tahun lagi.

Namun jika sebaliknya, itu tidak bermakna anda mempunyai kanser. Ia menunjukkan terdapat sel-sel tidak normal di serviks anda dan beberapanya boleh menjadi kanser. Bergantung kepada hasil ujian anda, doktor mungkin akan mencadangkan untuk mengambil beberapa ujian lain untuk memberikan diagnosis lanjut.

Pap smear adalah tepat dan jitu, malah ujian ini akan mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kanser serviks sebanyak 80 peratus. Seperti kebanyakan ujian kesihatan yang lain, prosedur ujian ini mungkin mendatangkan ketidakselesaan, bagaimana pun, rasa tidak selesa itu boleh membantu mengesan sebarang perkara tidak normal dalam badan anda.

Individu dewasa, terutama mereka yang berusia lebih 21 tahun dan ke atas perlu mendapatkan ujian ini secara teratur kerana dapat mengesan penyakit tertentu yang memerlukan rawatan segera.

Jika anda mempunyai kebimbangan atau pertanyaan, sila berjumpa doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan, diagnosis dan pemeriksaan lanjut.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Keputihan Berlebihan Dan 7 Benda Ini Antara Tanda Kanser Serviks, Anda Perlu Peka!

  Keputihan adalah cacair yang keluar daripada faraj. Umumnya, keputihan merupakan salah satu perkara normal yang berlaku pada setiap wanita. Cecair ini membantu membersihkan faraj supaya ia tetap bersih dan sihat ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 18/12/2018 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Mengenalpasti Kanser Serviks

  Kanser serviks adalah penyakit yang menghasilkan sel-sel yang tidak normal pada serviks. Serviks adalah bahagian bawah uterus yang membuka ke dalam faraj. Sekiranya simptom didiagnosis lebih awal, kanser serviks ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan, Kanser Serviks 29/10/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ujian pap smear

  Nak Elak Kanser Serviks? Jangan Takut Untuk Buat Ujian Pap Smear! Ini Apa Yang Terjadi Ketika Ujian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/05/2020 . 3 minit bacaan
  kanser serviks

  Risiko Kanser Serviks Tetap Ada Walaupun Sudah Vaksin! Ini Sebabnya Anda Perlu Sentiasa Lakukan Pap Smear

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/02/2020 . 3 minit bacaan
  Pap Smear, Bantu Kesan Kanser Serviks

  Pap Smear, Bantu Kesan Kanser Serviks

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/06/2019 . 8 minit bacaan
  selamat-tinggal-kanser-serviks

  Bahaya Kanser Serviks: Simptom Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/04/2019 . 4 minit bacaan