Tip Membela Haiwan Peliharaan Walaupun Anda Mempunyai Alahan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Berjuta-juta orang membela haiwan peliharaan, termasuklah mereka yang alah kepada haiwan. Malangnya, sesetengah orang percaya bahawa apabila mereka didiagnosis dengan alahan terhadap haiwan, mereka tidak mempunyai pilihan selain mengeluarkan haiwan peliharaan mereka daripada rumah. Sebenarnya terdapat banyak penyelesaian yang boleh diterokai yang akan membolehkan anda tetap membela haiwan peliharaan sambil menangani alahan.

Kurangkan alergen dan simptom anda

Sekiranya anda mengalami alahan terhadap haiwan peliharaan dan tindak balas alahan anda tidak mengancam nyawa, terdapat banyak cara untuk mengurangkan alergen dalam rumah dan simptom alahan supaya anda dan haiwan kesayangan anda dapat hidup bersama dengan lebih selesa.

1. Uruskan rumah anda

Buat zon “bebas alahan” dalam rumah anda, sebaik-baiknya bilik tidur dan larang haiwan peliharaan anda daripada memasukinya. Sementara di kawasan lain dalam rumah, elakkan perabot memerangkap habuk dan dander (kulit kering haiwan) seperti langsir kain berat dan lantai berkarpet. Bersihkan rumah dengan kerap untuk mengelakkan sebarang punca alahan. Pastikan anda membasuh lapik sofa dan bantal, langsir, dan katil haiwan kesayangan anda. Anda juga patut mempertimbangkan untuk menggunakan vakum dengan penapis HEPA dan penapis udara HEPA yang bertindak memerangkap bulu dan dander haiwan.

2. Uruskan haiwan peliharaan anda

Minta bantuan orang lain untuk memandikan haiwan peliharaan anda. Anda perlu memastikan mereka dimandikan seminggu sekali untuk mengurangkan dander. Kucing boleh menjadi terbiasa dimandikan, tetapi adalah penting untuk hanya menggunakan produk yang dilabelkan untuk mereka. Anak kucing contohnya, mungkin memerlukan syampu yang selamat untuk mereka. Rujuk doktor haiwan atau buku penjagaan haiwan peliharaan untuk panduan mandian haiwan yang selamat. Gunakan syampu yang disyorkan oleh doktor haiwan anda atau pakar penjagaan haiwan.

Selain itu, berikan makanan yang berkualiti tinggi kepada haiwan peliharaan anda seperti yang mengandungi asid lemak omega-3. Jika haiwan peliharaan anda lebih sihat, dander haiwan akan berkurangan dan mengelakkan alahan kepada anda.

3. Cegah punca lain alahan

Ramai pesakit dengan alahan sebenarnya sensitif kepada lebih daripada satu alergen. Adalah penting untuk anda berjumpa dengan doktor dan diuji untuk menentukan alahan yang anda alami. Anda mungkin mendapati bahawa anda sebenarnya alah kepada benda lain dan bukannya haiwan. Sebagai contoh, anda mungkin mengandaikan bahawa anda alah kepada kucing yang anda bela, tetapi ujian alahan menunjukkan bahawa anda sebenarnya alah dengan debunga pokok tertentu yang sebenarnya hinggap pada bulu kucing anda sewaktu ia di luar rumah.

Oleh itu, kurangkan alahan daripada persekitaran anda dengan menumpukan perhatian kepada semua punca, bukan sekadar alahan kerana haiwan. Sebagai contoh, anda boleh mengurangkan atau menyingkirkan pengambilan makanan yang boleh menyebabkan alahan. Dalam satu kajian, 15 daripada 20 pesakit asma dapat meningkatkan tahap kesihatan mereka dengan mengurangkan produk tenusu dalam masa hanya beberapa minggu. Anda juga patut membersihkan rumah anda dengan teliti daripada habuk dan kulat.

4. Ambil rawatan

Rawatan tambahan untuk alahan terhadap haiwan peliharaan termasuklah imunoterapi (suntikan alahan), semburan hidung steroid dan antihistamin serta pil antihistamin. Adalah penting untuk anda meyakinkan doktor anda bahawa anda tetap memilih untuk memelihara haiwan peliharaan anda dan mahukan rawatan untuk mengawal simptom. Gabungan pendekatan seperti ubat untuk mengawal simptom, kaedah pembersihan rumah yang baik dan imunoterapi, besar kemungkinan akan berjaya membantu mengawal alahan anda.

Walaupun sukar, terdapat cara untuk anda kekal memelihara haiwan peliharaan anda di samping menguruskan simptom alahan anda. Bahkan ramai sahaja sebenarnya penghidap asma atau mereka yang mengalami alahan yang masih memilih untuk memelihara haiwan peliharaan mereka. Barangkali kerana mereka merasakan sangat berbaloi untuk memilih mengekalkan ikatan istimewa antara mereka dan haiwan kesayangan mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pilih Bersalin Czer Sebab Tak Nak Sakit? Nanti Dulu, Ibu! Dengarnya Ada Risiko Anak Dapat Asma

  Kajian terbaru menunjukkan terdapat kaitan antara kaedah pembedahan czer dengan kebarangkalian untuk anak mendapat penyakit asma.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  GILA! Jangan Ingat Selamat Jika Lakukan Seks Dengan Haiwan, Masih Boleh Dapat Jangkitan Kelamin

  Tidak dapat dinafikan, seks luar tabii dengan haiwan adalah satu perbuatan yang gila. Ingin tahu apa risiko pada manusia? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/07/2020 . 3 minit bacaan

  Mama, Jangan Samakan Bayi Pramatang Dengan Baby Cukup Bulan, Proses Tumbesarannya Berbeza!

  Kelahiran bayi tidak cukup bulan, adakah ia boleh menyebabkan tumbesaran terbantut? Jom ketahui lebih lanjut tentang perkembangan bayi pramatang.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  13 Jenis Buah Yang Sesuai Untuk Baby 6 Bulan Makan, Tapi Perlu Ke Masak Dahulu?

  Anda ingin memberikan buah untuk bayi tetapi perlukah anda masak makanan pejal tersebut? Atau boleh diberikan secara mentah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  sakit tekak berpanjangan

  Sakit Tekak Sebab Demam? Hati-hati Ini Mungkin Sebenarnya Disebabkan Alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  punca penyakit asma

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  mata bengkak

  Mata Bengkak Selepas Bangun Tidur? Mungkin Kerana Alahan Atau Boleh Jadi Juga Sebab 9 Perkara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit hidung

  Jaga-Jaga Penghidap Asma & Alahan, Cuaca Juga Boleh Buatkan Anda Diserang Alergi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan