Aik, Sedar Dari Koma Boleh Cakap Bahasa Asing?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apa perasaan anda kalau secara tiba-tiba anda boleh berbahasa asing? Mesti excited dan terkejut. Tetapi perkara sebegitu tidak mustahil untuk berlaku. Pernah ‘tak’ dengar kisah individu yang bangun dari koma atau tidur dan boleh cakap loghat asing?

Koma vs bahasa asing

Foreign Accent Syndrome (FAS) atau sindrom aksen asing adalah gangguan penuturan yang menyebabkan perubahan kepada gaya percakapan seseorang individu. Ia membolehkan individu terbabit bertutur dalam bahasa asing selain bahasa pertuturan biasa. 

Kebiasaannya keadaan ini disebabkan oleh kecederaan kepada otak seperti yang berpunca daripada strok atau sebarang kecederaan otak traumatik mahupun aneurysms, iaitu keadaan di mana saluran darah menjadi lemah dan pecah yang menyebabkan pendarahan dalaman . 

Beberapa isu kesihatan lain seperti sklerosis berganda juga boleh menjadi punca. Jadi kalau seseorang individu mendapat kecederaan kepala serius mengakibatkan koma, tidak mustahil mereka akan mengalami FAS. 

Ia boleh dianggap sebagai antara penyakit ganjil di mana hanya lebih kurang 100 kes dicatatkan dari seluruh dunia. Kes pertama melibatkan FAS dilaporkan pada tahun 1907. Antara kes yang pernah direkodkan adalah seperti perubahan bahasa dari Jepun ke Korea dan Sepanyol ke Hungary.

Berulang kali

Terdapat satu kes FAS yang berlaku pada tahun 2018, melibat seorang individu wanita dari Arizona, Michelle Myers. Dalam satu temubual, ibu kepada tujuh orang anak ini berkata pernah beberapa kali beliau masuk tidur dalam keadaan sakit kepala yang agak kronik dan keesokan paginya pertuturan beliau kedengaran berbeza.

Waktu pertama kali ia berlaku, beliau bangun dan boleh bertutur dalam aksen Irish. Ketika kejadian kali kedua, beliau kedengaran seperti warga Australia. Dan pada tiga tahun lepas (2016), beliau bangun dan berturut dalam aksen British. Menariknya, bahasa pertuturan itu ‘melekat’ sehingga ke hari ini.

Beliau memberitahu ABC 15, “Saya berasa seperti individu yang berbeza apabila menonton video-video lama dengan suara yang dahulu.”

Simptom 

Terdapat beberapa gejala yang boleh dikenal pasti bagi individu yang mengalami sindrom ini. 

 • Kesilapan sebutan yang boleh diramalkan
 • Prosodi yang luar biasa seperti penekanan dalam sebutan suku kata
 • Penggantian konsonan 
 • Kesalahan bunyi seperti ‘pike’ kepada ‘bike’
 • Masalah kluster konsonan
 • Penggantian vokal seperti sebutan ‘ya’ kepada ‘yah’
 • Nada suara atau pitch berbeza

Individu dengan sindrom ini masih boleh bercakap dalam bahasa natif tetapi ia kedengaran berbeza. Contohnya seperti bahasa natif anda adalah bahasa Melayu, tetapi ia kedengaran seperti ‘orang putih’ yang baru belajar bercakap bahasa Melayu. Namun, daripada aspek kesihatan mental, ia berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang masalah yang menjejaskan fungsinya. 

Kesimpulan

Keupayaan untuk berbahasa asing ini mungkin bukan satu masalah serius. Tetapi punca utama wujudnya sindrom ini adalah berkaitan dengan kecederaan otak; kemalangan menyebabkan koma, dan strok. Jadi jika anda merasakan kelainan dalam pertuturan anda, dapatkan pemeriksaan segera. Ia mungkin petunjuk kepada masalah yang serius.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  kematian otak

  Apa Yang Terjadi Bila Doktor Cakap Masih Hidup Tapi Mati Otak? Ia Bukan Koma, Tahu!

  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  Otak Koma

  Pesakit Koma Ibarat Hidup Menanti Mati, Adakah Dia Boleh Dengar Apa Yang Kita Cakap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/11/2019 . 2 minit bacaan
  Musk

  Musk

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Zofir Wajdi
  Diterbitkan pada 18/05/2018 . 2 minit bacaan
  Hepatic Encephalopathy

  Hepatic Encephalopathy

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Mellisa Lim
  Diterbitkan pada 28/03/2018 . 3 minit bacaan